REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.9° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
22.9° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Guvernul alocă peste 3,5 miliarde lei, din fondul de rezervă, pentru ministerele care au rămas fără bani

Guvernul alocă peste 3,5 miliarde lei, din fondul de rezervă, pentru ministerele care au rămas fără bani

Ana Maria LIPAN 23 octombrie 2023 | 00:00 158

Guvernul discută în ședința de vineri alocarea de bani din fondul de rezervă și suplimentarea limitelor de credite bugetare și de angajament, pentru ministerele care au rămas fără bani, în contextul în care nu a făcut încă rectificarea bugetară. Peste 800 de milioane de lei sunt alocați către Transporturi și peste 500 de milioane de lei către Investițiile și Proiectele Europene. Ministerul Educației a cerut 2,1 miliarde lei pentru a putea acoperi salariile profesorilor pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni.

Guvernul aloca peste 3,5 miliarde lei, din fondul de rezerva, pentru ministerele care au ramas fara bani

 Calculele realizate de Economedia.ro arată că Guvernul alocă circa 3,5 miliarde lei din fondul de rezervă pentru diferite ministere și autorități publice, pe lângă numeroase suplimentări de credite bugetare și de angajament.

De exemplu, 900 milioane lei merg la Ministerul Afacerilor Interne, din care 395 milioane lei pentru plăți de salarii și 565 milioane lei pentru plata unor drepturi de natură socială. Circa 168 milioane lei merg la Ministerul Sănătății pentru plata influențelor financiare determinate de creșterile salariale și de drepturile salariale acordate personalului din unitățile sanitare.

Circa 184 milioane lei merg la Ministerul Educației pentru plata majorată a salariilor personalului din învățământul preuniversitar. Aproape 100 milioane lei merg la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru acoperirea cheltuielilor de personal, bunuri și servicii. Circa 17,5 milioane lei merg la Societatea Română pentru Radiodifuziune pentru cheltuieli de personal. Circa 26 milioane lei merg la Camera Deputaților pentru cheltuieli de personal.

Pe agenda ultimei ședințe a Guvernului au fost mai multe proiecte – Hotărâri de Guvern sau Memorandumuri, după caz – pentru suplimentarea bugetelor unor ministere și alte instituții publice – Ministerul Sănătății, Educației, al Investițiilor și Proiectelor Europene, Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul de Interne și de Externe, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Secretariatul General al Guvernului, SRR, Camera Deputaților, DNA și SRI.

Conform Executivului, fondurile suplimentare au în vedere asigurarea finanțării serviciilor din spitale, a medicamentelor compensate, a plății salariilor din sistemul de sănătate și din sistemul de ordine publică, a plății majorate a salariilor din învățământul preuniversitar, plata cererilor de finanțare a unor proiecte susținute din fonduri europene, susținerea unor proiecte de investiții în domeniile transporturilor și mediului, precum și buna funcționare a instituțiilor statului. De asemenea, se fac unele redistribuiri la Ministerul Justiției și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712