REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 27 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6865
18.4° Constanța Vineri, 27 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6865
 

George Niculescu: Mă aștept să mai apară „experți“ care prevestesc apocalipsa sistemului energetic național. Video

George Niculescu: Mă aștept să mai apară „experți“ care prevestesc apocalipsa sistemului energetic național. Video

Mirela PASCAL 21 septembrie 2024 | 00:00 3814

George Niculescu, președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), s-a aflat vineri, 20 septembrie, în studioul Replica, unde a subliniat, din nou, faptul că prețurile la facturi, în această iarnă, nu vor crește și că plafonarea tarifelor va fi până în ultima zi a lunii martie 2025. De asemenea, Niculescu a explicat și motivele pentru care Constanța are cel mai mare preț la gigacalorie din țară, dar a vorbit și despre proiectul Neptun Deep, cel mai mare proiect de exploatare a gazelor din zona românească a Mării Negre și a demontat zvonurile lansate de organizațiile de mediu, potrivit cărora există riscuri de a afecta ecosistemul.

George Niculescu: Ma astept sa mai apara „experti“ care prevestesc apocalipsa sistemului energetic national. VideoGeorge Niculescu, Mirela Pascal

În debutul interviului, George Niculescu a demontat zvonurile potrivit cărora se vor dubla facturile la energie iarna aceasta. „Nu vom avea facturi duble la iarnă. Vă spun lucrul acesta cât se poate de responsabil. Nu este nici un fel de pericol să crească facturile consumatorilor casnici sau non casnici pe perioada sezonului rece, pentru că ordonanța de urgență care a plafonat prețul este în vigoare până la 31 martie 2025. Orice zvon de o dublare a facturilor este unul nefondat. Nu pot să înțeleg de ce periodic și sistematic apar astfel de zvonuri. Menirea o fi de a induce panică în rândul românilor! Știm cu toții că o factură poate să crească din două motive: ori crește consumul și, atunci, evident că va crește și factura, ori crește prețul energiei electrice și atunci, chiar dacă noi menținem un consum constant, factura tot crește pentru că a crescut prețul. Din perspectiva prețului nu există nici un risc. Mă aștept să mai apară astfel de zvonuri, acești experți care prevestesc în mod apocaliptic probleme în sistemul energetic național. Experții noștri vor demonstra că activitatea e una robustă și fără probleme“, spune Niculescu.

Se reia schema de ajutor?!

Niculescu a mai precizat că, deja, a demarat discuțiile în vederea reluării schemei de ajutor pentru anul viitor. „În momentul de față știm foarte bine că schema de sprijin a fost promovată de Ministerul Energiei și promovată prin ordonanță de către Guvern, deci este schemă guvernamentală. Noi suntem în contact cu Ministerul Energiei și de aceea le-am propus ca acum, când mai avem aproape 6,7 luni până când această schemă de sprijin se termină, să începem discuțiile. Să discutăm nu doar noi instituțional, ci să chemăm la masa discuțiilor și furnizorii de energie electrică și gaze naturale și foarte important să invităm reprezentanții consumatorilor în așa fel încât să vedem ce formulă găsim ca după 31 martie 2025 românii să nu simtă șocuri în factură”, a mai completat George Niculescu.

Proiectul Neptun Deep va da șansa României de a deveni independentă din perspectiva aprovizionării cu gaz natural

Schimbând registrul, am vorbit cu șeful ANRE și despre proiectul Neptun Deep, un proiect pe care asociațiile de mediu încearcă să-l blocheze. „Este un proiect foarte important - peste 4 miliarde de euro investiții în exploatarea acestui zăcământ. Va da șansa României de a deveni independentă din perspectiva aprovizionării cu gaz natural și nu doar că tot consumul țării noastre va fi asigurat din producție națională ci vom asigura securitatea energetică și pentru alte state din regiune, pentru că producția va fi atât de mare încât va acoperi consumul, iar surplusul se va duce la export. Zăcământul acesta Neptun Deep este primul zăcământ din Marea Neagră de unde România extrage gaze naturale“, a subliniat George Niculescu.

Care e scopul acestor organizații? De cine sunt plătite?

În continuare, Niculescu a precizat faptul că „gazele naturale din Marea Neagră se extrag de peste 30 de ani și nu am avut nici un fel de problemă din perspectiva mediului înconjurător. N-am avut situații care să afecteze ecosistemul. În 2022, a început exploatarea unui nou zăcământ de gaze naturale de către compania națională Black Sea Oil and Gas, care ce au făcut? Au forat și au început să extragă gaze naturale dintr-un zăcământ din Marea Neagră. La Corbu pe plajă intră conduct și face joncțiunea cu sistemul național de transport. Am văzut noi, constănțenii, ecosistemul din zona aceea afectat de doi ani de zile de când se extrag gaze naturale? De ce mergem cu ideea aceea că lucrul acesta s-ar întâmpla la zăcământul Neptun Deep, dacă istoria ne arată că toate investițiile făcute pentru a exploata gazele naturale din Marea Neagră au fost făcute conform celor mai exigente standarde din lume“. Care este scopul? Să rămânem dependenți de gazul rusesc, se întreabă retoric șeful ANRE. „E mai bine să nu ne producem singuri gazul și să rămânem dependenți de un gaz din import? E bine să plătim gazele și să le importăm din altă țară? Asta ne dorim? Sau ne dorim, într-adevăr, să exploatăm bogățiile pe care le avem, să le folosim pentru bunăstarea noastră și a economiei românești?! Aceste organizații încep să pună obstacole în fața acestui proiect. Care e scopul acestor organizații? De cine sunt plătite? Cine e în spatele lor și cine le alimentează dorința de a bloca un proiect benefic pentru România?“, a precizat Niculescu menționând, totodată, că primele foraje vor avea loc la începutul anului viitor, iar primele molecule vor intra în sistemul național de transport la începutul anului 2027.

Video 1:

Niculescu explică de ce e mare prețul gigacaloriei, la Constanța

Am vorbit cu George Niculescu și despre prețul gigacaloriei la Constanța, care e cel mai mare din țară. Ce zice șeful ANRE? Care sunt cauzele? „Prețul este atât de mare deoarece această zonă de producție a agentului termic a fost ignorată de autoritățile locale timp de foarte mulți ani. Cred că echipamentele CET-ului din Constanța sunt fabricate undeva în anii 1960, sunt cu mult depășite din punct de vedere moral și fizic și atunci nu mai sunt eficiente deloc costul fiind foarte mare. Iar lucrul acesta, de asemenea, se datorează și pierderilor tehnologice pe rețeaua de distribuție a agentului termic - vedem cu toții în ce hal arătau vechile conducte pe unde se transporta apa caldă, ciuruite, ruginite, etc.”, spune președintele ANRE punctând faptul că e foarte important că municipalitatea construiește un CET nou. „Un lucru foarte bun este că se va construi un CET nou la Constanța, un CET cu niște echipamente eficiente care vor permite producerea agentului termic la niște costuri foarte mici și lucrul acesta se întâmplă pe fonduri europene. Este pentru prima dată când Constanța ia fața unor primării performante precum Oradea, Cluj sau Arad, fiind prima din România care accesează și semnează un contract de finanțare și accesează fonduri pentru construirea unui CET din PNRR. Vom avea la Constanța posibilitatea ca cei racordați la sistemul centralizat de producere a energiei termice să obțină niște prețuri foarte scăzute la gigacalorie pentru că rețeaua de gaze permite aprovizionarea cu gaze. Termenul de finalizare este încă doi ani de acum“, a specificat Niculescu.

Care sunt viitoarele obiective ale ANRE!

Cât despre proiectele viitoare pe care Niculescu și compania pe care o conduce le au în vedere... „Am terminat și a fost cu succes pentru Autoritate un nou regulament de racordare pentru cei care doresc să devină producători de energie din surse regenerabile. Practic, am lansat tot ce înseamnă alocare de capacități, niște principii de competitivitate și de concurență, nu mai există regula primul venit, primul servit, ci cel care este eficient, care este serios și cel care prezintă garanții... acela are siguranța că va primi capacitate în rețeaua de distribuție sau în rețeaua de transport pentru a-și acorda proiectul și atunci cele mai eficiente proiecte vor fi cele care vor fi racordate la rețea și în cele mai bune condiții lucru care impactează tot factura consumatorului pentru că energia aceea urmează să fie la un moment dat plătită de noi. De asemenea, am aprobat tarifele de metodologie, de stabilire a tarifelor și rata de rentabilitate pentru operatorii de distribuție. Tarifele de distribuție le plătim noi toți consumatorii - a fost o întreagă dezbatere și cred că cel mai amplu proces de consultare publică făcut de autoritate până în momentul de față, am pus documentul în consultare de vreo două ori, dezbateri peste dezbateri și este pentru prima dată când autoritatea de reglementare face aceste calcule, am făcut metodologia după cele mai înalte standarde europene“.

Cine va ajunge la Guvernare?

Chiar dacă și-a dat demisia din PNL, pentru a nu se afla în stare de incompatibilitate, George Niculescu a rămas cu sufletul alături de colegii săi liberali, pe care-i susține la alegerile viitoare - parlamentare și prezidențiale. „Evident că fiecare avem simpatii politice. Legea nu mai îmi permite să fac parte dintr-un partid politic. Înainte să fiu numit de către Parlament președintele al ANRE, pentru a evita orice fel de stare de incompatibilitate, mi-am dat demisia din PNL. Din presă am văzut că singurul partid politic care a prezentat o listă de candidați pentru parlamentare este PNL. Așteptăm și celelalte liste și, doar așa, ca simpatizant, ca un fost membru de partid, aștept cu mare interes dezbaterile pentru că, pe lângă liste și pe lângă niște nume vehiculate pe liste, cred că trebuie să vedem parlamentarii. Am candidat de două ori, n-am avut ocazia să ajung în Parlament. Cred că partidele politice trebuie să vină cu cele mai bune idei pentru constănțeni. Partidele politice care au confirmat un rezultat în alegerile locale cred că au prima șansă să intre în turul 2 la alegerile prezidențiale“, a conchis Niculescu.

Video 2:

 

Interviul integral poate fi urmărit în video-ul de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364