REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.3° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
28.3° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Geoană, despre Macron şi trupe în Ucraina: Trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua sprijinul

Geoană, despre Macron şi trupe în Ucraina: Trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua sprijinul

Victor ROTARU 13 mai 2024 | 00:00 243

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, la Arad, referitor la afirmaţiile preşedintelui Franţei privind trimiterea de trupe în Ucraina, că Emmanuel Macron "trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua să sprijinim Ucraina", dar la nivelul Alianţei nu există astfel de planuri.

Geoana, despre Macron si trupe in Ucraina: Trimite un mesaj de nevoie imperioasa de a continua sprijinulMircea Geoană

"Preşedintele Franţei transmite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua să sprijinim Ucraina. La nivel de NATO, unde deciziile se iau prin consens, nu avem în acest moment nici planuri şi nici intenţia politică de a desfăşura forţe NATO în Ucraina. La nivelul Alianţei, suntem în continuare interesaţi să sprijinim Ucraina cu tot ceea ce putem, dar în acelaşi timp suntem şi interesaţi să nu escaladăm acest război într-un conflict şi mai mare între NATO şi Rusia. De aceea este dreptul natural al liderilor noştri din ţările NATO să exprime puncte de vedere, să prezinte, în esenţă, un lucru pe care îl convenim şi îl ştim cu toţii: avem nevoie să îi sprijinim pe ucraineni", a declarat Geoană.

Întrebat de propriile "linii roşii" pe care NATO le-a trecut când a fost vorba de trimiterea unor arme în Ucraina şi despre posibilitatea ca trimiterea de trupe să fie o altă "linie roşie" călcată, Mircea Geoană a răspuns: "Noi avem o relaţie permanentă bazată pe încredere şi profesionalism între ţările care susţin Ucraina, sunt ţări NATO şi din afara NATO, şi partenerii noştri ucraineni. Există un format de consultare permanentă între nevoile dânşilor şi situaţia de pe front, între capacitatea noastră industrială şi nevoile pe care dânşii le au. De aceea cred că în acest moment deciziile recente de a antrena (piloţi - n.r.) şi a oferi avioane F-16 ţin cont de situaţia de acum a războiului, de aceea nu cred că este vorba de a încălca linii roşii, ci de a avea o evoluţie a dinamicii acestui război".

Secretarul general adjunct a adăugat că "NATO este deţinătorul suprem de risc, de aceea, evident, aliaţii în mod individual au un anumit grad de libertate, dar atunci când este vorba despre Articolul 5, aici suntem cu toţii legaţi de acest articol".

El a spus că nu se poate estima cât va mai dura războiul, dar "un singur lucru este clar, că acest război va mai continua".

"De ambele părţi există mobilizare de resurse umane, materiale, economice, logistice şi în acest moment toate indiciile conduc către prelungirea acestui război", a spus Geoană, ca a adăugat că Occidentul învaţă din acest război şi a realizat că trebuie să investească din nou în industria de apărare.

"Azi am redescoperit că războiul poate reveni şi a revenit în Europa, trebuie să ne apucăm să investim mai serios în industria de apărare, inclusiv în România, unde trebuie să avem o renaştere a industriei de apărare", a spus Mircea Geoană.

Întrebat ce garanţii suplimentare ar trebui să primească România dacă trimite sistem antiaerian Patriot în Ucraina, Geoană a spus că la nivelul NATO se lucrează "ca în fiecare moment toţi aliaţii să fie protejaţi". El a subliniat că şi după incidentele cu drone căzute pe teritoriul României aliaţii NATO, la solicitarea României, au luat măsuri suplimentare de apărarea a zonei.

Secretarul general adjunct al NATO a fost prezent la Arad pentru a-şi lansa volumul "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO", care a avut loc în cadrul unei dezbateri pe teme de politică naţională şi internaţională. Printre cei prezenţi s-au numărat mai mulţi foşti şi actuali lideri PNL, între care preşedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620