REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.1° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
25.1° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Gata! Orașul Bazei NATO, de la Kogălnicenu, prinde contur!

Gata! Orașul Bazei NATO, de la Kogălnicenu, prinde contur!

Replica API 17 martie 2022 | 23:15 5364

Ministerul Apărării Naționale (MApN) va anunța pe 21 martie rezultatul licitației uriașe pe care a lansat-o acum un an de zile pentru proiectul secret de stat de extindere a Bazei Militare de la Mihail Kogălniceanu. La această dată, o singură ofertă a mai rămas în joc pentru marele pot, de 2,14 miliarde de lei, prima parte a mega-proiectului de 3 miliarde de euro prin care la Kogălniceanu se va construi un mic oraș, în care vor locui 10.000 de militari americani și familiile lor.

MApN are termen până pe 21 martie 2021 să decidă asupra unicei oferte rămase în cursă pentru contractul clasificat secret de serviciu de proiectare și execuție a primei faze de realizare a infrastructurii bazei militare aeriene de la Mihail Kogălniceanu, estimat la 2,14 miliarde lei, fără TVA.

Este vorba despre asocierea Aduro Impex- Strabag- Bog’Art, singura calificată pentru ultima etapă a licitației, după ce celelalte 6 asocieri participante au fost respinse ca având oferte neconforme. În decembrie 2021, ofertantul Concelex a reclamat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) alegerea MApN, cerând anularea procedurii și reluarea de la zero. CNSC a respins însă contestația Concelex, astfel că singura ofertă calificată pentru etapa următoare a procedurii a rămas cea a consorțiului Aduro Impex-Strabag-Bog’Art, scrie Profit.

Liderul asocierii ofertante construiește sala polivalentă din Constanța

Aceasta urmează a fi examinată de MApN până pe 21 martie. Aduro Impex SRL din București, liderul asocierii rămase în cursă, are o cifră de afaceri anuală de 43 milioane lei și este deținută de Gheorghe Mircea. Firma are legături puternice la malul mării, fiind unul dintre constructorii sălii polivalente de 5.000 de locuri din Constanța, precum și a masterplanului rutier al Portului Constanța. Firma a primit până acum mai bine 30 de contracte de la stat, în valoare de peste 135 de milioane de lei.

Mult mai cunoscute sunt celelalte companii din asociere: Bog’Art ( afaceri de 600 milioane lei), fondată de Raul Doicescu și austriecii de la Strabag (afaceri de 870 milioane lei), ambele beneficiare de contracte cu statul cu valori cumulate de miliarde de lei.

Valoarea estimată a acestui prim contract al MApN pentru extinderea bazei militare de la Kogălniceanu este de 2.148.126.437,14 de lei, fără TVA, echivalentul a circa 440 de milioane de euro, iar durata de realizare este de 106 luni.

Amenințarea Rusiei era invocată încă din 2021

Conform documentației explicative din 2021, ”în climatul geostrategic actual, în care se conturează atât reactivarea faliilor politico-economice și militare pe axa est-vest, cu revirimentul antagonismelor specifice Războiului Rece și, dincolo de acestea, prin desfășurarea unor acțiuni de aproprieri ilegitime de teritorii la est (referință la anexarea peninsulei Crimea de către Rusia de la Ucraina în 2014 – n.r.), dar și amenințări proprii confruntărilor asimetrice precum actele de terorism caracteristice spațiului Orientului Apropiat și Nord African, exportate în Europa, dezvoltarea unor capacități menite să asigure suportul logistic al intervențiilor armate, în special al celor aeriene, este vitală”.

Astfel, ”se impune realizarea unor facilități minimale operaționale noi, precum și dezvoltarea și integrarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forțele Armate Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive”.

Orașul cu 10.000 de americani de la Kogălniceanu

Baza militară de la Kogălniceanu va deveni la finalul celor 20 de ani una dintre cele mai mari baze NATO din Europa, în urma unor investiții totale estimate de Guvern în 2019 la 12,7 miliarde de lei, echivalentul a circa 2,8 miliarde de euro.

Proiectul presupune investiții în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ, magazine și cinematografe. Noile construcții se vor realiza pe o suprafață desfășurată de 30 de hectare, la care se vor adăuga drumuri și platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare.

Noua bază va găzdui 10.000 de militari americani, care se vor muta la Kogălniceanu cu familiile lor. Acest lucru va duce, practic, la dublarea populației din comună, iar în județul Constanța va apărea un mic oraș american.

Ancuța Belu

Va fi un mic orășel efectiv. Vor veni aproximativ 10.000, deci ne vom dubla populația cu încă 10.000. Va fi un cartier, se vor construi case cu toate utilitățile, cu spații locative comerciale, medicale, o suprafață destul de mare, care se va lua din extravilan o parte și din intravilan”, declara la un moment dat primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu.

Baza militară Mihail Kogălniceanu adăpostește acum câteva sute de militari americani și piloți NATO implicați în misiunea de poliție aeriană deasupra Mării Negre, cărora li se adaugă alte sute de angajați civili români.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
..si trebuie sa fim mandrii se asta?? daca da ...inseamna ca suntem irecuperabili...
0
0
Adica Oleg Deripaska?! Bun asa!
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768