REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.8° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
31.8° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Grevă istorică a actorilor: „Nu avem nevoie de Inteligență Artificială”

Grevă istorică a actorilor: „Nu avem nevoie de Inteligență Artificială”

Victor ROTARU 15 iulie 2023 | 08:14 605

Actorii de la Hollywood s-au alăturat grevei scenariștilor, pentru prima dată în ultimii 43 de ani, ceea ce a dus la oprirea activității cinematografice și de televiziune din SUA, parțial din cauza temerilor legate de impactul inteligenței artificiale (AI), transmite BBC.

Greva istorica a actorilor: „Nu avem nevoie de Inteligenta Artificiala”

Sindicatul actorilor americani SAG-AFTRA nu a reușit să ajungă la un acord pentru o mai bună protecție împotriva AI pentru membrii săi și a avertizat că „inteligența artificială reprezintă o amenințare existențială la adresa profesiilor creative”.  Duncan Crabtree-Ireland, negociatorul-șef al sindicatului SAG-AFTRA, a criticat producătorii pentru propunerile lor de până acum cu privire la inteligența artificială.

El a declarat că studiourile au cerut să poată scana fețele artiștilor de fundal pentru plata unei zile de muncă, pentru ca apoi să poată deține și folosi imaginea lor „pentru tot restul eternității, în orice proiect doresc, fără consimțământ și fără compensații”.  

Dacă sună ca un episod din serialul „Black Mirror” al lui Charlie Brooker, asta pentru că așa este.  Presa americană s-a grăbit să sublinieze că în primul episod din recentul sezon 6 - „Joan Is Awful”, vedeta de la Hollywood Salma Hayek se confruntă cu descoperirea faptului că imaginea ei generată de algoritmii inteligenței artificiale (AI) poate fi folosită de o companie de producție cinematografică fără știrea ei.  Și nu doar SAG-AFTRA este îngrijorată de așa-numita „clonare a interpretării”.

Liam Budd, de la sindicatul britanic al actorilor Equity, a declarat: „Vedem că această tehnologie este folosită într-o serie de lucruri, cum ar fi cărțile audio automatizate, narațiunea sintetizată, avatarurile digitale pentru videoclipuri corporative sau, de asemenea, în deepfake-uri care sunt folosite în filme”.

Budd spune că există o „teamă care circulă” printre membrii Equity și că sindicatul încearcă să îi educe cu privire la înțelegerea drepturilor lor în această lume care evoluează rapid.  Regizoarea, scenarista și actrița Justine Bateman, care a vorbit anterior în 2023 la emisiunea „Tech Life” de la BBC, a declarat că nu crede că industria de divertisment are nevoie de AI.  „Tehnologia ar trebui să rezolve o problemă și nu există nicio problemă pe care cei care folosesc IA o rezolvă. Nu ducem lipsă de scriitori, nu ducem lipsă de actori, nu ducem lipsă de regizori - deci nu avem nevoie de IA”, a spus ea.  „Problema pe care o rezolvă este pentru corporațiile care simt că nu au marje de profit suficient de mari, pentru că, dacă poți elimina nevoia de a plăti pe toată lumea, poți liniști Wall Street și poți avea rapoarte de venituri mai mari.  Dacă utilizarea IA se răspândește, se va destrăma întreaga structură a acestei afaceri a industriei de divertisment”, a mai adăugat aceasta.

Poate că este doar o chestiune de timp până când ChatGPT sau Bard vor reuși să inventeze un scenariu de film inovator sau să transforme o idee într-un scenariu de succes.  Unii spun că AI va fi întotdeauna lipsită de umanitatea care face ca un scenariu de film să fie grozav, dar există îngrijorări legitime că va lăsa scriitorii fără slujbă.  

Writers' Guild of Great Britain (WGGB) - un sindicat care reprezintă scriitorii de televiziune, film, teatru, cărți și jocuri video din Marea Britanie - are mai multe motive de îngrijorare, printre care:  

  • Dezvoltatorii de inteligență artificială folosesc munca scriitorilor fără permisiunea lor și le încalcă drepturile de autor;  
  • Instrumentele de inteligență artificială nu identifică în mod corespunzător cazurile în care a fost folosită inteligența artificială pentru a crea conținut;  
  • Utilizarea sporită a inteligenței artificiale va duce la reducerea oportunităților de angajare pentru scriitori;  
  • Utilizarea inteligenței artificiale va reduce salariile scriitorilor.
  • AI va dilua contribuțiile aduse de industria creativă la economia și identitatea națională a Regatului Unit.

WGGB a formulat o serie de recomandări pentru a contribui la protejarea scriitorilor, inclusiv ca dezvoltatorii de inteligență artificială să folosească munca scriitorilor doar dacă aceștia au primit permisiunea explicită și ca dezvoltatorii de inteligență artificială să fie transparenți în ceea ce privește datele folosite pentru a-și antrena instrumentele.  Secretarul general adjunct al WGGB, Lesley Gannon, a declarat: „Ca în cazul oricărei tehnologii noi, trebuie să punem în balanță riscurile și beneficiile și să ne asigurăm că viteza de dezvoltare nu depășește sau deturnează protecția pe care scriitorii și forța de muncă creativă în general se bazează pentru a-și câștiga existența”.  

„Reglementarea este în mod clar necesară pentru a proteja drepturile lucrătorilor și pentru a proteja publicul de fraudă și dezinformare”.  Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale din ultimul an a dus la complicarea conceptului de proprietate.  Atunci când cineva își introduce chipul într-o aplicație de portrete generate de AI, precum DrawAnyone, DALL-E sau chiar Snapchat, imaginile rezultate sunt acum în domeniul public și pot fi folosite liber de oricine.  Noua imagine nu este protejată de legea drepturilor de autor.  Mathilde Pavis, avocat specializat în tehnologii de clonare digitală, a declarat pentru BBC că legile britanice privind drepturile de autor trebuie să se schimbe.  „Mi se pare ciudat că fața și vocea ta sunt mai puțin protejate decât mașina ta, laptopul tău, telefonul tău, casa ta sau cărțile tale - dar aceasta este situația legii în prezent.  Iar asta pentru că nu ne-am gândit că vom fi atât de vulnerabili pe cât suntem în ceea ce privește reutilizarea și imitarea cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială”, a spus ea, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768