REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

I-auzi! Votarea se va încheia la ora 22:00, dar poate continua până la 24:00

I-auzi! Votarea se va încheia la ora 22:00, dar poate continua până la 24:00

Mirela PASCAL, Mariana MURAT 4 iunie 2024 | 00:00 1837

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat luni, 3 iunie, în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre organizarea și desfășurarea alegerilor locale și europarlamentare, la Constanța. Cine are voie să voteze și cine nu, la ce oră se deschid secțiile de vot și când se închid, câte secții de vot sunt în municipiul Constanța și în județ... despre toate acestea, dar și alte subiecte de interes, aflați în materialul de mai jos!

I-auzi! Votarea se va incheia la ora 22:00, dar poate continua pana la 24:00Silviu Coșa și Mirela Pascal

Mai sunt câteva zile până la alegerilor locale/europarlamentare, așa că l-am invitat în studioul Replica pe Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, să ne vorbească detaliat despre organizarea și desfășurarea evenimentului electoral. Instituția prefectului este responsabilă cu îndeplinirea tuturor măsurilor care țin de asigurarea condițiilor tehnice de desfășurare a procesului electoral de la confecționarea ștampilelor - fie ștampilelor de control, fie cele cu mențiunea votat - la preluarea materialelor electorale. „Astăzi, începând cu ora 12.00, a început predarea către circumscripții a buletinelor de vot anulate în vederea afișării astfel încât înainte de a intra în secția de vot și de a primi buletinele fiecare cetățean să se poată informa vizavi de cine este înscris pe buletinul de vot și cum arată buletinul de vot, acestea urmând să fie afișate la sediile primăriilor la sediile circumscripțiilor electorale și la sediul fiecărei secții de votare”, a declarat Silviu Coșa

211 secții de vot în Constanța, 561 în județ

Câte secții de vot avem în municipiul Constanța? „În municipiul Constanța sunt 211, în județ sunt 561. După Constanța, Medgidia, localitatea cu numărul cel mai mare după municipiul reședință de județ, are 37 de secții de vot. De asemenea, am fost implicați în ceea ce înseamnă instruirea președinților secțiilor de votare și a locțiitorilor. Este o activitate care s-a desfășurat pe parcursul unei zile, în două serii la Centrul Jean Constantin, au fost predate și echipamentele de comunicații - telefoanele mobile - către aceștia. De asemenea, am participat și am organizat instruirea operatorilor de calculator, cei care vor fi în secțiile de votare și au fost predate și echipamentele informatice. Am avut și continuăm să avem întâlniri atât cu reprezentanții Biroului Electoral Județean, cât și cu Biroul Electoral Municipal”, a subliniat prefectul.

Pe site-ul AEP poți verifica secția de vot la care ești arondat

Ce ar trebui să știe votanții, atunci când merg să-și exercite dreptul la vot, pe 9 iunie? „Trebuie să cunoască secția de votare, există pe site-ul Autorității Electorale Permanente o rubrică în care îți introduci codul numeric personal, numele de familie și afli la ce secție ai voie să votezi. De asemenea, trebuie să votezi la secția de votare la care ești arondat, nu poți vota la altă secție de votare, decât pentru alegerile europarlamentare. Cei care nu sunt din Constanța pot vota în Constanța pe listele suplimentare numai pentru alegerile europarlamentare. Pentru alegerile locale, nu ai cum să votezi. Așa prevede legea. Vizele de flotant, vizele de reședință... sunt luate în calcul doar cele care au fost eliberate înainte de 11 aprilie, anul curent. În cazul în care viza de reședință a fost eliberată după 11 aprilie, respectivul posesor poate vota în localitatea de domiciliu sau poate vota și în localitatea de reședință sau oriunde în ală parte, dar doar aleșii pentru europarlamentare”, a mai precizat Silviu Coșa.

Câți observatori vor fi în secțiile de vot? „Într-o secție de vot vor fi cinci sau șapte membri ai formațiunilor politice desemnați pe un anumit algoritm. Sunt stabiliți și trași la sorț de un anumit algoritm în funcție de caracterul de formațiune parlamentare, neparlamentare. În ceea ce privește observatorii, până în momentul de față, pe site-ul AEP există afișate 80 de organizații nonguvernamentale care au dreptul să trimită observatori, numărul acestora nu-l cunoaștem, unii sunt acreditați vin în secția de votare cu un ecuson care atestă această acreditare și cu documentul de identitate”, a continuat Coșa. Legat de urnele mobile, „vor fi câte una  pentru fiecare secție de votare. Urnele mobile sunt destinate sunt destinate persoanelor netransportabile și care pot dovedi acest lucru. Solicitările trebuiau depuse fie la Biroul Electoral de Circumscripție, începând cu data de 27 mai, până pe 7 iunie, fie în pre-ziua votării, respectiv pe 8 iunie, în intervalul orar 18-19, de preferat, pentru că în preziua votării, începând cu ora 18.00 întreg biroul secției de votare trebuie să fie prezent în secția de votare pentru a se asigura că au toate materialele electorale și toate condițiile pentru un proces electoral care să se desfășoare într-un mod coerent. De asemenea, cererile pentru urna mobilă pot fi depuse și în ziua votului, însă de preferat până în ora 14.00, întrucât operatorii trebuie să încarce în tabletă toate informațiile referitor la persoanele care au solicitat acest lucru”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Urne mobile la spitale, penitenciar și arestul preventiv al IPJ

Urne mobile s-au pregătit și pentru spitale, pentru Penitenciarul Poarta Albă, dar și pentru arestul preventiv al IPJ Constanța. „În ceea ce privește spitalele și unitățile penitenciare și arestul preventiv vor exista urne mobile, au fost făcute solicitări și deja s-a realizat o repartizare a acestor unități pe secții de votare, astfel încât să nu se suprapună. Împărțirea este făcută de așa natură încât să nu fie suprasolicitată secția de votare în defavoarea altora. În Spitalul Județean, de exemplu, unde există mai mulți pacienți, împărțirea s-a făcut pe fiecare secție medicală în parte”, a adăugat Coșa.

Este de bine de știut faptul că „secțiile se deschid la ora 7.00, iar votarea se va încheia la ora 22.00, iar în cazul în care perimetrul secției de votare mai există persoane care își doresc să își exprime dreptul la vot acesta va continua până la ora 24”. Când vom avea primele rezultate? „Voturile se numără după închiderea urnelor pentru că numărătoarea voturilor presupune desigilarea urnelor de vot și numărarea acestor voturi, plus întocmirea acelor procese verbale care au anumite chei de control. Abia după ce cheile de control confirmă exactitatea numărătorii, ele urmează să fie încărcate în sistemul informatic. Pe întreg parcursul zilei, vom putea cunoaște în timp real prezența la vot pe site-ul AEP. Rezultatele parțiale le vom cunoaște din secundă în secundă, pe măsură secțiile de vot își introduc datele, după ora 22.00”, a conchis Silviu Coșa.

Video 1:

Schimbând registrul, am vorbit cu prefectul Silviu Coșa și despre sezonul estival și cât de pregătite sunt stațiunile de pe litoral să-și pregătească turiștii. De asemenea, prefectul a făcut și un scurt bilanț al activității, de la începutul anului până în prezent. Despre aceste subiecte, puteți urmări în interviul integral de mai jos:

Video 2:

Interviul integral poate fi urmărit în video-ul de mai jos:

.

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510