Hotelul ‘BÂNTUIT’ din Piaţa Ovidiu, REABILITAT! Investitorul, un afacerist bogat din Constanţa
Hotelul ‘BÂNTUIT’ din Piaţa Ovidiu, REABILITAT! Investitorul, un afacerist bogat din Constanţa
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPe strada Nicolae Titulescu, din zona Peninsulară a Constanţei, oriunde privești, te simți ancorat în istorie. Iar hotelul Intim, despre care se spune că l-a găzduit şi pe poetul Mihai Eminescu într-una din multitudinile de camere, odată ce-l priveşti, nu poţi să nu te imaginezi într-o poveste cu baluri, banchete şi serenade, cu tineri eleganţi, coborând din trăsurile trase de cai. Revenind la realitate, hotelul, astăzi aflat într-o stare de degradare, va intra într-un proces de reabilitare în viitorul foarte apropiat. SC DGN - ROMAG S.R.L. a solicitat, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, emiterea acordului de mediu pentru proiectul: „reabilitare monument istoric hotel Intim, amplasare firma şi organizare execuţie lucrări”, situat pe strada Nicolae Titulescu nr. 9, în zona Peninsulară.
Firma este deţinută de Ion Duşu, din Constanţa, afaceristul fiind inclus pe lista celor mai bogaţi afacerişti din România, clasându-se, anul trecut, pe poziţia 46. Firma a fost înfiinţată în anul 2017 şi are ca domeniu de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare sau închiriate. Duşu mai este asociat în firmele Celco SA, Complex Condor SA, Logistic Park.
Povestea hotelului
Informaţiile documentare legate de hotelul Intim datează din anul 1882, când poetul Mihai Eminescu, aflat pe litoralul Mării Negre, a fost găzduit într-o cămăruţă de la mansarda stabilimentului. Este de presupus că a fost construit prin anii 1880. În vremea aceea, hotelul Carol şi hotelul d’Angleterre erau cele două locuri ale Constanţei unde turiştii puteau găsi găzduire. Marele salon al Hôtel d’Angleterre, frapant prin strălucire şi eleganţă, găzduia baluri caritabile şi banchete oficiale la care participau personalităţi ale oraşului.
Hotelul a fost demolat după anul 1903. Pe locul vechiului hotel ridicat în anii 1880 avea să fie proiectat şi construit începând cu data de 1 iunie 1906 Hotelul „Regina”. De data aceasta ca proprietar al hotelului figurează în documente un anume Theiler. Locaţia dispunea de 21 de camere fiecare cu baie proprie. Suprafaţa totală era de 1.650 mp şi avea spre folosinţă un teren propriu de 935 mp. Elegant și cu o frumoasă grădină de vară, hotelul a constituit locul predilect pentru banchetele regale. Clădirea este realizată în stil eclectic, cu elemente predominante de Art Nouveau şi structură neoclasică a faţadei principale. Construcţia a fost dată în folosinţă la 18 ianuarie 1909 şi a fost cumpărată imediat după inaugurare de Moses Schwartz, un mai vechi antreprenor al hotelului, iar ulterior a intrat în proprietatea fraţilor Târpa, potrivit artmarkhistoricalestate.ro.
Hotelul „Regina” a devenit în scurt timp un loc de întâlnire al intelectualilor. În perioada comunistă, Hotelul „Regina” a primit denumirea „Intim”, aşa cum este cunoscut şi acum constănţenilor.
Se spune că la un moment dat, într-una dintre camerele hotelului a murit o fată răpusă de leucemie. Pentru că nu se știa nimic despre ea, administratorul a decis să o înmormânteze pe cheltuiala hotelului. Lucrurile domnișoarei au fost strânse și depozitate la subsolul hotelului. Se spune că de atunci, ea umblă prin camerele hotelului. Unii afirmau că acea umbră care se plimbă prin hotel i-ar aparține chiar lui Eminescu, care se întoarce din când în când în hotelul căruia a împărtășit prin epistole dragostea către Veronica și neputinței acesteia de a veni la malul mării pentru a da naștere unei povești de iubire printre pescăruși, alături de poet.
Informaţiile privind proiectul propus/memoriul de prezentare pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului din municipiul Constanta, str. Unirii , nr. 23, judeţul Constanta şi la sediul titularului DGN - ROMAG S.R.L., str. Dr. N. Sadoveanu nr. 25, et. 1, birou 3.
M.P.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News