REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.5° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
27.5° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

GGT, cel mai bun indicator pentru depistarea alcoolismului. Topul analizelor pentru ficat

GGT, cel mai bun indicator pentru depistarea alcoolismului. Topul analizelor pentru ficat

A.F. 8 noiembrie 2023 | 00:00 202

Ficatul este cel mai mare organ din organism (cântărește, în medie, până la 1.400 kg) şi îndeplinește peste 500 de funcții vitale. Printre altele, acesta filtrează sângele din organism și elimină toxinele, produce bilă, ajută la digerarea alimentelor, transformă glucoza în glicogen și menține un nivel sănătos al zahărului în sânge, fiind depozitarul vitaminelor A, D, E, K și B12, a cuprului și fierului (sub formă de feritină).

GGT, cel mai bun indicator pentru depistarea alcoolismului. Topul analizelor pentru ficat

Steatoza hepatică alcoolică este cauzată de consumul excesiv de alcool și este o primă etapă a bolii hepatice. În situația în care nu se iau măsurile necesare, steatoza hepatică evoluează spre hepatită alcoolică și ciroză.

Cel mai sensibil indicator pentru depistarea alcoolismului
Una dintre analizele de sânge care poate depista afectarea ficatului este GGT, cunoscută în termeni medicali ca gama-glutamil transferaza sau glutamil transpeptidaza.

GGT este o enzimă specifică ficatului şi ductelor biliare, fiind cel mai sensibil indicator pentru depistarea alcoolismului sau a hepatitei toxice (poate fi provocată şi de consumul excesiv de medicamente).

La alcoolici nivelul seric al GGT poate ajunge la valori de 50 de ori peste valoarea normală, gradul de creştere depinzând atât de cantitatea de alcool consumată, dar şi de durata consumului. De asemenea, medicii pot cere dozarea acestei enzime şi pentru a monitoriza abstinenţa de la alcool.

Evaluarea gradului de evoluţie a steatozei hepatice

Astfel, GGT este util în evaluarea steatozei, care poate fi alcoolică – cauza principală fiind consumul exagerat de alcool – şi nonalcoolică, unde cauzele incriminate sunt: obezitatea, diabetul, dislipidemiile, consumul anumitor medicamente sau sarcina.

Steatoza hepatică non-alcoolică (întâlnită în general la persoanele supraponderale sau obeze) este definită de prezența grăsimii în ficat, care afectează celulele hepatice.

Boala ficatului gras non-alcoolic este greu de identificat de către o persoană pentru că nu se manifestă prin simptome specifice legate doar de afecțiuni hepatice. Totuşi, principalele semnale de alarmă sunt: starea intensă de oboseală, iritabilitatea, insomnia, pierderea apetitului sau durere în partea dreaptă a abdomenului.

Alte simptome gastrointestinale care pot semnaliza instalatarea statozei hepatice sunt: durere după masă, flatulență, greață sau diaree.

Medicii susţin că, prin dietă şi mişcare, o persoana ajunsă la stadiul al II-lea de steatoză se poate recupera integral până la stadiul primar al bolii.

GGT, cel mai bun indicator pentru depistarea alcoolismului. Topul analizelor pentru ficat

Analizele specifice pacientului cu hepatită

Potrivit doc.ro, rezultatele normale obținute în urma analizelor de sânge pentru aceste teste sunt:

ALT – între 5 și 55 unități pe litru;
AST – între 8 și 48 unități pe litru;
ALP – între 45 și 115 unități pe litru;
GGT – între 9 și 48 unități pe litru.
TOPUL analizelor medicale recomandate în screening bolilor de ficat
TGP (ALT-alaninaminotransferaza): Este o enzima prezența la nivelul ficatului. Ajută la transformarea proteinelor în energie.

Rezultate normale: 10–40 U/L (bărbați) și 4–19 U/L (femei)

Rezultatele anormale pot să însemne: ciroză (ficat fibrozat), hepatită (ficat inflamat), hemocromatoză (depozite de fier), steatoză (boală ficatului gras), tumoră hepatică sau cancer, alte boli hepatice, mononucleoza, consumul anumitor medicamente, consum dedroguri, pancreatită (inflamatia pancreasului).

TGO (AST-aspartataminotransferaza): Este o enzima prezența în ficat și în mușchi.

Rezultate normale: 10–34 U/L

Rezultate anormale pot să însemne: ciroză, hepatită, hemocromatoză, tumoră hepatică sau cancer, alte boli hepatice, mononucleoza, consum de droguri, infarct de miocard, pancreatită.
ALP (fosfataza alcalină): Este o enzima prezența în ficat, oase, rinichi și sistemul digestiv.

Rezultate normale: 44–147 U/L

Rezultatele anormale pot să însemne: ciroză, hepatită, blocarea ductului biliar, mononucleoza.

Dacă ALP este crescut, însă celelalte teste hepatice nu sunt, ar putea fi vorba de: disfuncție osoasă, limfom, insuficientă cardiacă, infecție bacteriană.

GGT (gama-glutamiltranspeptidaza): Este o enzima prezența în ficat, ductele biliare și pancreas. Dacă ficatul este deteriorate sau ductele biliare sunt blocate, GGT se poate acumula în sânge.

Rezultate normale: 0–30 U/L
Rezultatele anormale pot să însemne: consum de alcool, ciroză, hepatită, tumoră hepatică sau cancer, alte boli hepatice, diabet, insuficientă cardiacă, consum de droguri, boală pulmonară sau de pancreas.

Globulinele: Sunt proteinele pe care ficatul le folosește pentru a combate infecția și trombii.

Rezultate normale: 2.0–3.5 g/dL (globulină serica), 75–300 mg/dL (imunoglobulina M), 650–1850 mg/dL (imunoglobulina G), 90–350 mg/dL (imunoglobulina A).

Rezultatele anormale pot să însemne: boală hepatică sau boală renală (când sunt prea scăzute), infecție, boală inflamatorie, disfuncție imună, limfom sau alt cancer (când sunt prea crescute).

GGT, cel mai bun indicator pentru depistarea alcoolismului. Topul analizelor pentru ficat

Albumina: Este o proteină produsă de ficat; această transporta hormonii și vitaminele în organism.
Rezultate normale: 3.4–5.4 g/dL

Rezultatele anormale (prea scăzute) pot să însemne: ciroză, hepatită, alte boli hepatice, boală renală, boală intestinală. Scăderea albuminei poate fi, de asemenea, rezultatul unei alimentațîi deficitare, al bolilor renale, al infecțiilor și al inflamației.

Protrombina: Este o proteină produsă de ficat care contribuie la coagularea sângelui (testul timpul de protrombina măsoară cât timp îi ia sângelui să se coaguleze)

Rezultate normale: 0.8–1.1 ÎNR ((Internațional Normalized Ratio=raportul normalizat internațional) (sau peste, dacă iei anticoagulante), 11–13.5 secunde.

Rezultatele anormale pot să însemne: boală hepatică, tulburare de coagulare (hemoragie), deficit de vitamina K (dacă sunt crescute)
Bilirubina: Este pigmentul galben produs  când celulele roșii se sparg. Dacă ficatul este deteriorat, nu mai poate îndepărta corect bilirubina și această rămâne în sânge.

Rezultate normale: < 0.3 mg/dL (bilirubina directă (conjugată)); 0.1–1.2 mg/dL (bilirubina totală)

Rezultatele anormale pot să însemne: ciroză, hepatită, alte boli hepatice, boală vezicii biliare sau a ductului biliar, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513