REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
22.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Haos generalizat la Constanţa! Ce vom face la vară? Video

Haos generalizat la Constanţa! Ce vom face la vară? Video

Replica API 3 mai 2022 | 00:23 2103

Minivacanţa de 1 Mai a adus zeci de mii de turişti pe litoral. Iar luni, când aceştia deja părăsiseră staţiunile, Paştele Blajinilor a adus un nou val de forfotă. Astfel, traficul rutier s-a dovedit a fi un haos generalizat! S-a circulat bară la bară, spre disperarea şoferilor care aveau şi alte treburi, precum a ajunge la serviciu. Prin urmare, tot mai mulţi constănţeni se întreabă: Ce vom face la vară? Aglomeraţie a fost şi în cimitire.

Ziua de luni, 2 mai, a debutat cu un nou val de agitaţie. Traficul rutier a fost atât de aglomerat, încât pe mai multe artere din municipiu s-a circulat bară la bară. Şoferii au ajuns la disperare, întrebându-se ce se va întâmpla la vară.

"A trecut 1 Mai, acum a fost Paştele Blajinilor. Şi abia circulăm. Mai sunt şi lucrările acestea pe bulevarde, străzi... Vai de capul nostru. Nu ştiu ce va fi la vară, vai de noi", a spus un constănţean.

Aglomeraţie şi în cimitire

Anul acesta, Duminica Tomii a fost pe 1 mai, iar Paștele Blajinilor a fost luni, 2 mai a.c.. Potrivit credinţei populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ. Luni, 2 mai a.c., cimitirele au fost pline până la refuz, de oamenii care au venit să împartă pomeni în amintirea celor dragi care s-au dus la Domnul.

Şi, ca de obicei, îmbulzeala a fost ca la ea acasă, fiind destui cei care s-au călcat în picioare să prindă mâncare dată de pomană. În tradiţia populară se spune că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Cimitirul Central, plin până la refuz

Primul cimitir în care au ajuns reporterii Replica a fost Cimitirul Central de pe strada Bărăganului, în apropiere de Casa Albastră. Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii au venit pentru a împărți pomenile pentru cei trecuți mult prea devreme în neființă. Parcările din jurul cimitirului erau pline, doar cu puțin noroc găseai ceva liber.

La Cimitirul Central, aleile dintre morminte erau aproape neîncăpătoare. Oamenii legii au fost prezenți la datorie pentru a dirija traficul pentru evitarea ambuteiajelor. Şi pentru că și în acest an aglomeraţia a fost atât de mare, unii dintre credincioşi nu au mai aşteptat ca preoţii să binecuvânteze pachetele și le-au împărţit nevoiaşilor.

Ambuteiaje auto în Cimitirul Municipal

Și în Cimitirul Municipal, de pe strada Baba Novac, oamenii s-au înghesuit de la primele ore ale dimineții pentru a le aduce un omagiu celor trecuți în neființă. Parcările din jur erau pline, astfel că oamenii au achitat o taxă de 5 lei și au intrat cu mașinile până în fața locurilor de veci.

Nici ambuteiajele și parcările neregulamentare nu au lipsit din peisaj. Traficul rutier a fost dirijat de paznicii prezenți pe toate aleile principale ale cimitirului. În marile orașe a devenit o tradiţie ca oamenii să meargă în cimitire de Paştele Blajinilor să dea de pomană ouă roşii, pască, cozonac și alte asemenea pentru cei morți.

După ce pachetele au fost sfințite de către preoți, acestea au fost împărțite celor nevoiași.

Ce este Paștele Blajinilor?

Paştele Blajinilor sau Paştele Mic ori Paştele Morţilor, cum se mai spune în unele zone ale ţării, se sărbătorește la o săptămână după Sfintele Paşti.

Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei trecuţi în nefiinţă.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Amiralul e de vina mai fraierilor?Nr.de masini a ajuns la 150.000 si strazile sunt aceleasi.Mai taceti dracu din gura si numai scrieti bazaconii!
1
1
E criza domle... Nu are lumea bani ...
0
0
Talcioc de oras
0
0
o mizerie de oras cu strategii facute din pix si fara logica. funny ca mereu cand vine vara e la fel si trebuie sa suferim noi fraierii care mergem la munca si stam ore in trafic ca nu stiu ce smecher vrea sens giratoriu sa se intre la el in bodega
0
0
Ati votat, desi stiati cine e chitac, rabdati acum !
0
1
NE MAI FACE AMIRALUL LUI PESTE CATEVA SENSURI GIRATORII SI VA FI BINE
0
0
atata timp cat stam si scriem pe facebook si prin ziare nu rezolvam nimic. Hai peste amiral
1
0
Doamna city manager este foarte multumita de cum se circula in oras!
2
0
Luni, zi lucratoare cica.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768