REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.9° Constanța Vin., 23 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6830
23.9° Constanța Vineri, 23 August 2024 Anul XX Nr. 6830
 

Hackerii nu se lasă! Încă o țeapă circulă în mediul online

Hackerii nu se lasă! Încă o țeapă circulă în mediul online

Virgil STOIAN 23 august 2024 | 00:00 317

De când internetul a devenit o necesitate, iar mulți sunt dependenți de acesta, tentativele de fraudă sunt la ordinea zilei. O nouă scamatorie circulă în rândul constănțenilor și nu numai. De această, un grup de hackeri, folosindu-se de Inspectoratul General al Poliției, de Ministerul Justiției dar și de Sindicatul Europol, trimit o adresă prin care cel care o primește este acuzat de pedofilie, hărțuire sexuală, pornografie cibernetică și alte asemenea, și trebuie să trimită un mail la o adresă fictivă. Acest scam e folosit fie pentru a colecta date cu caracter personal sau chiar bani în unele cazuri.

Hackerii nu se lasa! inca o teapa circula in mediul onlineCosmin Andrei

Adresa primită este una scrisă cu foarte multe greșeli de ortografie, cel mai probabil tradusă cu Google translate, astfel că orice poate să își dea seama că este o țeapă. Totuși, organele abilitate atrag încă o dată atenția ca nimeni să nu dea curs solicitărilor acestor adrese.

Hackerii nu se lasa! inca o teapa circula in mediul onlineAdresa primită

Acest scam umblă cam de trei ani

Reporterii Replica au vorbit cu președintele Europol, Cosmin Andreica, care a explicat acest tip de scam: „Știm de acest scam, este cam de trei ani. Niște hackeri din țările asiatice sau arabe copiază cele mai indexate logouri ale instituțiilor publice de forță și emit astfel de situații false cu scopul de a speria oamenii și pe baza discuțiilor, colectează date cu caracter personal sau chiar bani pentru a nu fi continuată procedura. Noi nu am avut solicitări de la oameni, dar au mai fost cazuri cu Interpolul și a fost un medic care a plătit, dar se vede din text că e o țeapă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
214037925
5/49
372636251514
joker
30261362913