REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Gheorghe Mărmureanu: Constănțenii pot sta liniștiți! Nu există pericol de cutremur mare în zona Dobrogei

Gheorghe Mărmureanu: Constănțenii pot sta liniștiți! Nu există pericol de cutremur mare în zona Dobrogei

Virgil STOIAN 24 februarie 2023 | 00:00 4931

Valul de cutremure din ultimele două săptămâni au indus frică în români. Nici constănțenii nu au scăpat de această panică, un grup de locuitori din municipiu ieșind în stradă de frica unui cutremur. Profesor Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a ținut să liniștească locuitorii din Constanța, declarând, pentru Replica de Constanța, că nu se pune problema unui cutremur de magnitudine mare, în zona Dobrogea.

Gheorghe Marmureanu: Constantenii pot sta linistiti! Nu exista pericol de cutremur mare in zona DobrogeiGheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu a declarat că valul de cutremure, din zona Gorj, poate ajunge în alte zone din țară, în special în zona Banatului, putând ajunge până în zona Sibiului. ”Constănțenii pot să stea liniștiți. Deocamdată dar și în viitorul apropiat nu există pericol de cutremur de magnitudine mare în această zonă. Cutremure sunt zilnice, mai ales în zona Tulcea, însă nu poate fi vorba de un seism mare.” a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru Replica.

Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante. Apoi, nu este exclus să migreze, acest roi de cutremure, spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat.”, a mai adăugat acesta.

Gheorghe Marmureanu: Constantenii pot sta linistiti! Nu exista pericol de cutremur mare in zona DobrogeiCutremur Gorj

Peste 800 de replici au fost înregistrate, în Gorj

După cele două seisme din Gorj, de 5,2 şi 5,7, produse în 13, respectiv 14 februarie a.c., au avut peste 800 de replici, cu o frecvență și magnitudine în scădere, după cum arată datele Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Peste 45.000 de morți în cutremurul din Turcia

Vă reamintim că două cutremure foarte puternice, cu magnitudinile de 7.8 și 7.5 pe scara Richter au devastat regiunea de sud a Turciei și Siria în 6 februarie, fiind urmate de zeci de replici puternice. Cea mai recentă, de 6.4 grade, a avut loc în urmă cu două zile. Bilanțul dezastrului, la aproape trei săptămâni de la tragedie, arată că aproape 50.000 de oameni au murit în Turcia și Siria.

Gheorghe Marmureanu: Constantenii pot sta linistiti! Nu exista pericol de cutremur mare in zona DobrogeiCutremur Turcia

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Decat sa faca recensamant la buzunarele noastre mai bine faceau recensamant din casa in casa cu starea imobilelor, sa treaca pe la toti asa sa vada starea apartamentelor open space fara autorizatie si atunci sa vezi buline rosii pe blocuri, pai nu cred ca exista bloc fara pereti interiori demolati Asa ca stati linistiti nu vine nici un cutremur, puteti sa renovati in continuare si sa va jucati de-a castelul din carti pana face buf buf si fara cutremur
3
3
esti fraier de mori.Zona shabla zgiltiie bine,este la 10 km adincime si 20 km de mangalia,berbecule!
3
1
7 grade la cutremur de suprafata, cum sunt cele de Shabla, ne pune la pamant. nea Gica Cutremur mai da rateuri la batranete.
4
4
In loc sa-i luati interviuri lui Marmureanu care ne linisteste fara sa ne spuna si pe ce se bazeaza, luati-i interviu primarului si intrebati-l de ce nu exista un program foarte bine finantat de expertizare, consolidare si eventual demolare a cladirilor cu risc sesimic, in acestea din urma intrand probabil cel putin un sfert din cladirile orasului, toate cele foarte vechi, proiectate si construite inainte de 77, cand s-au schimbat normele de proiectare si s-au facut cladiri cat de cat mai rezistente; ar mai fi intrebarea si de ce nu se fac controale la toate cladirile pentru a se identifica toate modificarile ilegale la structurile de rezistenta ? dar cea mai simpla intrebare este de ce nu ii sprijina primaria pe cei care care reclama defecte grave de rezistenta ? pentru ca eu am facut asta si mi s-a dat cu flit cu mai multi ani in urma; oare uita dl primar ca cladirile omoara oameni nu cutremurele ?
10
1
pentru Constanţa mai este periculoasa si falia shabla la vreo 90 km in sud, in marea neagra, in apropierea coastei bulgare; cel mai puternic seism în zona Shabla a fost de 7,2 grade in 1901; statistic un astfel de cutremur de peste 7 are loc o data la 500 de ani; cercetătorii de la INFP spun că în zona Shabla se produc, în medie, zece evenimente la 116 ani; nu poate da nimeni nici o garantie ca unul peste 7 nu va avea loc in urmatorii cativa ani mai ales ca exista precedentul; in vrancea din 40 pana acum au avut loc 4 cutremure intre 7 si 7,4 iar specialistii spun ca este posibil si un cutremur mai mare de 7,4 oricand mergand pana la 8; cel din 77 de 7,2 s-a simtit destul de puternic in constanta iar acum cu cladirile invechite si o multime de modificari la structurile de rezistenta sunt sanse mari sa se prabuseasca unele cladiri
10
0
Mosulica a uitat de zona Shabla care da cutremure de 7.5 . Zona ce se afla la numai 60 km de Constanta.
10
4
Mda, m-am linistit. Daca a zis el, este litera de lege. Cand o foute o zgaltaiala de 6,5 - 7,0 grade, vedem noi pe dracul!
4
6

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166