REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

G7: Autorii crimelor de război comise în Ucraina trebuie traşi la răspundere

G7: Autorii crimelor de război comise în Ucraina trebuie traşi la răspundere

Replica API 19 martie 2022 | 20:59 445

Autorii crimelor de război comise în Ucraina, unde armata rusă este acuzată că a bombardat populaţia civilă, trebuie să fie „traşi la răspundere” în faţa justiţiei internaţionale, au avertizat joi miniştrii de externe din ţările reunite în cadrul Grupului celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7), într-o declaraţie comună.

Miniştrii de externe din G7, prezidat în acest an de Germania, „au salutat activitatea de investigare şi de colectare a probelor de desfăşurare, inclusiv de către procurorul Curţii Penale Internaţionale” în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Cei care comit crime de război, inclusiv prin utilizarea la întâmplare a armelor împotriva civililor, vor trebui traşi la răspundere”, au subliniat miniştrii de externe ai ţărilor G7 - Germania, Franţa, Italia, SUA, Japonia, Canada şi Italia - în declarația comună.

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), care anchetează acuzaţiile de crime de război în Ucraina, s-a deplasat miercuri în această ţară şi a discutat prin videoconferinţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Procurorul CPI a deschis la 3 martie o anchetă asupra situaţiei în Ucraina, după ce a primit undă verde de la peste 40 de state semnatare ale statutului CPI.

CPI, care îşi are sediul la Haga, a fost creată în 2002 pentru a judeca persoane urmărite în special pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi acte de genocid.

În acelaşi timp, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, la fel ca CPI, şi care este cea mai înalta instanţă a ONU, a ordonat miercuri Rusiei să înceteze fără întârziere ofensiva în Ucraina.

În declaraţia lor, miniştrii din G7 cer Rusiei „să se conformeze” acestei dispoziţii.

Kremlinul a respins joi această decizie a CIJ. Dar chiar dacă hotărârile CIJ sunt obligatorii şi nu pot fi contestate în instanţă, Curtea - care îşi fundamentează concluziile în principal în baza tratatelor şi convenţiilor - nu dispune de nicio modalitate pentru a face ca acestea să fie respectate, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016