REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Gheorghe Turda are o pasiune mai puțin obișnuită: ”Am în total 1123 de cuțite în colecția mea"

Gheorghe Turda are o pasiune mai puțin obișnuită: ”Am în total 1123 de cuțite în colecția mea"

Valentina CAMARA 31 decembrie 2022 | 00:00 309

Gheorghe Turda are o pasiune mai veche, colecționează cuțite de toate felurile, săbii și obiecte de vânătoare. Până acum a strâns 1123 de bucăți și toate sunt primite în dar de la cineva. Știe de unde îl are pe fiecare, însă primul este un dar de la președintele Mexicului în anul 1975.

Gheorghe Turda este un mare colecționar de cuțite. Are peste 1000 de bucăți, pe care le ține mai mult de ornament. În urmă cu 7 ani a folosit un cuțit din colecție și s-a tăiat. De atunci, spune că s-a lecuit. O parte le ține la casa lui din Câmpina. Celebrul cântăreț de muzică populară spune că se trage din familie de cuțitari și că a vrut să ducă mai departe tradiția.

Eu am în sânge lucrul acesta. M-am născut în Maramureș, în neam de cuțitar. Toți membrii familiei mele au fost cuțitari. Am foarte multe, am o adevărată colecție. Am mai primit recent, vreo două. Acum, am în total 1123 de cuțite în colecția mea. Pe ultimele mi le-a adus cineva din Ardeal, chiar din Munții Apuseni', a declarat Gheroghe Turda, pentru viva.ro.

Primul cuțit îl are din 1975 și i-a fost dăruit de președintele Mexicului

Am strâns tot felul de cuțite, săbii și obiecte de vânatoare, de pescuit. Pe fiecare știu de la cine îl am. Îmi doresc ca tradiția aceasta să nu moară', mai declarat cântărețul de muzică populară. Cu toate că fiecare cuțit, fie sabie are povestea lui, totuși, cea mai interesantă istorie este legată de primul cuțit cu care și-a început, colecția. Așadar, primul obiect avea să îl primească în anul 1975, chiar de la președintele Mexicului, în timpul unui turneu.

'Am fost într-un turneu în Mexic, odată cu Ceaușescu, în anul 1975. M-am bucurat de un succes enorm, și cred că l-am impresionat pe președintele Mexicului, atât eu, cât și colegii mei. La plecare toți ceii 22 de artiști, câți eram, am primit câte un cadou. Eu am fost singurul care am primit un cuțit. Președintele Mexicului nu avea de unde să știe că eu mă trag din neam de cuțitari', afirmă Gheorghe Turda, cu nostalgie.

În urmă cu 7 ani s-a tăiat cu un cuțit din colecție

Celebrul artist susține că nu se mai atinge de ele, deoarece a avut o experiență nefericită, în urmă cu 7 ani. 'La ce să le folosesc? Eu pot să tai cu ele, dar m-am lecuit. Acum 7 ani era să mă tai. Le țin mai mult de ornament. o parte din colecția de cuțite este la mine la Câmpina. Nu am loc să le țin pe toate în București', a mai declarat interpretul de muzică populară.

Artistul va petrece sărbătorile Nașterii Domnului la drum. Chiar în Ajun, Turda îi va colinda pe românii din Spania. Pentru anul care vine își dorește un spectacol aniversar, în luna martie.

'Sâmbătă plec să colind la Madrid. Și stau două zile. Colind pe data de 24, chiar în Ajunul Crăciunului și mă întorc pe 25 decembrie. La anul vreau să fac un spectacol aniversar de ziua mea, 6 martie', afirmă celebrul cântăreț de muzică populară, potrivit viva.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510