REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
22.5° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Generația de aur sau de sacrificiu? Cutremur, revoluție, pandemie, război!

Generația de aur sau de sacrificiu? Cutremur, revoluție, pandemie, război!

Replica API 1 martie 2022 | 16:16 5371

Generația anilor 1970 - 1980 reprezintă copiii ce s-au maturizat prea devreme, din cauza evenimentelor neplăcute desfășurate în România de-a lungul anilor. Aceștia au trăit vremea în care s-a produs cutremurul din anul 1977, trecerea de la sistemul comunist la cel democratic, dezvoltarea tehnologiei, pandemia de Coronavirus ce se desfășoară deja de doi ani, și, nu în ultimul rând, războiul dintre Ucraina și Rusia, ce a dus la valul de refugiați ucraineni ce pătrund în România în fiecare zi prin vămile aflate la granițele țării. Și... nu se știe ce ne mai așteaptă.

Catastrofele se țin lanț în lume. În timp ce întreaga populație a lumii se confruntă deja de doi ani cu criza provocată din cauza virusului Covid-19, un război pornit între Ucraina și Rusia zguduie o mare parte a omenirii.

Copiii români ai anilor 1970/1980 pot spune că au trecut prin tot felul de transformări în decursul vieții. O copilărie marcată de un sistem comunist, un cutremur devastator, care a stins din viață 1.600 de suflete, o trecere de la dictatură la democrație, dezvoltarea tehnologiei, pandemia creată din pricina unui virus mortal ce încă se manifestă din luna februarie a anului 2020, și un război în plină desfășurare, chiar la granițele țării.

Tragedia din anul 1977

În ziua de 4 martie a anului 1977, un un cutremur puternic care s-a produs în jurul orei 21:22, a dus la încetarea din viață a 1.600 de suflete, 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe prăbușite. Scenele desprinse parcă din filmele de groază, au lăsat traume adânci în sufletele copiilor ce priveau neputincioși tabloul sumbru. Clipele de haos au rămas în amintirile românilor și după 45 de ani de la tristul eveniment.

Trecerea de la sistemul comunist la cel democratic

Pentru români, ziua de 25 decembrie este marcată de un eveniment important în istoria țării. În anul 1989, sătui de sistemul comunist și regulile pe care acesta le impunea, poporul român s-a revoltat, provocând o revoluție în întreaga țară. În urma acestor întâmplări, președintele țării, Nicolae Ceaușescu, împreună cu soția sa Elena Ceaușescu, au fost executați.

După acest eveniment, România a devenit o țară democrată. Poporul a cunoscut libertatea de exprimare, a avut acces la informare și a deschis granițele țării pentru toată lumea. Trecerea de la un sistem strict la libertate a produs schimbări printre români. În timp ce unii s-au adaptat rapid la noul stil de viață, alții au rămas cu conceptul de ”dictatură”, fiind judecați mai apoi de noile generații.

Dezvoltarea tehnologiei

Copiii români ai anilor 1970/1980 au fost marcați de adaptarea rapidă a noilor generații la tehnologia care se află în continuă dezvoltare. Dacă pe vremea lor, telefoanele mobile erau ori inexistente ori foarte rare, iată că, în anul 2022 telefonul mobil nu mai reprezintă un moft, ci un dispozitiv cât se poate de obișnuit. În timp ce, persoanele ce au prins vremurile în care temele se făceau la lumina lumânării, întrucât în perioada comunistă stingerea se dădea la orele 20:00 - 21.00, povestesc despre condițiile în care au crescut, generațiile anilor 2000 nu concep ideea întreruperii curentului electric sau lipsa accesului la internet.

Pandemia de Covid-19

Anul 2020 a scris istorie în întreaga lume. Virusul Covid-19 s-a extins rapid în întreaga lume, fiind declarată oficial pandemia de coronavirus. În România, în luna februarie a anului 2020 a fost declarat primul caz de infectare cu Covid-19, iar de atunci până în momentul de față, au fost înregistrate peste 34.200 de decese. Oamenii au fost nevoiți să stea izolați în case pentru a oprii răspândirea virusului, lucru care a fost extreme de criticat de noile generații, care au fost învățate libere, fără restricții.

Mulți dintre românii ce au crescut între anii de dinaintea revoluției au declarat că restricțiile din perioada critică a pandemiei, le-a adus aminte de copilăria petrecută în perioada comunismului, dat fiind faptul că, și pe atunci, sistemul le interzicea plimbările la ore târzii.

Războiul zilelor noastre între Ucraina și Rusia

Conflictele dintre Rusia și Ucraina au dus la izbucnirea unui război. Sute de refugiați ucraineni intră zilnic în România prin vămile aflate la granițele țării. Românii au dat dovadă de solidaritate și au sărit în sprijinul vecinilor ucraineni, asigurând refugiaților hrană, cazare, haine, transport și consiliere.

Potrivit ”copiilor ai anilor 1970/1980” au ce povesti peste ani de zile nepoților. Vremurile prin care aceștia au trecut au marcat evenimente importante în istoria țării, și totodată i-a obligat pe aceștia să se adapteze la noi și noi condiții de trai.

Fiecare an a fost diferit, în momentul în care ne obișnuiam cu niște condiții de trai intervenea altceva. Trecerea de la sistemul comunist la cel democratic i-a făcut pe mulți dintre noi să exagereze și să-și schimbe comportamentul radical. Vremurile s-au schimbat și a trebuit să ne adaptăm noilor condiții, a trebuit să înțelegem că noile generații sunt foarte diferite față de cum eram noi la vârsta lor. Catastrofele la care am asistat și-au pus amprenta în amintirile noastre, lăsând cicatrici pe care nu le vom putea ascunde vreodată. Am crezut că odată cu democrația multe evenimente neplăcute vor lua sfârșit, dar se pare că tot apar acțiuni pe care nu le putem controla”, a declarat o constănțeancă născută în anul 1960.

Pe această cale, salutăm generația de aur a României! Și sperăm să nu fie numită în istorie (pentru că reprezintă o filă importantă în istorie) "generația de sacrificiu".

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un articol bun care ar trebui sa dea de gandit unora care ne tina la munca pana la 65 de ani iesim la pensie si aproape direct ..pamant galben
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768