REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Hunor, despre întâlnirea Ciolacu-Orban: O discuţie foarte prietenoasă şi amicală, aproape aş spune ca între prieteni

Hunor, despre întâlnirea Ciolacu-Orban: O discuţie foarte prietenoasă şi amicală, aproape aş spune ca între prieteni

Victor ROTARU 29 iulie 2024 | 00:00 178

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că discuţia dintre premierul României, Marcel Ciolacu şi cel al Ungariei, Viktor Orban, a fost una foarte prietenoasă, iar astfel de întâlniri trebuie să aibă loc, pentru a găsi soluţii la provocările comune.

Hunor, despre intalnirea Ciolacu-Orban: O discutie foarte prietenoasa si amicala, aproape as spune ca intre prieteniKelemen Hunor

Ulterior, Kelemen a precizat că cele două ţări au interese legate de infrastructura feroviară şi rutieră, fiind binevenită o colaborare strânsă şi în domeniul asigurării securităţii energetice.

"Am spus (în cadrul dezbaterilor de la Universitatea de Vară - n.red.) că a fost o discuţie foarte prietenoasă şi amicală, am spus că aproape aş spune ca între prieteni. Da, a fost o discuţie foarte bună. A fost a treia discuţie într-un an de zile între cei doi premieri şi eu cred că este foarte bine să existe astfel de discuţii, fiindcă indiferent dacă eşti de acord cu celălalt sau nu eşti de acord, dacă discuţi, dacă schimbi opinii şi spui ce crezi despre un anumit lucru, e mult mai uşor să găseşti soluţii pentru provocările comune. Şi avem provocări comune în ceea ce priveşte infrastructură feroviară şi rutieră. Ambele ţări sunt interesate să avem o infrastructură prin care mărfurile, în primul rând, dar şi persoanele, ajung dinspre Marea Neagră şi Marea Adriatică, din porturile greceşti spre Europa de Vest şi în mijlocul continentului. (...) Pe de altă parte, în sistemul energetic avem interconexiune permanentă şi din punct de vedere al asigurării securităţii energetice, o colaborare strânsă este binevenită şi pentru România şi pentru Ungaria", a declarat Kelemen, pentru AGERPRES.

Totodată, acesta a adăugat că între cele două ţări "există relaţii comerciale forate puternice" şi colaborarea este binevenită şi în acest domeniu.

"Ungaria este al treilea partener comercial în România, cu o cifră uriaşă şi e bine să construim relaţii economice cât mai apropiate, fiindcă asta creşte şi nivelul de încredere. Dacă oamenii fac comerţ, dacă oamenii lucrează împreună, atunci există şanse să dispară şi prejudecăţile şi stereotipurile care au fost introduse într-o perioadă anterioară. Deci, din acest punct de vedere, o colaborare permanentă, un dialog permanent este foarte binevenit", a arătat liderul Uniunii.

Kelemen s-a referit şi la interesul "enorm de important" al României respective intrarea în Schengen cu frontierele terestre, iar Ungaria susţine acest deziderat.

"Ungaria susţine acest deziderat în timpul preşedinţiei Uniunii Europene şi va fi pe ordinea de zi în octombrie, în decembrie şi eu sper că până la sfârşitul anului vom avea o dată limită, aşa cum am avut şi anul trecut pentru acest an, în martie, când am intrat cu aeroporturile şi porturile în spaţiul Schengen, să avem o dată limită pentru 2025, când vom intra şi cu frontierele terestre", a spus preşedintele UDMR.

Întrebat dacă poate să confirme informaţiile potrivită cărora premierul Marcel Ciolacu i-a cerut lui Orban Viktor moderaţie în discursul pe care-l va susţine sâmbătă la Băile Tuşnad, Kelemen a spus că "nu a existat o astfel de discuţie', adăugând că el nu a auzit aşa ceva.

Liderul Uniunii a participat, alături de vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, la o dezbatere intitulată "Vedere din Bruxelles după război", legată de provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, după alegerile europarlamentare din iunie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016