REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
30.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

George Niculescu: Am vrut să mă identific cu un proiect măreț și am ales energia eoliană offshore. Video

George Niculescu: Am vrut să mă identific cu un proiect măreț și am ales energia eoliană offshore. Video

Mirela PASCAL 8 mai 2024 | 00:00 2416

George Niculescu, președintele al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, a vorbit, într-un interviu pentru Replica, despre Legea energiei eoliene din mare, un proiect care-i poartă semnătura și la care a lucrat din decembrie 2021, de pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Energiei.  Totodată, Niculescu a vorbit și despre valul de nemulțumiri care vin la ANRE din parte consumatorilor de energiei, dar și despre controalele și amenzile aplicate furnizorilor. Mai mult, Niculescu a făcut și un bilanț al primului an de mandat.

George Niculescu: Am vrut sa ma identific cu un proiect maret si am ales energia eoliana offshore. Video

La un an de la preluarea mandatului la conducerea ANRE, George Niculescu a tras linie și a făcut un scurt bilanț al activității.  ”Pe 23 aprilie, s-a împlinit un an de mandat în fruntea Autorității Naționale de Reglementare din Domeniul Energiei. Problemele pe care le gestionăm sunt foarte complexe, de la buna funcționare a pieței de energie, până la monitorizarea investițiilor operatorilor de distribuție, tot ce înseamnă energie electrică și gaze naturale din țara asta. Pe lângă aceste activități sunt activitățile de soluționare a petițiilor care ne vin de la consumatorii de energie și gaze, și care nu sunt puține, sunt mii de petiții care vin la ANRE. Furnizorii sunt reclamați cu privire la faptul că nu emit factură la timp, că emit facturile cu greșeli, cantități de energie facturate mai mari decât indexul pe care îl trimite consumatorul sau indexul citit, erori care pot fi din sistem, nu vreau să cred că sunt erori intenționate Mai sunt probleme legate de partea de prosumatori, facturarea energiei care este produsă și livrată în rețea de către prosumatori. Pe parte de distribuții, amendăm cel mai mult operatorii de distribuție pentru întârzierea emiterii avizului tehnic de racordare. Nu închidem ochii la nici un fel de problemă, nivelul de sancționare este pe măsura activități sau lipsei activității pe care o fac agenții economici și de fiecare dată când sesizăm problemele acestea, colegii de la control să aplice amenzi usturătoare pentru aceștia”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE.

373 milioane de lei, amendă aplicată de ANRE unui furnizor de energie

Întrebat care este cea mai mare amendă aplicată, Niculescu a declarat: ”Pe 19 ianuarie, anul acesta, în urma unei investigații de manipulare a pieței, cea mai mare amendă aplicată a fost de 373 de milioane de lei, către un operator economic român. Acesta a contestat în instanță, acum urmează un proces care nu știm cât va dura, obligația de plată a fost suspendată pentru perioada procesului„. Legat de angajările pe ”pile, despre care s-a tot vorbit încă de dinainte ca Niculescu să ajungă șef la ANRE, acesta a precizat: ”Termenul de angajați pe pile e unul pe care eu nu aș vrea să îl comentez. Vreau să vă spun că, de când am venit eu în autoritate, am încercat  să completez echipa în locurile unde era nevoie pe parte de relații internaționale. Nu este nici un secret că mi s-a alăturat echipei doamna Ambasador Tatiana Iosiperu, un om cu o carieră excepțională, ambasadorul României la Tokyo, oameni cu o carieră profesională în spate ireproșabilă care să poată să aducă autorității și activității mele un plus de valoare acolo unde era nevoie”, a precizat Niculescu.

Video 1:

Legea privind energia eoliană offshore, proiectul de suflet al lui Niculescu

Legea privind energia eoliană offshore a fosta probată și va intra în vigoare în data de 30 mai. Pentru cei care nu știu, legea poartă semnătura lui George Niculescu și este un proiect de suflet început în anul 2021, pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Energiei. ”Este prima dată după foarte mult timp când un domeniu de activitate al economiei românești se reglementează de la sine. Nu aveam nimic, nici măcar o procedură... Dacă venea cineva în 2021 și voia să investească milioane de euro în Marea Neagră, să producă energie electrică așa cum o pot face în Marea Nordului în Oceanul Atlantic sau cum se întâmplă în țări precum Anglia și Spania și Scoția, nu puteau să o facă, nu știau de unde să își ia prima autorizație, cine le emite autorizația de construcție, de unde închiriază terenuri. Și practic din decembrie 2021, cu sprijinul Băncii Mondiale și cu sprijinul guvernului American, am făcut un draft de lege cu fiecare procedură, cu termene pentru fiecare instituție în așa fel încât să acoperim toate nevoile investitorilor. N-am crezut că o să dureze așa de mult. Am zis că trebuie să mă identific cu un proiect de anvergură trebuie, să mă identific cu un proiect măreț și atunci am ales acest proiect, a durat mult într-adevăr, s-a votat de Parlament, a fost promulgat de președintele Iohannis, am primit felicitări de la partenerii strategici pentru forma în care a ieșit acest proiect...  Mai întâi trebuie să contracteze Ministerul Energiei un consultant pentru delimitarea perimetrelor, în așa fel încât să știe cel care vine să investească în ce zone poate să monteze aceste eoliene. Nu se vor suprapune cu activitățile de transport maritim, cu activitățile turistice, cu activitățile de pescuit, vor fi amplasate pe mare, deci toate se vor face respectând toate prevederile de mediu și toate activitățile care se desfășoară economic în marea Neagră„, a precizat președintele ANRE.

Acest proiect înseamnă miliarde de euro în zona aceasta, un potențial imens pentru Portul Constanța


Acest proiect înseamnă miliarde de euro în zona aceasta, un potențial pentru Portul Constanța imens, pentru că toate activitățile se vor desfășura în Portul Constanța, vor avea nevoie de contribuții locale, oameni, echipamente, dotări, utilaje. Eu nu văd decât beneficii pentru Constanța„, a completat Niculescu.

Video 2:


De asemenea, un alt proiect important pentru George Niculescu este parcul fotovoltaic, care ar avea o putere mult mai mare decât a unui reactor de la Centrala Nuclear Electrică.  ”Este în curs de aprobare. Într-adevăr, a fost depusă documentația pentru autorizația de înființare a unui proiect fotovoltaic în județul Arad, un proiect care are capacitate instalată de 1000 de megawați. Raportându-ne la puterea instalată a unui rector de la Cernavodă, care este de 700 de megawați, într-adevăr este mai mare. Vedem că piața energiei este pe un trend crescător, lucrul acesta ce ne arată? Ne arată că investitorii au încredere în politicile făcute de statul român și în reglementările făcute de autoritate”, a specificat președintele ANRE.

Niculescu ne liniștește: nu vom plăti mai mult la energie și gaze, după ce schema de ajutor ajunge la final

George Niculescu a vorbit și despre schema de sprijin pentru consumatori, care ar urma să se încheie anul viitor. Președintele ANRE spune că nu ar trebui să ne facem griji din pricina prețurilor, din acel moment. ” Absolut nici o grijă nu trebuie să ne facem, din pricina prețurilor. Vreau să vă spun că am lucrat împreună cu Ministerul Energiei la o modificare a Ordonanței 27, s-a adoptat acum o lună o modificare și în urma acestor modificări populația n-are de ce să-și facă nici un fel de grijă pentru că ordonanța de urgență are un mecanism care prevede că, dacă prețul la energie electrică sau la gaze naturale scade sub prețul plafonat, furnizorul este obligat prin lege să-i factureze clientului cel mai mic preț dintre prețul plafonat sau prețul de pe piață. Dacă prețul pe piață crește, prețul maxim facturat o să fie plafonat, statul urmând să compenseze diferența. În momentul de față,  la gaze naturale prețul este 0,31 prețul plafonat, mie astăzi factura îmi este emisă de către furnizor la 0,23 de lei mult sub prețul plafonat, asta îmi arată că ordonanța de urgență funcționează”, a conchis Niculescu.

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

.

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510