REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Guda: Aruncăm bani pe subvenţii, fără să condiţionăm fermierul să se dezvolte, să comaseze suprafeţele

Guda: Aruncăm bani pe subvenţii, fără să condiţionăm fermierul să se dezvolte, să comaseze suprafeţele

A.F. 7 februarie 2024 | 00:00 299

În România se aruncă bani pe subvenţii în agricultură, fără ca fermierul să fie condiţionat să se dezvolte, să comaseze suprafeţele, să gândească business-ul la nivel de cooperativă, de supermarket, nu la nivel de chioşc, a afirmat marţi analistul economic Iancu Guda.

Guda: Aruncam bani pe subventii, fara sa conditionam fermierul sa se dezvolte, sa comaseze suprafeteleIancu Guda

El a subliniat că, în ultimii 30 de ani, în România s-au cheltuit pentru subvenţie în agricultură aproximativ 22 de miliarde de euro.

"De 30 de ani, în România am cheltuit pentru subvenţie în agricultură vreo 22 de miliarde de euro. Am cheltuit, n-am investit. Avem cea mai mare suprafaţă arabilă la suprafaţa ţării, cu cel mai fertil teren şi avem cea mai slabă productivitate pe hectar. Eu vă garantez un lucru: ceva facem prost. Nu se poate să ai aceşti indicatori şi să ai cea mai slabă productivitate din Europa. Cred că ştiu ce facem prost: aruncăm bani pe subvenţii, fără să condiţionăm fermierul să se dezvolte, să comaseze suprafeţele, să gândească business-ul la nivel de cooperativă, de supermarket, nu la nivel de chioşc. Acum protestează. M-am uitat pe datele financiare ale lor, pe ultimii 5 ani, codul CAEN 0111. Nouă din 10 fermieri şi-au dat dividende, au făcut profit mediu net în ultimii 5 ani de 20%. Când vine un an prost, ce se întâmplă? Că e secetă, că e Ucraina, preţuri la cereale, ies în stradă şi vor subvenţii. Ăsta nu e business, nu e antreprenoriat pur, competitiv", a menţionat analistul economic Iancu Guda, la conferinţa "România producătoare în noua paradigmă economică: probleme, finanţarea dezvoltării, intrarea în viitor", organizată de publicaţia Curs de Guvernare.

În opinia sa, "statul trebuie să vină şi să spună: te subvenţionez dacă meriţi".

"Ce înseamnă a merita? Ţie îţi pasă de afacerea ta? De ce să-mi pese mie, stat? Ce, te subvenţionez? Eu înţeleg că toţi studenţii mănâncă ieftin la cantină, dar numai cei buni primesc burse. Şi atunci, meriţi? Ia să vedem, ai ieşit din zona de confort? Ce suprafaţă ai? 94% dintre fermierii români au suprafaţă exploatată sub cinci hectare, cea mai granulată agricultură din Europa. Cum să fim competitivi dacă doi din 100 de fermieri au tractor?
Dar de ce să aibă tractor dacă au doar trei-patru hectare? Nu se justifică. Şi atunci cum îi stimulăm? Îţi dau subvenţie doar dacă ai o suprafaţă minimă sau procent din profitul reinvestit. De ce să-ţi dai subvenţie dacă tu nu-ţi dai profit reinvestit? Adică rezilienţa se antrenează în vreme bună", a mai spus economistul.

Pe de altă parte, el a făcut referire şi la facilităţile fiscale din construcţii, IT.

"Sunt câteva sectoare care se laudă că au fost cei mai mari angajatori, cum sunt construcţiile. Au avut facilităţi, nu au plătit şi CASS. E foarte uşor să atragi forţă de muncă când joci după alte reguli. S-a spus mai devreme - şi domnul ministru Oprea a punctat: "să avem egalitate de şanse". Înţeleg că am sprijinit IT-ul 15-20 de ani cu impozit zero, dar până când? Poţi să-i stimulez o perioadă, dar dacă 20 de ani le oferi aceste facilităţi, se obişnuiesc cu acest lucru.", a spus Iancu Guda, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari pentru minunatul articol, domnule Guda! Dar de vina nu sunt numai fermierii. Principalii vinovati sunt in guvern, in parlament, la varful puterii! Avem legi proaste, facute la comanda infractorilor, in dispret total fata de poporul roman. De exemplu Legea arendei; arendasul face ce vrea pentru ca legea ii permite. Si nu este singura lege.
0
0
Poate spune cineva si cum sunt batjocoriti arendatorii cu sume cat mai mici si productia se valorifica de arendasi ...pe pesoana fizica, contracte pe zece ani si intarzieri la plata!
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166