REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Hamas va respecta un armistiţiu dacă CIJ îi va cere şi Israelului să se conformeze

Hamas va respecta un armistiţiu dacă CIJ îi va cere şi Israelului să se conformeze

A.F. 27 ianuarie 2024 | 00:00 159

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas s-a angajat să respecte încetarea focului dacă aceasta va fi cerută vineri de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu condiţia ca şi Israelul să se conformeze, informează AFP.

Hamas va respecta un armistitiu daca CIJ ii va cere si Israelului sa se conformeze

Cea mai înaltă instanţă a ONU urmează să dea vineri decizia cu privire la măsurile urgente solicitate de Africa de Sud, care acuză Israelul de genocid al palestinienilor din Fâşia Gaza şi ar putea ordona Israelului să oprească campania militară din Fâşia Gaza.

"Dacă CIJ decide încetarea focului, mişcarea Hamas o va respecta atât timp cât inamicul va face acelaşi lucru", a asigurat Hamas joi seară într-un comunicat de presă.

Africa de Sud a sesizat în regim de urgenţă CIJ luna trecută, argumentând că Israelul încalcă Convenţia Naţiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului.

Pretoria doreşte ca CIJ să emită măsuri provizorii, ordine de urgenţă pentru a proteja palestinienii din Fâşia Gaza împotriva posibilelor încălcări ale Convenţiei.

Ordinele CIJ, care tranşează diferendele dintre ţări, sunt obligatorii din punct de vedere juridic şi definitive. Dar CIJ nu are mijloace de a le pune în aplicare, cum a fost cazul Rusiei, căreia i-a ordonat să suspende invadarea Ucrainei.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăsat deja să se înţeleagă că nu se va simţi obligat să dea curs ordinelor CIJ."Nimeni nu ne va opri, nici Haga, nici Axa Răului, nici nimeni altcineva", a declarat el pe 14 ianuarie.

Instanţa se va pronunţa doar asupra cererii Africii de Sud referitoare la măsuri de urgenţă şi nu va stabili dacă Israelul comite cu adevărat un genocid, decizie care ar putea dura ani de zile, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510