REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Mie., 2 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6870
11.6° Constanța Miercuri, 2 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6870
 

Frații Erbașu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Frații Erbașu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Mirela PASCAL 20 iunie 2024 | 00:00 3533

Cum au vrut Romeo Cristian și Marius Alexandru Erbașu să se îmbogățească, pe spatele Primăriei Murfatlar, cu 700.000 de lei, echivalentul a 140.000 de euro?! Au emis, peste noapte, o factură, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a unui drum din Siminoc, pe care l-au reabilitat în... 3 ani.

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

 

A emis o factură, pentru ajustarea prețului

Construcții Erbașu SA a emis, în decembrie 2021, o factură cu privire la suma de 737.425,26 lei reprezentând actualizarea prețului conform clauzei contractuale nr. 20.1.1 privind ajustarea prețului contractului pentru „Reabilitare și modernizare Drum Comunal 27, sat Siminoc”.. Clauza prevede că, „ajustarea prin revizuire a prețului contractului este posibilă dacă durata contractului depășește perioada de 12 luni din motive care nu se datorează culpei părților sau altor evenimente care ar fi putut fi anticipate la momentul depunerii ofertei și care nu țin de controlul părților contractuale.”

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Erbașu invocă faptul că durata contractului a fost depășită din multiple cauze care nu se datorează culpei părților sau altor evenimente ce ar fi putut fi anticipate la momentul semnării contractului, ci s-au semnalat probleme la Podul KM 4 + 625, la problemele de la Podul KM 0+533, descoperirea unui cablu de fibră optică care nu se regăsea în planuri, avarierea bordurilor din dreptul km 4 + 750 – 5 – 550, suprapunerea proiectului cu un alt proiect în derulare, necesitatea continuității dispozitivelor de colectare a apelor, existența unui trafic intens care a impus înlocuirea stratului de uzură cu un alt strat mai rezistent), sens în care a emis factura fiscală cu privire la suma de 737.425,26 lei. Suplimentar, pentru neachitarea la scadență a debitului principal, a solicitat și penalități de întârziere de 0,02 %.

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Primarul: Ei au terminat toată lucrarea și la final ne-au adus o factură cu ajustările de preț

Recent, primarul Gheorghe Cojocaru declara, pentru Replica, că „în cursul anului 2021, când prețurile creșteau ei au venit cu o factură cu ajustări de prețuri. Noi am considerat că nu este normal. Trebuia să vină la fiecare factură cu ajustări. Ei au terminat toată lucrarea și la final ne-au adus o factură cu ajustările de preț, chiar și pentru organizarea de șantier, care era făcută cu un an și ceva înainte, când încă nu interveniseră scumpiri. Am avut obiecții la plata acestei facturi, am refuzat-o. Nu face parte din plata lucrărilor efectiv executate. Factura e de aproximativ 700.000 de lei.

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!Gheorghe Cojocaru

Pentru că primăria a refuzat plata, Erbașu au luat calea instanțelor... iar dosarul prin intermediul căruia cer judecătorilor să oblige UAT Murfatlar să le facă plata a fost tranșat pe fond. Tribunalul a decis, în mai, că refuzul primăriei de a achita reclamantei suma de 737.425,26 lei, referitoare la ajustarea prin revizuire a prețului contractului, este întemeiat. Judecătorii au considerat că cererea de chemare în judecată nu poate fi admisă, întrucât durata contractului, astfel cum a fost modificată, nu a fost depășită din motivele invocate de companie, acestea fiind identificate înainte de expirarea duratei contractului și au fost avute în vedere de părți chiar la momentul încheierii actelor adiționale, neputându-se concepe ca aceleași motive să stea și la baza ajustării prețului, situație care presupune depășirea duratei contractului din motive neimputabile și care nu puteau fi anticipate.

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!Marius Alexandru Erbașu și Romeo Cristian Erbașu

Compania fraților Erbașu, cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei

În anul fiscal 2023 firma a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei, și un profit de peste 283 de milioane de lei, față de 62 de milioane, cât a avut în 2022. Cât despre datorii, acestea sar de 1,2 miliarde de lei. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si fratii vor sfarsi ca si tacsu, sinucisi in propria vila.
1
0
nu bun
2
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515