REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.5° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
27.5° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Giurgiucanu din dosarul Retrocedărilor a ieșit de pușcărie, după ce a scris cărți și a făcut recenzii la filme

Giurgiucanu din dosarul Retrocedărilor a ieșit de pușcărie, după ce a scris cărți și a făcut recenzii la filme

Replica API 26 iulie 2022 | 00:00 4934

Încă un condamnat din dosarul Retrocedărilor a scăpat din pușcărie. Este vorba despre Georgică Giurgiucanu, trimis în spatele gratiilor în februarie 2019, pentru instigare la complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave. În iunie, magistrații din Ploiești i-au admis contestația privind liberarea condiționată. Procurorii nu au contestat decizia.

Povestea lui Georgică Giurgiucanu începea în 2001, atunci când afaceristul din Constanța a fost împuternicit să se ocupe de retrocedarea unei importante averi imobiliare ce fusese confiscată de comuniști după cel de-al doilea Război Mondial de la Ioan Movilă, fost magistrat și deputat în Parlamentul României. Ioan Movilă (1846-1904) a întemeiat primele stațiuni de pe litoralul românesc – Eforie și Techirghiol. Pe terenurile confiscate au fost emise alte rânduri de acte de proprietate și au fost construite cartiere de blocuri sau case. Giurgiucanu, dacă finaliza procedura de recuperare a imobilelor lui Movilă, ar fi primit jumătate din terenuri. Un an mai târziu de la perfectarea catului la notariat, Ivonne Movilă a murit, neapucând să intre în posesia fostei averi. Așa că, afaceristul a cerut să primească alte terenuri în locul acestuia. Și a primit 44 de terenuri din Mamaia, Constanța și Portul Tomis. Printre care și parcarea de pe plaja Modern, pe care a și pierdut-o, Primăria Constanța reușind să recupereze imobilul . Unele au rămas în proprietatea sa, altele le-a vândut!

parcarea de la Modern

Liberat condiționat în iunie

În dosarul Retrocedărilor, Giurgiucanu a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare și, după 3 ani și câteva luni a cerut liberarea condiționată, la Judecătoria Ploiești. Și a obținut-o, pe 24 iunie. ”Admite propunerea de liberare condiţionată, formulată de Comisia pentru acordarea liberării condiţionate din cadrul Penitenciarului Ploieşti cu privire la condamnatul Giurgiucanu Georgică. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Giurgiucanu Georgică din executarea pedepsei de 5 ani şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 148/2017 a Curţii de Apel Bucureşti Secţia II Penală (M.E.P.I. nr. 287/2019). I se atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor art. 61 Cod penal din 1969, privind efectele liberării condiţionate, pentru restul de pedeapsă rămas neexecutat. În temeiul art. 275 alin.6 C.proc.pen., acordă onorariu parţial avocatului desemnat din oficiu pentru condamnat, în cuantum de 100 lei, onorariu care va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Prahova. ”, se arată în minuta instanței. Decizia nu a fost definitivă, însă procurorii nu au formulat apel.

De ce au decis judecătorii să-l elibereze

Giurgiucanu a început executarea pedepsei la data de 8 februarie 2019, urmând ca aceasta să expire la data de 14 iunie 2024. Potrivit dispoziţiilor art. 59 C.pen. de la 1969,”după ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mare de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei”. Iar Giurgiucanu a fost stăruitor. A scris cărți, modalitatea cea mai utilizată de condamnați pentru a câștiga câteva zile ca fiind executate, și a recenzat filme.

Giurgiucanu a spus judecătorilor că a avut o rătăcire de moment, atunci când s-a umplut de terenuri

Girugiucanu a executat în total 1225 zile executate, 146 zile câștigate în urma activităților lucrative și 54 zile câștigate ca urmare a aplicării art. 55 indice 1 din legea 169/2017. A participat la activități lucrative, a avut un comportament constant pozitiv, participând la activități socio-educative, fiind recompensat o dată, în total fiind și învoit de 13 ori la domiciliu. A efectuat un număr de 130 de cursuri, a a scris cărți, a realizat recenzii atât la filme cât și la cărți, a participat la activități sociale și religioase. Nu a fost sancționat niciodată pe parcursul executării pedepsei și a achitat suma de 30 000 lei reprezentând cheltuieli judiciare și daunele civile reținute în sarcina acestuia. Giurgiucanu a arătat magistraților că au fost îndeplinite condițiile premisă privind liberarea condiționată, acesta executând două treimi din pedeapsă.

A spus magistraților că, în momentul comiterii faptei avea 31 de ani, trecând de la acel moment 20 de ani și că până în prezent nu a mai fost cercetat pentru comiterea vreunei infracțiuni. Acesta arată că a fost vorba de un caz izolat și regretă săvârșirea faptei, că a fost o rătăcire de moment, fiind o întâmplare nefericită.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasat in curul gol...cu toti banii,pe care i-a praduit in timpul vietii confiscati...obligat sa munceasca la matura restul vietii...
0
0
Manevrele le facea cu notari si functionari din primarie el era doar sageata. Terenurile se intorceau la angajati din primarie pe felie cu mazare
1
0
sunt la procurori si judecatori !!!
1
0
Ce puscarie a facut si asta la poarta alba pe la centrala termica la spa ul lui borceA
0
0
Daca prejudiciul nu a fost recuperat pirnaiasul sa se libereze la termen, asa ar fi normal, dar la noi parlamentarii dau numai legi strimbe.
0
0
Am inteles, a fost baiat cuminte la parnaie, dar PREJUDICIUL a fost recuperat? Asa, dupa trei ani, sa ramaii cu vreo cateva milioane de koko, nu e rau.
1
0
Pai si prejudiciul cand si cum se recupereaza ??? Sau a rezolvat Caraivan spetza ???
1
0
Mai baga si tu o fapta, nu te lasa pe tanjeala, ca sa ajungi inapoi la baietii care te-au scapat de constipatie. Cred ca se usuca in piept de dor cu plansul dupa tine, mai georgica mai.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513