REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
28.4° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Impozitul pentru banii încasați din închirierea de locuințe aproape că se dublează

Impozitul pentru banii încasați din închirierea de locuințe aproape că se dublează

A.F. 7 noiembrie 2023 | 18:00 2668

Impozitul pentru banii încasați din închirierea de locuințe crește din 2024, mai mult, aproape că se dublează. Daniel Sandu, managing partner în firma de consultanță și contabilitate D&C Conta, a explicat cele mai importante schimbări prevăzute de lege.

Impozitul pentru banii incasati din inchirierea de locuinte aproape ca se dubleaza

Prin Ordonanța de guvern nr. 16 din 15.07.2022 s-au adus o serie de modificări privind mecanismul impozitării veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

Codul fiscal actual prevede un regim fiscal diferențiat în funcție de numărul de contracte de închiriere ale contribuabilului aflate în derulare la sfârșitul anului. În continuare ne vom referi la impozitarea veniturilor rezultate din derularea unui număr de maxim 5 contracte de închiriere și pentru care contribuabilii nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real pe baza datelor din contabilitate.

Astfel, începând cu veniturile aferente anului 2023 s-a eliminat cota de cheltuieli forfetare (deducerea) de 40% utilizată la stabilirea venitului anual impozabil, cota de impozit pe venit de 10% urmând să se aplice la întregul venit brut, care reprezintă venitul impozabil. Impozitul pe venitul din chirii crește așadar de la 6% la 10% din venitul brut.

O altă noutate se referă la reducerea plafonului de la care se plătește contribuția la sănătate pentru veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal la 6 salarii minime brute pe țară, față de 12 salarii, cât era anterior acestui an.

De asemenea, a redevenit obligatorie înregistrarea contractelor de închiriere la organul fiscal competent din subordinea ANAF în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea sau modificarea acestuia, îndatorire la care se renunțase în anul 2018. Singura parte bună a acestor modificări este că toate comunicările către ANAF legate de aceste contracte se pot face prin intermediul unui formular pdf inteligent (formularul C168 ”Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune”) care se poate depune prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

O situație particulară o reprezintă cei care pe lângă veniturile din chirii vor obține începând cu 1 ianuarie 2024 și alte venituri supuse contribuției la sănătate. Ne referim la venituri din activități independente (PFA, PFI, societăți civile, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale).

Prin modificările aduse de Legea nr. 296/2023 recent publicată în Monitorul Oficial, aceștia vor datora încă o dată contribuția la asigurările sociale de sănătate calculată separat la venitul net anual obținut, fără să se mai țină cont de plafoanele de 6-12-24 de salarii minime, baza de calcul fiind (totuși) limitată la nivelul a 60 de salarii minime pe economie. Pot exista astfel situații în care un contribuabil să datoreze CASS la nivelul a 84 de salarii minime pe economie (60 pentru veniturile din activități independente și 24 pentru veniturile din închirieri). Iar dacă respectivul mai are și un contract individual de muncă, mai plătește CASS și pentru salariul respectiv.

Modul în care sunt impozitate locuințele date cu chirie se schimbă din anul 2024, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Concret, iata un exemplu de calcul,care arata de ce nu scad preturile la chirii , dupa noul sistem de impozitare introdus in august 2022. La o chirie lunara de 1500 LEI , proprietarul plateste 150 lei impozit si 150 lei asigurare de sanatate, obligatorie, chiar daca este deja asigurat.In total , 300 lei din cei 1500 merg lunar la stat. Proprietarul ramane cu 1200 lei net , echivalentul a 240 de euro din cei 350 .... si cu uzura, reparatiile,etc....dupa fiecare chirias.
1
0
Japcă pe față din partea statului. Am platit 30 ani casa,plătesc acuma din chirii, și statul are impresia că spatiile de închiriat reprezintă 100la 100 profit nu mai au nevoie de întreținere. Corect a fost până anul trecut când aveai o deducere de 40%. In cazul asta evaziunea va creste și statul va încasa și mai puțin.
1
0
in domeniu evaziunea fiscala este in floare. de asemenea ca sa nu oboseasca dna si alte servicii, din ce bani s-au facut apartamentele? au platit impozit?
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712