REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 27 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6865
18.4° Constanța Vineri, 27 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6865
 

Gazprom se judecă cu Administrația Portului Constanța și cu mai multe firme care-i cer falimentul

Gazprom se judecă cu Administrația Portului Constanța și cu mai multe firme care-i cer falimentul

Andreea POPA 1 mai 2024 | 00:00 3153

O firmă din Portul Constanța deținută de gigantul rus Gazprom duce un război în instanțele de la malul mării, în care se judecă atât cu ANAF, cât și cu creditorii săi, printre care se află și Portul Constanța. Pe de altă parte, tribunalul a respins rușilor o cerere de intrare în insolvență, dar filiala Gazprom a făcut recurs, la fel și o firmă deținută de un cunoscut afacerist din Constanța, aflat pe lista creditorilor.

Gazprom se judeca cu Administratia Portului Constanta si cu mai multe firme care-i cer falimentul

Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA a depus pe 22 aprilie 2024 un dosar la Tribunalul Constanța având ca materie falimentul, prin care a cerut suspendarea provizorie a executării. Instanța i-a respins în aceeași zi cererea ca neîntemeiată , dar soluția poate fi atacată cu apel. Compania rusă este reprezentată în instanță de avocații de la Zamfirescu, Racoti, Vasile & Partners SCA. Cu o lună mai devreme, pe 18 martie 2024, Tribunalul Constanța a dat curs solicitării depuse de creditorul Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) SA și a dispus sechestru asigurător asupra navei Unicom 3, deținute de debitorul Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA. 

„Admite cererea creditoarei C.N.A.P.M. S.A. Constanţa, formulată în contradictoriu cu debitoarea Gazpromneft Marine Bunker Balkan S.A. Dispune instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunului mobil/nava UNICOM 3, număr matricol 19, număr IMO 8317447, certificat de naţionalitate seria 000026, navă aflată în proprietatea debitoarei Gazpromneft Marine Bunker Balkan S.A”, se arată în hotărârea instanței.

Gazprom se judeca cu Administratia Portului Constanta si cu mai multe firme care-i cer falimentul

Portul Constanța a obținut sechestru pe nava Unicom 3

Mai departe, conform legii, tribunalul a fixat o cauțiune pe care creditoarea CNAPM trebuie să o plătească în dosar, respectiv 1.105,194 euro plus 7.117,342 lei, reprezentând 10% din datoria în contul căreia Portul Constanța a cerut și a obținut sechestrul asupra navei Unicom 3. Compania portuară de stat a avut termen de 5 zile să achite cauțiunea, „sub sancţiunea desfiinţării de drept a sechestrului”, potrivit hotărârii tribunalului.

Înainte de sechestrul pus de port asupra navei sale, firma colosului Gazprom a pierdut în instanță procesul prin care își cerea falimentul, pentru a se pune astfel la adăpost de creditori. Cererea debitorului Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA era dublată și de cererea creditorilor Balkan Marine Bunker Assets SRL (care a luat naștere în 2021 prin divizarea Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA) și Cablenet SRL (deținută de cunoscutul om de afaceri constănțean Mircea Boldea Colcear). Pe 27 februarie 2024, Tribunalul Constanța a respins ambele solicitări: ”Respinge cererea de deschidere a procedurii simplificate a falimentului formulată de debitoarea GAZPROMNEFT MARINE BUNKER BALKAN S.A., ca neîntemeiată. Respinge cererile de deschidere a procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei GAZPROMNEFT MARINE BUNKER BALKAN S.A. formulată de creditorii CABLENET S.R.L. şi BALKAN MARINE BUNKER ASSETS S.R.L., ca neîntemeiate”.

Gazprom se judeca cu Administratia Portului Constanta si cu mai multe firme care-i cer falimentul

Rușii, amendați de ANAF Constanța imediat după declanșarea războiului

Părțile implicate au făcut recurs, iar pe 14 martie 2024 pe rolul Curții de Apel Constanța a fost înregistrat un dosar în care apar debitoarea Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA și creditorii Balkan Marine Bunker Assets SRL și Cablenet SRL. Primul termen de judecată a fost fixat pe 15 mai 2024.  În paralel, Portul Constanța a dat în judecată Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA într-un dosar având ca obiect acțiune în răspundere contractuală, înregistrat pe 12 decembrie 2023 la Judecătoria Constanța și având ca prim termen de judecată data de 17 mai 2024. 

De asemenea, pe 13 mai 2024 este următorul termen în procesul deschis încă de pe 19 martie 2023 de Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală- Direcția Generală Antifraudă Fiscală, prin care subsidiara colosului controlat de Kremlin contestă amenzile care i-au fost aplicate în 2022 de către Fiscul românesc. Compania prin care Vladimir Putin își finanțează războiul împotriva Ucrainei a fost amendată și de Direcția Regională Antifraudă Fiscală 2 Constanța, sancțiune care face acum obiectul unui alt proces intentat de Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA împotriva ANAF și înregistrat pe 12 martie 2024 la Judecătoria Constanța. 

Gazprom se judeca cu Administratia Portului Constanta si cu mai multe firme care-i cer falimentul

Ipocrizie rusească: caută în Constanța protecția legii pe care trec cu tancurile când nu le convine  

ANAF Constanța a verificat filiala Gazprom imediat după ce Moscova a declanșat războiul său sângeros împotriva lumii libere, iar în martie 2022 a amendat Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA cu 30.000 de lei și a confiscat suma de 4.335.700 lei, reprezentând valoarea de piață a activelor transferate de Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA către Balkan Marine Bunker Assets SRL.  Transferul a făcut parte dintr-o operațiune mai amplă, derulată în perioada 15 noiembrie 2021 - 11 februarie 2022, prin care proprietarele Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA Constanța, respectiv Gazpromneft Marine Bunker LLC și GPN Proiect LTD, ambele din Sankt Petersburg, au vândut părțile sociale ale noii companii Balkan Marine Bunker Assets SRL către o altă societate a Gazpromneft din Rusia, GPN Foreign Assets Management LLC. Activele transferate au fost barja-tanc Delta Oil (cu valoare de piață de 3,127 milioane lei), tancul petrolier Unicom 3 (evaluat la 1,286 milioane lei) și echipamente aferente celor două nave, cotate la 123.100 lei - în total peste 4,53 milioane lei.

Operațiunile financiare derulate de ruși în Portul Constanța au încălcat sancțiunile dictate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei încă din 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. De remarcat și ipocrizia crâncenă a rușilor, care contestă în instanță și cer recăpătarea banilor confiscați prin invocarea ordinii de drept, aceeași pe care o calcă în picioare prin toate operațiunile dictate de Kremlin.

Firma Gazpromului are sediul în clădirea lui Colcear, cel care îi și cere falimentul

Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA a fost înființată în 2011, se ocupă de servicii anexe transporturi pe apă și are sediul în Constanța, strada Traian 68A, la etajul 4 al clădirii GMB, deținute de Mircea Boldea Colcear. În acest context, este foarte posibil ca datoria pe care rușii o au la Cablenet SRL să fie pur și simplu chiria datorată lui Colcear.  Afacerile Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA s-au prăbușit după invazia dictată de Vladimir Putin, de la 72,2 milioane lei în 2021 la 11,1 milioane lei în 2022, an în care a raportat și pierderi de 865.000 lei și datorii de 2,3 milioane lei, cu 25 de angajați. Interesant este și faptul că rușilor le place să declare numai afaceri în pierdere de când sunt în Portul Constanța. Astfel, în toți ani scurși de la înființarea firmei, în 2011, au raportat profit o singură dată, respectiv puțin peste 167.000 lei în anul 2016. În rest, filiala Gazprom din Portul Constanța a declarat finanțelor românești pierderi cumulate de peste 4,2 milioane lei. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364