REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
24.4° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Freedom House: Regimurile autoritare urmăresc jurnaliştii critici şi în străinătate

Freedom House: Regimurile autoritare urmăresc jurnaliştii critici şi în străinătate

A.F. 7 decembrie 2023 | 00:00 231

În cadrul represiunii împotriva cetăţenilor aflaţi în străinătate, statele autoritare urmăresc în special jurnaliştii, arată un raport publicat miercuri de organizaţia americană de promovare a democraţiei Freedom House şi citat de AFP.

Freedom House: Regimurile autoritare urmaresc jurnalistii critici si in strainatate

Conform autorilor, aşa-numita "represiune transnaţională" - proiectarea dincolo de frontiere a constrângerilor aplicate cetăţenilor - revine în actualitate: săptămâna trecută, autorităţile judiciare din SUA au anunţat arestarea şi inculparea unui cetăţean din India care a plătit pentru asasinarea la New York a unui lider separatist sikh, la solicitarea unui agent al puterii de la New Delhi.

Cazul care a atras atenţia asupra fenomenului este cel al jurnalistului Jamal Khasoggi, asasinat în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite, în octombrie 2018.

"Pe măsură ce atacurile împotriva presei libere şi independente se înmulţesc în lume, jurnaliştii sunt tot mai mult obligaţi să lucreze în exil şi se confruntă cu o ameninţare mai mare de represiune transnaţională" în ţările unde găsesc adăpost, arată raportul.

Din 2014 până în 2023, Freedom House a înregistrat 112 "acte fizice de represiune transnaţională împotriva jurnaliştilor, comise de 26 de guverne", printre care cele din China, Rusia, Belarus, Iran, Pakistan, Arabia Saudită şi Cambodgia.

Organizaţia subliniază că "aceste date nu reflectă decât o parte din fenomen", deoarece multe incidente nu sunt înregistrate sau sunt foarte greu de verificat.

Jessica White, co-autoare a raportului, a explicat că ţintirea specifică a jurnaliştilor trebuie urmărită cu atenţie, deoarece tot mai mulţi dintre aceştia se refugiază din cauza represiunilor din ţările lor. "Constatăm tentative fizice de a le închide gura jurnaliştilor, fie prin agresiuni, fie prin asasinate. Însă statele respective recurg şi la alte tipuri de tactici, cum ar fi hărţuirea online, campaniile de calomnie sau represalii împotriva familiilor" lăsate în urmă, în ţările de origine.

Eun Young Choi, adjunctă a procurorului general al Statelor Unite, a declarat vinerea trecută că "în materie de represiune transnaţională vedem de toate: de la moderarea conţinutului la hărţuire şi urmărire şi chiar proiecte de recrutare a unor asasini plătiţi împotriva unor americani, pe teritoriul american". La două zile după dezvăluirea proiectului de asasinare a liderului separatist sikh Gurpatwant Singh Pannun, Choi a vorbit despre "o creştere alarmantă a acţiunilor de represiune transnaţională" din partea unor guverne străine "pentru a afecta libertatea de exprimare şi pentru a-i pedepsi pe critici şi disidenţi, inclusiv în diaspora din SUA".

White a explicat că pentru protejarea jurnaliştilor din exil vizaţi "primul pas este recunoaşterea faptului că este vorba de o ameninţare specifică, pentru a face să fie conştiente de asta toate serviciile de poliţie". Ea a adăugat că este nevoie şi de garantarea securităţii fizice a reprezentanţilor presei şi a dat ca exemple Regatul Unit sau Norvegia, unde "cei ameninţaţi fizic primesc ceasuri prevăzute cu dispozitive de alarmă".

Freedom House recomandă statelor democratice să adopte "sancţiuni orientate, coordonate şi multilaterale împotriva autorilor şi a celor care plătesc pentru represiunea transnaţională împotriva jurnaliştilor din exil". Organizaţia cere ca vinovaţilor să li se refuze sau să li se retragă vizele şi să li se blocheze activele, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar Freedom House, a cui unealtă este? Pe cine slujește ? Cînd aruncă în cineva cu noroi, cine-i dă ordine ?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712