REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° ConstanÈ›a Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
28° ConstanÈ›a Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Geoană: România are cel mai primitiv sistem de vot din toată Europa

Geoană: România are cel mai primitiv sistem de vot din toată Europa

A.F. 20 mai 2024 | 00:00 542

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul StudenÅ£ilor din România, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Geoana: Romania are cel mai primitiv sistem de vot din toata EuropaMircea Geoană

"Implicarea în viaÅ£a cetăţii, schimbarea în bine a destinului naÅ£iunii noastre nu se face doar prin participarea la vot. Se face prin implicare ÅŸi presiune pusă permanent pe decidentul politic. Pentru că, dacă l-ai votat pe X sau pe Y sau pe Z, indiferent de preferinÅ£a ta politică, în clipa în care tu ai pus ÅŸtampila ... Apropo, sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. Nu există Å£ară în Europa în care să ai buletine de vot care să nu fie înseriate, să nu ÅŸtii cine le-a tipărit ÅŸi automat, de multe ori să nu ÅŸtii cine le numără", a afirmat acesta.

În opinia sa, România "nu vrea sau nu poate - de obicei este o combinaÅ£ie dintre cele două - nici nu vrea ÅŸi nici nu poate să democratizeze în profunzime votul".

"Vot prin corespondenţă, vot electronic... ce e asta? Nu ştiu să protejez datele? Hai să fim serioşi, avem IT-işti printre cei mai buni din lume", a completat oficialul.

El i-a îndemnat pe cei prezenÅ£i să îi tragă la răspundere în mod constant pe reprezentanÅ£ii lor.

"Problema este că după ce ai ales pe cineva, obligaÅ£ia ÅŸi responsabilitatea ta nu se transferă pe umerii celui sau celei pe care l-ai votat. (...) TrageÅ£i-i la răspundere, întrebaÅ£i-i unde se cheltuiesc banii, faceÅ£i petiÅ£ii", a spus Geoană.

Acesta s-a referit ÅŸi la reticenÅ£a tinerilor de a intra în politică.

"Spui că vrei să faci politică ÅŸi automat începe un fel de suspiciune anticipativă", a arătat el. Dar, în opinia sa, "altă profesiune în lume în care să faci schimbare nu e decât prin politică, nu există altceva".

"Nici Bill Gates, cu fundaÅ£iile lui, nici cel mai mare preÅŸedinte de companie internaÅ£ională sau naÅ£ională, nimeni nu poate să schimbe lucrurile în profunzime aÅŸa cum o face un om sau o femeie politică responsabil", a completat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO s-a referit ÅŸi la spaÅ£iul în care a avut loc Congresul StudenÅ£ilor din România. "O clădire pe care, recunosc, mi-a făcut destul de mult bine să n-o mai vizitez în ultimii 15 ani de zile", a descris el Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu primitivismul sistemului v-a adus înfrângerea...
0
0
Onanistule te bagi in seama singur
3
0

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620