REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
20.4° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Gelu Duminică: La nivel central nu a fost campanie electorală; mai degrabă un prim pas în campaniile ce urmează

Gelu Duminică: La nivel central nu a fost campanie electorală; mai degrabă un prim pas în campaniile ce urmează

Victor ROTARU 7 iunie 2024 | 00:00 45

Campania electorală pentru cele două tipuri de scrutin - locale şi europarlamentare - a fost la nivel central mai degrabă "un prim pas" în campaniile care urmează în acest an, afirmă sociologul Gelu Duminică, care apreciază că în oraşele mari campania pentru locale a superpolitizată.

Gelu Duminica: La nivel central nu a fost campanie electorala; mai degraba un prim pas in campaniile ce urmeazaGelu Duminică

"La nivel central, din partea partidelor, nu a fost o campanie, ci mai degrabă un prim pas în campaniile care urmează. Campaniile pentru locale s-au desfăşurat mai degrabă la nivelul comunelor şi oraşelor mici, însă în oraşele mari vorbim de o campanie superpolitizată în care fiecare a încercat să atragă atenţia asupra partidului său, pentru celelalte alegeri care vor veni", a declarat Duminică.

El a afirmat că, de fapt, alegerea s-a situat între imaginea "hoţilor" versus imaginea "extemiştilor" şi în jocul acesta s-a jucat aproape totul.

"Adică, cei categorisiţi ca 'extremişti' au spus că ceilalţi sunt 'hoţi' şi invers. A fost o acţiune sau o campanie în care s-a spus: 'Votaţi-ne pe noi, ca să nu-i votaţi pe ceilalţi!'", a susţinut Duminică.

Sociologul a afirmat că nu a văzut "o agendă locală serioasă" decât în foarte puţine cazuri, ci mai degrabă o temă naţională adusă în dihotomia "noi versus ei", această campanie urmând să conteze doar "la nivel de impresie artistică" pentru celelalte campanii electorale din acest an.

"Doar ca impresie artistică, dar la nivel de notă finală nu, pentru că se pot întâmpla multe între ele. Plus că aici, în foarte multe locuri, contează şi omul, la modul că primarul este X şi atunci lumea se duce mai degrabă şi către om, uitând sau trecând în secundar partidul în mai mare măsură decât va fi la celelalte alegeri", a spus el.

La europarlamentare "la fel, contează destul de mult oamenii", a susţinut Gelu Duminică, care a adăugat că la alegerile generale "va fi foarte mult un vot politic, iar la prezidenţiale va fi din nou omul".

"Aşa că ce vom avea ca rezultate finale la aceste alegeri, da, este un semnal, dar în niciun caz nu înseamnă că acesta va fi procentul sau va fi trendul şi la alegerile generale, respectiv prezidenţiale", a punctat Duminică.

Sociologul a apreciat că prezenţa la vot la locale şi europarlamentare va fi "la fel ca şi la celelalte alegeri".

"Noi ne raportăm la o cifră aberantă de persoane cu drept de vot, adică vorbim de 19 milioane de persoane cu drept de vot sau ceva de genul, în condiţiile în care mai suntem 19 milioane cu totul în ţară. Ideea că românii nu votează este parţial falsă, pentru că prezenţa la vot este semnificativ numerică, însă procesul de raportare este unul la o cifră care nu mai corespunde realităţii. Aşa că şi în momentul de faţă cred că prezenţa va fi aceeaşi. Nu cred că vom avea o creştere sau o scădere spectaculoasă", a susţinut Duminică.

Faptul că românii vor avea patru tipuri de alegeri în acest an nu va influenţa prezenţa la urne deoarece sunt scrutine separate, a mai spus Gelu Duminică.

"Acum votăm doar europarlamentare şi locale. Repet, cred că vom avea aceeaşi prezenţă pe care am avut-o şi în trecut, plus, minus câteva puncte procentuale. Cam asta este ceea ce se întâmplă. Nu cred că alegerile locale vor fi definitorii pentru rezultatele care vor fi la alegerile generale şi cele prezidenţiale, la fel cum alegerile generale este foarte posibil să aibă cu totul şi cu totul alt scor şi procente pentru partide decât cele înregistrate la prezidenţiale. Acestea din urmă vor fi centrate pe individ cu precădere, pe când cele generale pe partid. În momentul de faţă avem un mixt între partid şi individ. Adică este aceeaşi Mărie, dar cu totul şi cu totul altă pălărie", a afirmat sociologul, potrivit agerpes.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016