REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
21.4° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Guvernul Japoniei cere justiţiei să dizolve Biserica Unificării, legată de asasinarea fostului premier Shinzo Abe

Guvernul Japoniei cere justiţiei să dizolve Biserica Unificării, legată de asasinarea fostului premier Shinzo Abe

A.F. 14 octombrie 2023 | 00:00 277

Guvernul Japoniei a intentat vineri o acţiune judiciară pentru interzicerea Bisericii Unificării, cult cunoscut şi ca Secta Moon, ajuns în atenţie în special după o anchetă privind asasinarea fostului premier Shinzo Abe în iulie 2022, informează AFP.

Guvernul Japoniei cere justitiei sa dizolve Biserica Unificarii, legata de asasinarea fostului premier Shinzo Abe

O decizie judecătorească de retragere a statutului de organizaţie religioasă ar elimina scutirile fiscale de care beneficiază secta, însă nu va însemna şi o interdicţie a activităţilor de cult.

Biserica Unificării a anunţat încă de joi că se va opune cererii guvernului, considerând că aceasta se bazează pe "informaţii părtinitoare" care urmăresc doar "distrugerea" organizaţiei.

Până acum, în Japonia au fost dizolvate doar două grupări religioase, dintre care una a fost secta Aum Shinrikyo, autoarea atentatului cu gaz neurotoxic Sarin din 1995, în metroul din Tokyo.

Suspectul inculpat pentru uciderea lui Abe, Tetsuya Yamagami, avea resentimente faţă de Biserica Unificării, care primise donaţii importante din partea mamei lui, şi considera că fostul prim-ministru era apropiat de cultul respectiv. Biserica, denumită oficial Federaţia Familiilor pentru Pacea Mondială şi Unificare, neagă că ar fi comis vreo acţiune reprobabilă şi s-a angajat să refuze donaţiile "excesive" din partea membrilor.

Mulţi foşti credincioşi ai cultului au criticat public practicile Bisericii Unificării, acuzând organizaţie că impune obiective privind donaţiile.

După ce s-a consultat joi cu un grup de experţi, guvernul de la Tokyo a decis să se adreseze justiţiei din cauza "daunelor grave" produse de organizaţie. Ministrul educaţiei, Masahito Moriyama, al cărui portofoliu include şi cultele, a dat asigurări că serviciile din subordinea sa vor lua "toate măsurile posibile pentru a avea câştig de cauză", citează Agerpres.

AFP menţionează că vor urma probabil proceduri judiciare îndelungate.

Executivul condus de premierul Fumio Kishida, provenit din acelaşi partid ca şi Abe, a pierdut din popularitate după atentatul de anul trecut, în urma dezvăluirii legăturilor dintre Biserica Unificării şi numeroase personalităţi politice nipone de primă mărime.

Abe nu era membru al Bisericii, dar în 2021 a participat la un colocviu organizat de un grup afiliat acesteia, alături de alţi politicieni, cum ar fi fostul preşedinte american Donald Trump.

Biserica Unificării a fost fondată în 1954, în Coreea de Sud, de Sun Myung Moon, şi s-a dezvoltat puternic în deceniile 1970-80, inclusiv în Japonia. Moon, născut în 1920, a decedat în 2012; el stabilise legături cu bunicul lui Abe, Nobosuke Kishi, de asemenea fost prim-ministru al Japoniei la sfârşitul anilor 1950. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699