REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
19.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Iată de ce testele rapide Covid-19 pot avea rezultate false!

Iată de ce testele rapide Covid-19 pot avea rezultate false!

Replica API 21 februarie 2022 | 22:40 2134

Testele antigen și PCR dau bătăi de cap oamenilor. Atunci când o persoană dă semne de rău, dureri de cap, temperatură, primul instinct este să-și facă un test COVID pentru a afla dacă este confirmat. De cele mai multe ori, însă, testele dau greș. În sensul că ies negative deși rezultatul PCR este pozitiv. Constantin Dina, șef al Direcţiei de Control şi Integritate din cadrul Ministerului Sănătății, a explicat, pentru Replica de Constanța, de ce testele rapide dau greș și ce ar trebui să facem în acest caz.

COVID-19 afectează persoanele în moduri diferite. Majoritatea persoanelor infectate vor dezvolta o formă ușoară sau moderată a bolii și se vor recupera fără spitalizare. Virusul SARS-CoV-2 se transmite pe cale respiratorie, prin strănut, tuse sau contact cu suprafețe contaminate cu secreții provenite de la persoanele infectate. Testul rapid antigen depistează, teoretic, infecția cu SARS-CoV-2 în faza acută, în timp ce testul PCR, identifică și persoanele asimptomatice, și cei care au infecția, dar nu se manifestă, și o pot răspândi.

Și spune ”teoretic” pentru că nu întotdeauana acestea ies pozitive, atunci când pacienții sunt infectați. O constănțeancă care și-a făcut un test antigen acasă a ieșit pozitiv, iar ajungând la centrul de testare din curtea SAJ, testul antigen a fost declarat negativ. În următoarele 48 de ore, femeia a primit rezultatul testului PCR, care a confirmat existanța virusului în organism. Și nu este singurul caz.

Constantin Dina

Întrebat ccum explică „fenomenul”, şeful Direcţiei de Control şi Integritate din cadrul Ministerului Sănătății, Constantin Dina, a explicat pentru reporterii Replica de Constanța că testul antigen detectează virusul doar dacă are o încărcătură virală foarte mare. Dacă testul iese negativ, este bine să facem și testul PCR, pentru că are o sensibilitate de 10 ori mai mare. Aceasta reprezintă diferența dintre testul rapid antigen și testul PCR.

Testul rapid antigenic evidențiază prezența proteinelor de tip antigene virale, acestea fiind cele care determină răspunsul imun la pacientul infectat cu virusul SARS-CoV-2. În testul rapid antigenic există o bandeletă care conține anticorpi iar dacă proba recoltată de la nivel nasofaringian conține antigen viral atunci există o reacție între anticorpii de pe bandeletă și antigenul viral care se traduce prin pozitivarea testului (modificarea culorii pe bandeletă). Testele rapide antigenice detectează încărcări virale mari, ceea ce înseamnă și un potențial de transmitere mai mare.”, a precizat pentru reporterii Replica de Constanța, Constantin Dina, șeful Direcției de Control și Integritate din cadrul Ministerului Sănătații.

Acesta a mai adăugat faptul că: ” Pot apărea rezultate fals negative la testele rapide antigenice, în principal din cauza încărcăturii virale mici sau unei erori de recoltare. Testul RT-PCR evidențiază prezența materialului genetic viral la persoana infectată cu virusul SARS-CoV-2. Acest tip de testare poate detecta virusul chiar dacă acesta se alfă în organism în cantități scăzute și persoana este asimptomatică.”

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
atunci de ce s a mai scos la vanzare , in farmacii ? sau asa se ...practica!
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303