REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 10 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6848
17.4° Constanța Marți, 10 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6848
 

Gruparea vameșilor pune frână unui proiect imobiliar, de mână cu Ovanesian

Gruparea vameșilor pune frână unui proiect imobiliar, de mână cu Ovanesian

Mirela PASCAL 10 septembrie 2024 | 00:00 590

Proiectul afaceristului Constantin Chimișliu, care vizează construirea unui bloc pe strada Prelungirea Bucovinei din Constanța, este blocat de mai bine de un an... culmea, nu din cauza birocrației, ci a vecinilor binevoitori. Cu toate documentele puse în ordine, de la PUZ până la autorizația de construire, familiei Chimișliu i s-a pus frână și a fost târâtă pe la toate instituțiile posibile, pentru a da explicații. Printre cei care se opun construcției, de mână cu Felicia Ovanesian, sunt nume consacrate la nivel local, afaceriști celebri și foști vameși cu notorietate. Speța a ajuns, inclusiv, pe masa judecătorilor, pe de o parte solicitându-se anularea PUZ-ului, pe de altă parte se cere anularea autorizației de construire. Pe fir a intrat și Inspectoratul de Stat în Construcții, care a demarat verificări, iar ulterior a sesizat Prefectul Județului Constanța, cu așa-zisele neconformități în documentație.

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian zona unde urmează să se realizeze investiția

Pe strada Prelungirea Bucovinei, cu ieşire la plajă, se află în atenția afaceristului Constantin Chimișliu, care deține în zonă un teren și pe care vrea să ridice un bloc. Proiectul este unul mai vechi, pentru care Constantin Chimișliu a obținut toată documentația necesară în vederea realizării imobilului, inclusiv un Plan Urbanistic Zonal, cât și Autorizația de Construire, care a fost eliberată în februarie 2023. Ar fi început lucrările la imobilul cu 5 etaje dacă vecinii, nume cu notorietate la nivel local, nu s-ar fi opus și nu ar fi demarat procedurile în vederea blocării construcției.

Ce nemulțumiri au vecinii!

Printre reclamanți se numără și afaceristul Ion Bucovală și alte nume cunoscute la nivel local care și-au exprimat poziția, după demararea procedurii de informare și consultare a publicului privind Planul Urbanistic Zonal.

Având în vedere inițierea PUZ, strada Bucovinei nr 1G, de către Constantin Chimișliu, elaborat de urbanist Mihaela Pușnava, în calitate de locuitor în zonă, strada Bucovinei nr 1A, fiind direct afectat de propunerea de elaborare de PUZ, vă rog să-mi puneți la dispoziție studiu de însorire și retragerile propuse de inițiator. Doresc să fiu informat conform prevederilor legea în vigoare de toate modificările care afectează zona”, a fost poziția vecinilor, potrivit raportului informării și consultării publicului, din 2022, privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal - zona delimitată de strada Prelungirea Bucovinei, plaja Mării Negre, strada Mihai Eminescu.

Alții și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de realizarea acestui proiect, în contextul în care regimul de înălțime este de P+2, iar investitorul dorește să ridice un bloc cu 5 etaje. „Ținând cont că înălțimea imobilelor de pe strada Prelungirea Bucovinei au înălțime de P+1, consider de neacceptat indicii POT și CUT precum și regimul de D+P+5-6. Având în vedere că strada este îngustă și nu e prevăzută cu trotuare, consider inoportună construirea unui imobil cu acest regim, care va reduce gradul de însorire al imobilului meu”, a transmis o constănțeancă.

Reprezentantul unei societăți ce-și desfășoară activitatea în zonă spune că amplasamentul studiat este reprezentat de un teren care face parte din zona costieră, teren ce prezintă o declivitate accentuată de la vest către est, fapt ce încadrează amplasamentul într-o zonă cu risc geotehnic major ce impune condiții pentru asigurarea protecțiilor împotriva riscurilor de lunecare a terenului sau destabilizare a malurilor. „Această zonă a fost consolidată în trecut de autorități prin realizarea unor drenuri și a unor ziduri de sprijin. Înainte de demararea oricăror demersuri pentru avizarea PUZ ului este necesară obținerea unui aviz de la instituția care a elaborat și executat aceste lucrări pentru a afla un punct de vedere obiectiv cu privire la oportunitatea acestei investiții. În memoriu se face precizarea că se vor efectua consolidări ale taluzului ce vor depăși limitele care au generat PUZ. Având în vedere că amplasamentul studiat, aproximativ 3 hectare, este compus din mai multe terenuri, vrem să știm cum vor fi consolidate acestea și cine va achita costurile, având în vedere că aceste terenuri au fost vândute, retrocedate de către primărie”, au spus reprezentanții firmei, potrivit raportului.

Poziția Agorapolis, firma care a elaborat PUZ-ul!

Conform Certificatului de Urbanism nr. 285/09.02.2017, terenul care a generat PUZ se încadrează conform Planului Urbanistic General al Municipiului Constanța în unitatea teritorială de referință ZRCM1, zonă reglementată cu un POT (procent de ocupare a terenului) maxim admis de 75% și de un CUT (coeficient de utilizare a terenului) maxim admis de 3, spune elaboratorul PUZ-ului:  „În baza art 32 (7) din legea 350/2001, cu modificările și reglementările ulterioare, CUT-ul maxim admis poate fi majorat cu maxim 20%, o singură dată, în această situație, limita maximă admisă pentru CUT devenind 3,6. POT 75% și CUT 3,6 sunt indicatorii propuși pentru unitatea teritorială de referință ZCLM1 propusă. Având în vedere forma atipică și amplasarea pe colț, înălțimea maximă admisă a fost limitată la 25 metri, echivalentă unui regim de înălțime D+P+5-6 retras, cu condiția ca distanța între construcția propusă și cele existente să nu fie mai mică decât jumătatea distanței dintre clădiri. Înălțimea propusă este de 21 metri la nivelul plăcii superioare a etajului 5 și 25 m la placa superioară a etajului 6 retras”.

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian

Referitor la faptul că strada Prelungirea Bucovinei este îngustă și că nu este prevăzută cu trotuare, elaboratorul spune că, în situația existentă, accesul către loturile de la nord de imobilul care a generat PUZ se realizează printr-o circulație carosabilă cu deservire locală (fundătură). Pentru a putea accesibiliza loturile de teren existente în partea de jos a taluzului este nevoie de realizarea unei bifurcații, cu prelungirea străzii Prelungirea Bucovinei către Sud, care nu afectează accesul loturilor de la Nord, păstrând o fundătură cu acces carosabil, care se închide într-o zonă de belvedere propusă, amenajată pietonal.

Cât despre accesul spre plajă, elaboratorul mai spunea, în răspunsul oferit contestatorilor, că „prezentul PUZ reglementează 3 zone prin care se facilitează accesul persoanelor către plajă și mare: unul în continuarea străzii Prelungirea Bucovinei, la punctul de belvedere, care coboară în trepte de la cota +22,5 m a spațiului public propus de la punctul de belvedere, la +14 m a străzii profil A. Acest culoar are lățimea de 2 metri, gabarit restricționat de diferența mare de nivel și disponibilitatea redusă de teren între loturile existente. Un culoar între strada Mihai Eminescu și strada profil A, coborând în trepte și terase de la cota +30,1 m a străzii Mihai Eminescu la +15, 8 m a străzii profil tip A. Acest culoar are lățimea de 3 metri. În zona nordică a UTR-ului ZL 2 m se va amenaja unu traseu cu acces public neîngrădit între strada profil tip D - Șoseaua de Coastă și plajă”.

ISC a sesizat prefectul!

În acțiunea de a pune frână proiectului, vecinii au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, care a demarat o verificare a modului în care a fost obținută autorizația de construire, verificare în urma căreia ar fi constatat unele neconformități. Evident, concluziile nu au fost pe placul afaceristului care,  la rândul său, a angajat un specialist, pe Ofelia Domnaru, licențiată în arhitectură, specialist în urbanism și expert tehnic judiciar atestat de Ministerul Justiției în specializările arhitectură, urbanism și amenajarea teritoriului, care să analizeze cele constate de ISC, iar raportul nu a întârziat să apară.

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian

raportul specialistului Ofelia Domnaru

Concluziile sunt ferme: în urma analizei efectuate nu există nici una din neconformitățile semnalate de ISC Constanța. Prin întocmirea unor astfel de procese verbale de neconformitate se aduc imense prejudicii de imagine ISC-ului în întregul lui, dar și o cheltuială imensă de timp al unor specialiști din domeniul juridic și nu în ultimul rând o pagubă financiară la bugetul statului.

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian

În urma controlului ISC, instituția de control a solicitat prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, demararea procedurilor în vederea opririi definitive a construcției. Așadar, prefectul a depus o acțiune în instanță, la Tribunalul Constanța.

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian facsimil din raportul urbanistului Ofelia Domnaru

În cererea de chemare în judecată, ce are ca obiect acţiune prefect – tutelă administrativă anulare act adm/ autorizaţie nr 134/10.02.2023, prefectul semnalează faptul că, urmare concluziilor ISC, Autorizația de construire a cărui nelegalitate se invocă ar fi fost emisă cu nerespectarea condițiilor impuse prin avizul de protecție civilă. ISU ar fi avizat construirea unui adăpost în suprafață de 84.89 mp, iar conform autorizației de construire, acesta are o suprafață de 84.75 mp.

 

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian raportul ISC

Mai mult, se mai arată în cererea de chemare în judecată, autorizația de construire a fost emisă în baza unei documentații care nu respectă prevederile certificatului de urbanism și al documentației de urbanism privind înălțimea maximă admisă pentru construcțiile noi, exprimată în metri și număr de niveluri. O altă neconformitate ar fi nerespectarea normativelor privind număr de ascensoare...

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian raportul ISC

Pe 5 septembrie s-a scurs primul termen de judecată, însă a fost amânată cauza pentru 17 octombrie. De parcă nu ar fi fost suficient, Prefectul nu este singurul care a mers în instanță.

Printre reclamanți, foști vameși

Vecinii, la rândul lor, au deschis acțiunea la Tribunalul Constanța în vederea anulării PUZ-ului, pe de o parte, și pe de altă parte pentru anularea autorizației de construire. Acțiunea a fost depusă pe 15 august și încă nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian Liviu Ghebaur

Printre reclamanți...surpriză! Regăsim pe Elena Bucovală, Constantin Carapati, Iulian Teșeleanu, fost șef Biroul Vamal Constanţa Sud- Agigea, Lenuța Pilcă, soția fostului șef al Vămii Constanța – Aurelian Cătălin Pilcă, și Ghebaur Daniela, soția afaceristului Liviu Ghebaur.

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian Iulian Teșeleanu

Vameși cu notorietate

Ca o paranteză, și ca să vă aduceți aminte cine sunt foștii vameși enumerați mai sus, precizăm că aceștia sunt nume cu o deosebită notorietate în Constanța, grație afacerilor de zeci de milioane de euro pe care le derulau, și încă le derulează, prin ceea ce avea să devină cunoscută drept „Gruparea vameșilor”. De la turism la imobiliare și de la construcții la servicii portuare, zecile de firme ale grupării au fost înființate de aceleași câteva personaje care au decis să facă trecerea de la meseria de vameș la cea de afacerist. Majoritatea membrilor grupării au fost implicați în dosare penale cu greutate și suspectați de fapte de corupție pentru care au și fost reținuți, cum ar fi Aurelian Pilcă. Celebra „grupare a vameșilor” din Constanța a dat dovadă de o inspirație ieșită din comun și atunci când a decis să devină acționara majoritară a Șantierului Naval Orșova, unul dintre cele mai vechi din țară.

Foștii vameși constănțeni reprofilați în oameni de afaceri au preluat în noiembrie 2023, prin societatea constănțeană Sea Container Services SRL, pachetul majoritar de acțiuni al Șantierului Naval Orșova SA cu 29,1 milioane lei. Al doilea mare acționar este SIF Muntenia, cu 41,2%.

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian Aurelian Pilcă

Firma este deținută în proporție de 50% de către Stone Group SRL, dar și de Marius Făinărea și Lenuța Pilcă, fiecare cu 25%. La rândul său, Stone Group SRL este deținută de Codruța Dana Bogatu, soția lui Eugen Bogatu, și Iulian Teșeleanu.

Reamintim că, în 2012, a fost trimisă în judecată gruparea, formată din zeci de membri, printre care Pilcă, Bogatu și Olteanu, fost adjunct al șefului Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, acuzată că manageria activitățile de import-export din cadrul Direcției regionale vamale Constanta, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent daca erau introduse licit sau ilicit. navele respective ar fi introdus ilegal containere cu produse contrafăcute aduse din China, zeci de TIR-uri ajungând la firme din București şi Ilfov, unde s-a descoperit că marfa nu a trecut legal prin Vama Constanţa. Sesizarea ar fi pornit chiar de la Poliţia de Frontieră Constanţa, în octombrie 2010.

Ovanesian, apărătoarea spațiilor verzi, îi reprezintă în instanță

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian Felicia Ovanesian

Revenind, relevant este și faptul ca Felicia Ovanesian, marea apărătoare a spațiilor verzi, și marele city manager al Constanței care, culmea, s-a ocupat, până a făcut-o praf, și de Direcția de Urbanism din Primăria Constanța, și-a oferit serviciile juridice, iar acum îi reprezintă pe vameșii care, apropo, au casele construite pe spațiile verzi publice. Iar familia Chimișliu este de părere că se urmărește tergiversarea spețelor, astfel încât să expire autorizația de construire.

Gruparea vamesilor pune frana unui proiect imobiliar, de mana cu Ovanesian

De altfel, în programul său electoral din campanie, Ovanesian se lăuda cu protejarea spațiilor verzi și cu războiul pe care-l va duce cu rechinii imobiliari care construiesc ilegal, dar pe mulți dintre „rechini” i-a apărat sau încă îi apără în instanță. Despre acest subiect, însă, vom vorbi într-o ediție viitoare. De asemenea, vom reveni cu o anchetă jurnalistică și despre controversații vameși, clienții lui Ovanesian, care, potrivit informațiilor noastre, ar fi ridicat imobile în aceeași zonă... ilegal.

Vom reveni!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
45392992837
5/49
21611183534
joker
9354533275