REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° ConstanÈ›a Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° ConstanÈ›a Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Gabriel Oprea, achitat definitiv în dosarul morții polițistului Gigină

Gabriel Oprea, achitat definitiv în dosarul morții polițistului Gigină

Victor ROTARU 26 iulie 2023 | 16:17 1592

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul morÈ›ii poliÈ›istului Bogdan Gigină, în care a fost judecat pentru ucidere din culpă.

Gabriel Oprea, achitat definitiv in dosarul mortii politistului Gigina

Curtea de Apel BucureÈ™ti a menÈ›inut decizia primei instanÈ›e, Tribunalul BucureÈ™ti, de achitare a fostului ministru Gabriel Oprea. Pe de altă parte, administratorul firmei care nu a semnalizat groapa în care a intrat cu motocicleta Bogdan Gigină a fost condamnat definitiv la 2 ani È™i 8 luni de închisoare cu suspendare. InstanÈ›a a stabilit, de asemenea, că patronul È™i firma trebuie să plătească în solidar 150.000 de euro È™i 50.000 de lei daune morale pentru familia poliÈ›istului.

Minuta ședinței:

Solutia pe scurt: DP 1308/A/ În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.proc.pen., respinge ca nefondate apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de CasaÈ›ie È™i JustiÈ›ie – DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie ÅŸi partea civilă Ciuciu (fostă Gigină) Ioana Raluca împotriva sentinÅ£ei penale nr. 241/F/06.03.2023, pronunÅ£ate de Tribunalul BucureÅŸti - SecÅ£ia I Penală în dosarul nr. 33627/3/2018. În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.proc.pen. admite apelurile declarate de către inculpaÅ£ii Mazilu Petre ÅŸi S.C. General MPM Impex S.R.L. ÅŸi de către părÅ£ile civile Gigină Cornel Relucă, Sima (fostă Gigină) Carmen împotriva sentinÅ£ei penale nr. 241/F/06.03.2023, pronunÅ£ate de Tribunalul BucureÅŸti - SecÅ£ia I Penală în dosarul nr. 33627/3/2018. În baza art. 421 pct. 2 lit. b C.proc.pen. admite apelul declarat de către partea civilă DirecÅ£ia Generală de PoliÅ£ie a Municipiului BucureÅŸti împotriva sentinÅ£ei penale nr. 241/F/06.03.2023, pronunÅ£ate de Tribunalul BucureÅŸti - SecÅ£ia I Penală în dosarul nr. 33627/3/2018.

DesfiinÅ£ează în parte sentinÅ£a penală apelată ÅŸi:

1. În rejudecare: În baza art. 397 alin. (1) rap. la art. 25 alin. (1) din Codul de procedură penală cu referire la art. 1357 ÅŸi art. 1382 din Codul civil admite în parte acÅ£iunile civile exercitate de părÅ£ile civile Gigină Cornel - Relucă, Sima (fostă) Gigină Carmen ÅŸi Ciuciu (fostă Gigină) Ioana-Raluca împotriva inculpaÅ£ilor Mazilu Petre ÅŸi General MPM Impex S.R.L. ÅŸi, pe cale de consecinţă, dispune obligarea acestora la plata în solidar a următoarelor despăgubiri:

- suma de 25.000 lei reprezentând daune materiale către partea civilă Sima (fostă Gigină) Carmen;

- suma de 25.000 lei reprezentând daune materiale către partea civilă Gigină Cornel-Relucă;

- suma de 60.000 euro, în echivalent în lei la cursul B.N.R. din ziua plății efective, reprezentând daune morale către partea civilă Sima (fostă Gigină) Carmen;

- suma de 60.000 euro, în echivalent în lei la cursul B.N.R. din ziua plății efective, reprezentând daune morale către partea civilă Gigină Cornel-Relucă;

- suma de 30.000 euro, în echivalent în lei la cursul B.N.R. din ziua plății efective, reprezentând daune morale către partea civilă Ciuciu (fostă Gigină) Ioana-Raluca.

MenÅ£ine măsurile asigurătorii instituite în cauză cu privire la bunurile imobile ÅŸi cele mobile aparÈ›inând inculpatei General MPM Impex S.R.L., respectiv cu privire la bunurile imobile ÅŸi cele mobile aparÈ›inând inculpatului Mazilu Petre, urmând ca măsurile asigurătorii să fie menÅ£inute până la concurenÅ£a sumelor la plata cărora inculpata General MPM Impex S.R.L, respectiv inculpatul Mazilu Petre au fost obligaÅ£i cu titlu de daune materiale È™i morale.

În baza art. 276 alin. 2,4 C.proc.pen. obligă pe fiecare dintre inculpaÅ£ii Mazilu Petre ÅŸi General MPM Impex S.R.L. la plata a câte 7.500 lei către fiecare dintre părÅ£ile civile Sima (fostă Gigină) Carmen ÅŸi Gigină Cornel Relucă cu titlu de cheltuieli judiciare.

2. Trimite spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti acţiunea civilă formulată de partea civilă Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti faţă de inculpaţii Mazilu Petre şi GENERAL MPM IMPEX SRL.

MenÅ£ine celelalte dispoziÅ£ii ale sentinÅ£ei penale atacate care nu contravin prezentei. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen. obligă apelanta parte civilă Ciuciu (fostă Gigină) Ioana-Raluca la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. PronunÅ£ată prin punerea copiei minutei la dispoziÅ£ia părÅ£ilor ÅŸi procurorului prin mijlocirea grefei azi, 26.07.2023.

PoliÈ›istul Gigină din coloana oficială a lui Oprea, mort în accident

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în mai 2018 la Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie. Bogdan Gigină a murit în octombrie 2015, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Åžtirbei Vodă din BucureÅŸti. Procurorii DNA spuneau în 2018 că vina pentru acest accident o poartă fostul vicepremier Gabriel Oprea ÅŸi administratorul firmei care a săpat groapa ÅŸi nu a semnalizat-o bine. Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliÅ£ie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaÅ£ie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral ÅŸi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoÅ£ire a fostului ministru Gabriel Oprea. Anchetatorii arată că poliÅ£istul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiÅ£ii de vizibilitate redusă determinate de întuneric ÅŸi ploaie. Dinamica producerii accidentului ÅŸi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliÅ£istul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea. Procurorii au mai spus că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcÅ£ia sa ÅŸi cu încălcarea dispoziÅ£iilor legale care reglementează însoÅ£irea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sarbatoresc victoria la Snagov ?
0
0
Pai cum sa faca Oprea puscarie ma,asta care a initiat legea prin care au primit pensii speciale APVisti,militieni si securisti si conduce si fabrica de doctorate a S.R.I.adica a facut doctori in stiinte o groaza de idioti care nici nu stiu sa vorbeasca corect dar de p****i dastia au avut nevoie de politicieni hozi nu de oaneni care au ceva in cap si se puteau impotrivi abuzurilor care sau facut si se fac in Romania de fosti activisti de partid ai P.C.R.si securisti comunisti care dupa 1990 au implementat democratia in Romania,adica furt fara limite la adapostul democratiei care sa ii convinga pe romani ca regimul lor ala comunist dupa modelul Rus era mai bun decat democratia dupa modelul USA si U.E.adica ei comunisti au fost mai buni pentru tara si popor decat astia democrati care defapt sunt tot ei comunisti,cu mici exceptii.
8
0
Ce față scârboasă are, zici că-i Jabba the Hutt din Star Wars
10
0
asta un je gos ,si javra, merita min 15 ani de puskarie, dar colegii lui..de trupa, se cu la savat, asta e dreptatea in romania bahh,ala putrezeste asta se ingrasa k porku, bahh
12
0
ce fata de JABBA din Razboiul Stelelor are asta
10
0
Oprea il ai pe Catana om de baza. Acum aveti liber la chef de chef. Sarbatoriti victoria împotriva justiției.
13
1
In plus gigina era la serviciu de peste 12 ore si solicitase eliberarea din cauza oboselii dar fusese refuzat si statuse in ploaie mai mult timp; a fost obligat sa respecte ordinul; este si asta o fapta agravanta de care nu s-a tinut seama
11
0
adică tablagiu,să mă cac pe tine cu bolta sa îți parașuta in carici sa îți ei mărire de pensie la 2 m sub pamant
10
1
Trebuia sa dispară asa ca l au scos pe tușă pe Oprea cu dosarul asta. A murit un om dar Oprea nu avea nicio vina dar a fost ușor asa sa l scoată din politica.
3
9
Mafia filiera tăcerii...la timpuri noi ...tot noi.Prostimea la puscarie șmecherii in libertate
19
1
Pe întuneric şi ploaie la 84 km/h nu cred ca avea nici o sansa sa evite groapa nici daca era corect semnalizata; clar e vina lui oprea care a ordonat deplasarea prosteasca cu motociclisti si viteza mare, chestie de bun simt nici nu-ti trebuie studii juridice dar magaria judecatorilor nostri nu are nici o limita; exista evident legaturi subterane murdare ale judecatorilor cu clasa politica, psd in primul rand; de pensiile platite din banii nostri pe care ei sunt convinsi cu nesimtire ca le merita si cu care sfideaza o tara intreaga nici nu are rost sa mai vorbim
21
5
Poate ne spuneți ceva de pensiile noastre că tot ați fost ministrul apărării Raman la celasi nivel sau cresc cu 50%?
10
10
nu va uitati! o sa visati urat la noapte! la noaptea mintii ... merita magistratii pensii speciale? merita! acum se popt duce linistiti in vacanta exotica ... sa ia foc insula si sa arda toti
21
2
Si mai vor judecatorii pensii speciale, cand sentintele date de ei sunt politice!
23
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016