REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Furia transportatorilor crește, sunt blocaje pe șosele

Furia transportatorilor crește, sunt blocaje pe șosele

Andreea CONDURACHE 15 ianuarie 2024 | 08:31 754

Protestele transportatorilor și fermierilor continuă, pentru a șasea zi la rând. Este de așteptat ca și azi să fie șosele blocate, iar probleme vor fi mult mai mari decât în weekend. Este începutul săptămânii de lucru și prezența camioanelor și a tractoarelor la marginea orașelor va bloca, parțial, circulația celor care merg spre serviciu. Premierul Marcel Ciolacu are, la ora 9:30, o întâlnire de lucru cu ministrul de Interne, ministrul Transporturilor,  cel al Agriculturii şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, pentru a discuta despre măsurile pe care Guvernul le poate lua pentru a pune capăt protestelor.

Furia transportatorilor creste, sunt blocaje pe soseleprotestele transportatorilor și fermierilor continuă

Circulaţia este restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, a anunţat, luni dimineaţă, Centrul Infotrafic.

"Se estimează ca aceste proteste să continue şi pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din ţară, în special pe şosele de centură ale marilor oraşe sau la intrările în acestea. Recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la restricţiile de trafic, să evite zonele cu manifestaţii, alegând rute alternative, şi să respecte indicaţiile poliţiştilor care desfăşoară activităţi în teren de fluidizare a circulaţiei!", au precizat reprezentanţii Infotrafic.

Prim-ministrul se va întâlni cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au anunțat, duminică seara, după discuții de câteva ore la Ministerul Finanțelor, că negocierile au eșuat și că protestele vor continua.

Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare, informează MADR.

Astfel, luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11:00 sunt aşteptaţi fermierii din sectorul ovine şi caprine, respectiv 16 asociaţii, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal (nouă asociaţii), iar de la 16:00 sunt programaţi reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi marii retaileri prezenţi în România.

Marţi, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programaţi fermierii din sectorul zootehnic, respectiv cinci asociaţii care reprezintă vaca de lapte şi cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuţii cei care reprezintă sectorul de porc şi pasăre (cinci organizaţii), iar de la ora 16:00 sunt aşteptaţi procesatorii din industria alimentară, respectiv cele cinci organizaţii patronale reprezentative din sector, conform digi24.ro

Ce au cerut protestatarii și ce li s-a promis

ACTUALIZARE 9:40 Negocierile eșuate de până acum îi determină pe fermieri și transportatori să rămână fermi pe poziții și să nu cedeze. Așteaptă ca autoritățile să le rezolve măcar o parte dintre revendicări. Haideți să vedem ce au cerut și ce au primit până acum.

Revendicările protestatarilor:

- Plafonarea RCA la 5.000 lei și suspendarea valabilității poliței când mașina nu este folosită
- Măsuri de fluidizare a traficului în vămi, scutiri de controale
- Toleranță la depășirea greutății
- Modificări la controlul rovignetei, greutății la vamă
- Alocații de hrană și cazare neimpozabile
- Reglementări de concurență loială la transportatori
- Recuperarea unui procent din acciza la combustibil
- Control vamal pentru camioanele ucrainene

De la Ministerul Transporturilor li s-au promis:

- Culoare speciale în vămi și port pentru camioanele din statele UE
- Toleranță 5% pentru depășirea greutății maxime admise
- Asigurare de risc financiar obligatorie pentru expeditori
- Sancțiuni doar pentru expeditor și destinatar în cazul depășirii tonajelor
De la Ministerul Agriculturii li s-au promis:

- Echivalarea categoriei permisului de conducere categoria B cu cel pentru TIR, tractor
- OUG pentru amânarea ratelor
- Compensare 100 euro/ha pentru culturile din 2022
- Plata despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă, fond de risc de 100 milioane de euro

Promisiunile ASF:

- Revizuirea sistemului bonus-malus
- Posibilitatea suspendării RCA (Legea este la Senat)
- Revizuirea modalității de stabilire a tarifului RCA
- Monitorizarea în trafic a existenței poliței RCA
- Franciza se plătește doar în caz de daune

Promisiunile Ministerului Finanțelor

- Simplificarea procedurilor din Codul Fiscal pentru mai puțină birocrație
- Cadru legal pentru investiții în parteneriat cu ministerele
- Scutire la impozitul pentru profitul reinvestit
- Recunoașterea fiscală a subvențiilor pentru scutirea de la plata impozitului pe profit

ACTUALIZARE 9:50 Sindicatul Europol a acuzat public șefi din Poliție pe care i-a calificat drept „slugi ale oamenilor politici” care au pus presiune pe polițiști în ultimele zile pentru „a face orice” pentru a bloca protestul transportatorilor și fermierilor.

Sindicatul a precizat că polițiștilor li s-a cerut să plaseze mașinile de poliție perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public și să culeagă „informații din orice sursă” legate de protestatari pentru a le bloca înaintarea. Sindicaliștii le-au cerut polițiștilor și jandarmilor să refuze orice fel de ordine sau dispoziții legale și că „din păcate, după acţiunile dispuse de ministrul Predoiu şi secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou «10 august»”.

ACTUALIZARE 10:00 Intrarea în Craiova este blocată de protestatari - fermieri și transportatori. Ei nu au fost lăsați să intre în oraș, așa că au blocat principala intrare în oraș.

Acolo sunt cordoane de poliție care îi opresc pe protestatari și îi dirijează pe șoferi spre rute ocolitoare.

Mii de taximetriști din Craiova și-au anunțat solidaritatea cu acest protest și sunt așteptați să se alăture acțiunii.

ACTUALIZARE 10:30 O coloană de tractoare s-a format și pe centura orașului Alexandria.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510