REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
27.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Gigi Chiru nu va răspunde penal pentru fals în declarații

Gigi Chiru nu va răspunde penal pentru fals în declarații

Replica API 2 februarie 2022 | 23:43 2662

Christian Gigi Chiru, fost lider PDL Constanţa, fost copreşedinte al PNL, filiala Constanţa, dar şi fost senator și membru ALDE, a scăpat de dosarul penal în care era acuzat de procurori de fals în declarații. Procurorii au renunțat la urmărirea penală, așa că fostul parlamentar poate dormi liniștit.

Christian Gigi Chiru

Procurorii DNA declanșau în 2014 urmărirea penală pe numele fostului senator PDL Gigi Chiru, dar și a omului de afaceri Corneliu Dică și a altor persoane, pentru pretinse fapte de luare de mită și complicitate la aceasta, în legătură cu o uriașă sumă de bani, 1,5 milioane de euro, pretins provenită de la un om de afaceri străin, care este și denunțător în dosar.

Fostul senator PDL Gigi Chiru a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii. Anchetatorii spun că el ar fi pretins şi primit – când era şef al Inspectoratului în Construcţii din Constanţa – 1,5 milioane de euro pentru a sprijini un grup de firme care proiecta parcuri eoliene. Mita ar fi fost mascată printr-un contract de împrumut, iar procurorii îl acuză pe Gigi Chiru şi de fals în declaraţii, întrucât, în calitate de senator, nu a inclus această sumă în declaraţiile de avere.

Chiru a scăpat de acuzația de fals în declarații

Ei bine, de această ultimă infracțiune a scăpat. La finele anului trecut, judecătorii din București au admis cererea Parchetului de pe lângă ÎCCJ de confirmare a ordonanţei nr. 267/P/2021 din data de 25.10.2021 a Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prin care s-a dispus renunţarea la urmărire penală pentru infracţiunea prev de art. 326 c.p. rap. la art. 28 Legea 176/2010, fapta 19.12.2012, și care vizează falsul în declarații. Decizia este definitivă. Precizăm că procurorii au clasat, în trecut, și cercetările pentru luare de mită și spălare de bani.

Ce spuneau procurorii, în 2014

„În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: la data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. Eolica Dobrogea S.R.L. România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH. Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea.

Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România. În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010“.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu H ai face bine sa reabilitezi cazinoul de la sud si sa-l donezi administratiei locale, caci l-ai luat gratis! Stii tu cum! Gratis!
1
0
e doar un lake cu bani. faptele sunt reale, toti si au primit partea ca sa ingroape cazul. sustinerea politica se pisa pe legi
2
2
Pentru cel de mai jos Jean adica Palaz. Ti-am dat flegma cand a trebuit acum vad ca ceri iar. Tu vezi de da banii inapoi oamenilor, vezi de copilul din flori si de atat de multe altele. Sau iar ai barna in ochi ?
3
2
O FLEGMA de om
7
1
un excroc, din ditai mai senatorul acum consilier local Eforie, si aici are interesul lui personal cu catva mii de metri teren ocupat abuzuv. un om de nimic numai pentru interese personale.
11
1

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303