REPLICA ONLINE CONSTANTA

27° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
27° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Hristu Uzun, directorul ABADL: România ar putea pierde banii europeni pentru proiectul de reducere a eroziunii costiere

Hristu Uzun, directorul ABADL: România ar putea pierde banii europeni pentru proiectul de reducere a eroziunii costiere

Replica API 9 martie 2022 | 01:12 2935

Hristu Uzun a revenit, pentru a treia oară, la conducerea Apele Române Dobrogea Litoral. Se află la al treilea mandat după ce, inițial, a fost demis de conducerea liberală, în 2020. Astăzi, Uzun are planuri mari, dar cel mai mult își dorește deblocarea licitațiilor pentru proiectul ce vizează reducerea eroziunii costiere, proiect realizat din fonduri europene. Bani pe care i-am putea pierde dacă, în decembrie 2023, nu se consumă.

Hristu Uzun, noul director ABADL, are în vedere, la conducerea instituției, derularea proiectelor europene și consumarea fondurilor europene, dar în special proiectul ce vizează zona costieră a litoralului.

Uzun: Mi-am dat demisia din rațiuni impuse

Înainte de a dezvolta subiectul, Uzun ne-a explicat, în cadrul unui interviu, cum a ajuns să fie păcălit de liberali, în 2020, să-și dea demisia din funcția de director.

Nu m-au păcălit. Mi-am dat demisia din rațiuni… și impuse, nu am vrut să fac un război, când mi s-a spus foarte clar, până la nivel de minister, că trebuie să-mi dau demisia, că trebuie să las pe altul. Atunci, mi-am dat demisia, speram să-l ajut pe cel care a venit în locul meu, nu a vrut să-l ajut. Am rămas director tehnic, când a plecat ca parlamentar dl Bola (n.red. Bogdan Bola, fostul director liberal al ABDAL, în prezent deputat). Mi-a redus postul, ca să pierd și postul de director tehnic„, a spus Hristu Uzun. Acesta a ținut să precizeze că ”se vede ce am realizat în urma mea, am muncit de o viață în această instituție, și am muncit cu drag și pasiune. Cel care a venit după mine, nu a vrut serviciile mele, s-a manifestat… nu știu, probabil a avut presiuni. Eu am fost deschis”.

Directorul ABADL: Există riscul să pierdem banii europeni

Așa cum arătam și mai sus, Uzun are planuri mari, dar cel mai mult își dorește deblocarea licitațiilor pentru proiectul ce vizează reducerea eroziunii costiere, proiect realizat din fonduri europene. Bani pe care i-am putea pierde dacă, în decembrie 2023, nu se consumă. ”Problema e că licitațiile au rămas în aceeași fază, șase licitații pe fonduri europene privind proiectele de reducere a eroziunii costiere care, de doi stau pe loc. Există riscul pierderii fondurilor europene. Este unul din marile proiecte ale României. Suntem singura țară care am accesat aceste fonduri, vorbim de un miliard de euro. Sunt în procedură de licitație șase loturi: Costinești, Olimp, Venus, Saturn, Balta Mangalia și 2 Mai. Există riscul,dacă nu se finalizează licitația în termen, să pierdem banii. Aceste fonduri trebuie consumate până în decembrie 2023, iar timpul este foarte scurt“, a mărturisit directorul.

E inadmisibil să pierzi niște bani de la Uniunea Europeană

Nu a fost un progres real al proiectului. Trebuia urmărită această procedură. Comisia trebuia să facă rapoarte la două săptămâni, al o lună, pașii care îi fac. Există prin legislație că această comisie trebuie să lucreze la procedura de licitație, dar directorul e ordonatorul de credit. Trebuie să mărească ritmul de analiză. Sperăm că vom debloca procedura, vom face analize astfel încât să reușim să implementăm proiectul. Dacă pierdem banii, pentru România înseamnă foarte mult. E inadmisibil să pierzi niște bani de la Uniunea Europeană”.

În cadrul interviului, Uzun a vorbit și despre lărgirea plajei din Mamaia. ”După iarnă își va reveni plaja, va ajunge în parametri optimi de exploatare. În decurs de 10 ani se va micșora cu circa 10 m. Pe de altă parte se va face un PUZ pe toată Mamaia. Se va face o zonă de aproape de zidul de sprijinul cu verdeață, arhitecții fac un studiu în acest sens, să vedem cum anvelopăm plaja din Mamaia. PUZ-ul e în stadiul de analiză, de propunere, e un proiect susținut de Apele Române, noi dăm concursul pentru implementarea lui”, a precizat Hristu Uzun.

A început pregătirea pentru sezonul estival

Cât despre pregătirea sezonului estival, Uzun spune că a început în urmă cu 10 zile și, până la 1 mai, plajele vor putea să-și întâmpine turiștii. ”Pregătirea pentru sezonul estival a început în urmă cu 10 zile. Au început să niveleze nisipiul, să-l aranjeze. La 1 mai vor preda plajele în stare de funcționare. Cu agenții economici urmează să avem discuții, sunt invitați să semneze actele adiționale. Au început, deja, discuțiile, vor continua. Pregătim procedura de licitație a sectoarelor de plajă, procedura va fi diferită față de anii trecuți

Uzun susține construirea Șoselei de Coastă

Și, cum Șoseaua de Coastă este un subiect sensibil pentru administrația locală, l-am întrebat pe șeful ABADL dacă ar susțin realizarea acestui proiect… ”Trebuie căutate soluții, eu un proiect care datează de 50 de ani, 80 de ani. Sincer, dacă se vor uni cei care doresc să facă asta, entitățile responsabile, pot găsi resurse financiare.”, a conchis Uzun.

Mai multe declarații și subiecte abordate, aflați din materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768