REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Gazul ilariant, nouă modă printre consumatorii de droguri de pe litoral

Gazul ilariant, nouă modă printre consumatorii de droguri de pe litoral

Marieta ȘTEFAN 27 iulie 2023 | 00:00 2918

Alertă! Adolescenții au găsit o nouă metodă de a se droga. Printr-un dispozitiv tip sifon introduc gaz ilariant într-un balon, apoi trag din acesta cantități destul de mari, pentru a-și provoca o ”stare de bine”. Dar gazul, în combinație cu alcoolul sau cafeaua, poate duce chiar la infarct, provocând decesul, avertizează specialiștii.

Gazul ilariant, noua moda printre consumatorii de droguri de pe litoral
Adolescenții sunt influențabili. În plus, majoritatea suferă de teribilism și constituie grupa de vârstă care poate fi ”coruptă” cel mai ușor să se drogheze. De-a lungul anilor, au fost încercate diferite tipuri de substanțe psihoactive, pentru că cererea de a experimenta ceva nou este mare. Așa că dealerii au devenit inventivi pentru a-și putea menține afacerea. Agenția Națională Antidrog (ANA) a avertizat recent că adolescenții și tinerii inhalează pe plajă, în zona cluburilor și a beach – barurilor deschise până mai târziu, protoxid de azot (N2O), denumit și laughing gas sau funny gas, din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv de tip sifon, ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța. „În special în Costinești, Vama Veche și Mamaia Nord, în zona cluburilor, sunt tineri care se droghează. Mai nou folosesc capsule din inox sau tubul sifonului, prin care introduc într-un balon protoxidul de azot, denumit și laughing gas sau funny gas și apoi îl inhalează”, ne-a declarat Marius Oprișan, președintele Asociației „Equitas”. Dacă stăm să ne gândim în profunzime, până și unii dintre tineri apelează la tertipuri pentru a putea să râdă, în loc să o facă natural, firesc, potrivit vârstei lor. Ce să mai spunem de cei mai în vârstă? Asta spune multe despre  societatea în care trăim.

În combinație cu alcoolul, poate duce la infarct

Potrivit specialiștilor, protoxidul de azot sau gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de ”funny gas” sau laughing gas, este un sedativ incolor și inodor folosit în domeniul medical, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, atunci când se prepară frișcă. Efectul imediat este o stare de bine, dar, cu repercusiuni majore asupra organismului. În primul rând este încetinit timpul de reacție, cei care ”râd” se mișcă în slow motion.

Gazul ilariant, noua moda printre consumatorii de droguri de pe litoral

Alte efecte adverse pot fi: transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeli, halucinații, febră, frisoane. Dacă este consumat în cantitate mare, pentru că, la un moment dat, ei nu mai realizează cât inhalează, tot trăgând din balon, împreună cu alcoolul, vor pune mare presiune pe sistemul cardiovascular, putând duce și la infarct. De aceea, este bine să se sune la numărul unic de urgență (112), dacă se observă una dintre aceste simptome. „Dacă se consumă o cantitate mare, în combinație cu alcoolul sau cu cafea și băuturi energizante, efectele sunt periculoase deoarece  se pune presiune pe sistemul cardio – vascular, care poate duce la stop cardio – respirator”, a adăugat Marius Oprișan.

Această metodă de inhalare a gazului ilariant a apărut în România după ce a fost încercată mai întâi de mulți tineri din Marea Britanie. Deci nu este ceva cu totul nou, ci copiat, ca mai toate celelalte. Protoxidul de azot nu se află în rândul substanțelor interzise, aflate sub control, din Legea 143/2000, privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Așadar, curiozitatea, intenția de a-și schimba starea de spirit, dorința de a uita de probleme îi face pe tineri să încerce să râdă la comandă și mai scapă și basma curată. În plus, prețul este derizoriu - 10 lei sau un pic mai mult. Depinde de zonă, de clienți…Numărul celor care au apelat sau apelează la gazul ilariant nu poate fi cunoscut, pentru că, în general, statisticile se bazează pe cei care ajung în spital sau cei care vor să fie instituționalizați.  

Gazul ilariant, noua moda printre consumatorii de droguri de pe litoral

Autoritățile încearcă să dea câteva sfaturi utile pentru adolescenți și tineri

Autoritățile încearcă să dea câteva sfaturi utile pentru tineri, care ar trebui, în primul rând, să își aleagă bine grupul de prieteni. „Adolescenții și tinerii să își aleagă bine grupul de prieteni, să se distreze responsabil, să evite persoanele necunoscute care le oferă ceva și să supravegheze băuturile, atunci când se află în club, deoarece au fost multe cazuri în care au fost introduse, fără știința lor, substanțe psihoactive în pahar”, a concluzionat președintele Asociației „Equitas”.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aurolac modernizat
2
0
ll trag pe nas sil scot pe c..r!sa descoperit o noua veche metoda de nimic nu se pierde ...totul se modernizeaza!subcesuri!
2
0
Si acum v-ati trezit? Fac asta de ani buni.
5
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166