REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
22.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Germania: Polemica generată de prezenţa unui oficial taliban într-o moschee din Koln se amplifică

Germania: Polemica generată de prezenţa unui oficial taliban într-o moschee din Koln se amplifică

A.F. 21 noiembrie 2023 | 00:00 235

Polemica declanşată în Germania după ce un responsabil al regimului taliban, aflat la putere în Afganistan, a susţinut o conferinţă într-o moschee din Koln se amplifică în ţară, guvernul de la Berlin solicitându-le luni "explicaţii" oficialilor cultului musulman, relatează France Presse.

Germania: Polemica generata de prezenta unui oficial taliban intr-o moschee din Koln se amplificasursa foto: Zabihullah/X 

Abdul Bari Omar, un responsabil al Ministerului Sănătăţii controlat de talibani, a susţinut joi seara o conferinţă într-o moschee din cartierul Chorweiler, din Koln, aparţinând asociaţiei musulmane turce Ditib, cea mai importantă din Germania.

Responsabilul taliban este acuzat că, în timpul acestui eveniment organizat de o asociaţie afgană din oraş, a "răspândit propagandă" şi a "cerut donaţii pentru regimul islamic" din Afganistan, notează cotidianul Bild.

Somat să dea explicaţii, guvernul german a negat că "ar fi avut cunoştinţă" în prealabil de această vizită, pe care de altfel a şi condamnat-o.

"Conferinţa unui reprezentant al talibanilor la Koln este total inacceptabilă şi trebuie să fie condamnată cu fermitate. Nimeni nu ar trebui să le ofere vreo tribună radicalilor islamişti", a declarat ministrul de interne Nancy Faeser.

Ea a cerut luni asociaţiei Ditib să dea "explicaţii" despre "cum a fost posibil ca spaţiile sale să fie utilizate" în acest sens.

Responsabilii moscheii declară că nu aveau cunoştinţă de vizita responsabilului taliban, adăugând că asociaţia afgană care a închiriat spaţiul "nu face parte din Ditib".

"Un eveniment religios a avut loc într-unul din spaţiile noastre. Contrar acordului contractual, acesta a fost transformat într-un eveniment politic, fiind invitat un vorbitor necunoscut nouă", au declarat oficiali ai Ditib, care au respins "orice apropiere - fie şi spirituală - cu talibanii".

Rămâne însă întrebarea cum a putut Abdul Bari Omar să intre în Germania, în condiţiile în care Berlinul nu recunoaşte regimul taliban şi nici nu are ambasadă în Afganistan de la revenirea acestuia la putere în vara anului 2021.

"Faptul că un funcţionar taliban poate să vină să susţină o conferinţă în Germania şi să-şi răspândească ideologia inumană" constituie "încă o dovadă a slăbiciunii guvernului", a denunţat un responsabil al opoziţiei conservatoare, Alexander Throm.

"Am verificat dacă i-a fost eliberată o viză germană. Nici vorbă de aşa ceva", a indicat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german.

Responsabilul taliban a călătorit cu o viză Schengen ce i-a fost eliberată de o "ţară vecină", a specificat acelaşi purtător de cuvânt. Potrivit mai multor media, Abdul Bari Omar a sosit în Germania din Ţările de Jos, unde a participat la o conferinţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) la începutul lunii noiembrie, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712