REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Hidroelectrica vrea să construiască un parc eolian uriaș, în Grindu Chituc

Hidroelectrica vrea să construiască un parc eolian uriaș, în Grindu Chituc

Andreea POPA 1 august 2023 | 00:00 3765

Hidroelectrica, cea mai mare și mai profitabilă companie a statului român, vrea să construiască un parc eolian uriaș, de peste 650 de milioane de euro, în Delta Dunării. Mai exact în Constanța, chiar în zona protejată Grindu Chituc, pe o suprafață de 2.300 de hectare, despre care Agenția Domeniilor Statului susține că nu pot fi folosite în scopuri agricole. 

Hidroelectrica vrea sa construiasca un parc eolian urias, in Grindu Chituc

Statul român vrea să modifice legislația pentru ca Agenția Domeniilor Statului (ADS) să poată oferi Hidroelectrica un teren de 2.300 de hectare din Grindu Chituc, unde cea mai profitabilă companie a țării să construiască un uriaș parc eolian. Producătorul de energie vede în această zonă protejată a Constanței potențial pentru instalarea a 53 de turbine eoliene, cu o putere totală instalată de 381,6 MW.

Valoarea totală a proiectului este estimată la peste 650 de milioane de euro, bani pe care Hidroelectrica vrea să-i atragă din fonduri europene, într-un parteneriat cu ADS, Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Parcul eolian ar trebui finalizat până în anul 2026, pentru a putea primi finanțare europeană prin programul REPowerEU.

ADS vrea să modifice legea pentru parcul eolian din Grindu Chituc

Informațiile apar într-un document ADS, care dorește ”promovarea unui proiect de ordonanță prin care să amendăm Legea nr. 268/2001, astfel încât să creăm baza legală pentru ca terenuri din clasa a V-a de calitate, improprii pentru agricultură, neproductive, să fie direcționate către investiții în energie verde. Avem sprijin din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru derularea unor astfel de proiecte energetice, care nu afectează terenurile bune pentru agricultură, bune pentru producerea hranei”.

„Criza energetică și războiul din Ucraina au arătat cât de importantă este producția de energie electrică. De aceea, Agenția Domeniilor Statului susține puternic realizarea acestor proiecte de energie regenerabilă. Beneficiile lor sunt incontestabile: contribuie la creșterea securității energetice a României, la siguranța în aprovizionare a populației și a economiei, dar și la atingerea țintelor asumate privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, până la atingerea neutralității climatice în 2050. Și toate acestea, fără să afectăm pământul bun de agricultură”, a spus Florin Nicolae, directorul general al ADS.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate în opt sucursale organizate geografic pe teritoriul României. 

Totodată, societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce se incordeaza in comentarii useristii..... hai in piata ,poponarilor....la bataie cu jandarmeria lu dragnea!!!
3
5
Jaful asta cat mai tine?? Chiar nu suntem in stare sa ii punem capat???? cum sa schimbi legea numai ca asa vrei tu sa castigi bani, in ce tara traim fratilor???
4
5
Degeaba...putem sa avem capacitati de 1000000 MW...in loc sa avem 10-15 bani per kw..la noi tot creste pretul...invers fata de ce se intampla in afara....e ca la nebuni...cu nebuni la conducere...
6
1
Nu p rostule, la end of life nu raman resturi, sunt inlocuite cu altele noi, cu performante la zi, iar cele vechi sunt reciclate 90%...
3
2
O sa s**a p**a si ADS si toti! Daca ii mananca in c*r parerea mea e ca vor cadea capete! cretinii d ela ADS in loc sa stea linistiti ca au salarii bune, vor sa fure si mai mult. O sa beleasca p**a si o sa ramana si fara loc de munca. Se strange lantul, javrelor!
5
5
Unde sunt mUieNESCO si "MEIDIOTII"???!!?? Au scos tarabele pe trotuar, caci sunt vanzatori (iudei si gipsei)???
7
4
Grindul Chituc este zona protejata ! ce sa caute acolo ? ati innebunit cu totii ? vreti sa distugeti tot pana la urma, nu se lasa idiotii astia !
15
3
E rezervatie, derbedeilor ! Flit !
17
2
da ei vor sa bani la rezevatia deltei dau bani si la propetarii de terenuri dau?, sau vor sa faca mokka>? si asa la noi in romanikaa e cel mai scump corent din cee , hmm
10
3
douazeci de ani cand isi depasesc durata de viata, ramanem cu betoanele si resturile de eoliene, ca doar n-o sa ecologizeze hidroelectrica sutele de hectare fu tutte. Daca construiau ucrainienii ne-am fi dat de ceasul mortii ca distrug delta Dunarii.
17
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016