REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.1° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
27.1° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Germania: Guvernul nu vrea să facă legal obligatorie ţinta NATO de cheltuieli militare

Germania: Guvernul nu vrea să facă legal obligatorie ţinta NATO de cheltuieli militare

A.F. 19 august 2023 | 00:00 204

Guvernul de coaliţie al Germaniei nu vrea să facă legal obligatoriu un angajament de a atinge obiectivul NATO pentru cheltuieli militare, au declarat vineri surse apropiate guvernului pentru agenţia DPA.

Germania: Guvernul nu vrea sa faca legal obligatorie tinta NATO de cheltuieli militareOlaf Scholz

Guvernul a eliminat o prevedere ce impunea Germaniei să cheltuiască 2% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare dintr-un proiect de buget cu scurt timp înainte de decizia cheie a Cabinetului, potrivit acestor surse.

Mai multe alte media germane au raportat de asemenea informaţia mai înainte în această săptămână.

Rezoluţiile alianţei militare NATO cer tuturor membrilor să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare, deşi Germania şi mulţi alţi membri NATO din Europa de Vest nu au reuşit de mult timp să îndeplinească acest obiectiv.

În schimb, actualul guvern de coaliţie al Germaniei s-a angajat să atingă obiectivul NATO de cheltuieli pentru apărare ca o medie pe 5 ani, adică ţara ar putea uneori cheltui mai mult sau mai puţin decât ţinta de 2%.

Sursele au declarat pentru DPA că ministrul german de externe, Annalena Baerbock, membru al Partidului Verzilor, a cerut modificarea.

Germania nu a atins ţinta de 2% de la reducerea cheltuielilor pentru apărare la sfârşitul Războiului Rece la începutul anilor 1990. Ţara s-a confruntat cu critici din partea altor aliaţi NATO, în special Statele Unite, asupra bugetelor sale militare mai mici.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat recent că guvernul german ar cheltui 2% din PIB pentru apărare pe termen lung.

Scholz a spus că ţara va atinge obiectivul cheltuind în mod regulat banii bugetaţi şi printr-un fond special de 100 de miliarde de euro (109 miliarde de dolari) creat pentru a moderniza armata Germaniei în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699