REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.9° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
19.9° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

În atenția celor care nu pot fără tratament: medicamentele ieftine s-au scumpit

În atenția celor care nu pot fără tratament: medicamentele ieftine s-au scumpit

Marieta ȘTEFAN 5 august 2023 | 00:00 1813

De la 1 august s-au ieftinit alimentele de bază, în schimb s-au scumpit de șase-șapte ori medicamentele ieftine. Cel mai afectat segment de populație va fi cel al vârstnicilor, care vor scoate din buzunar mult mai mult decât au reușit să economisească la cumpărăturile de alimente necesare traiului de zi cu zi.

in atentia celor care nu pot fara tratament: medicamentele ieftine s-au scumpit
De la 1 august s-au ieftinit 14 categorii de alimente de bază, după ce Guvernul a limitat prin Ordonanță de Urgență adaosul comercial aplicat de retaileri. Unii comercianți au pus în aplicare regula de mai multe zile, alții nu. Dacă ne uităm fugitiv prin market-uri, „marea ieftinire” nu este așa de sesizabilă, economisind la sfârșitul cumpărăturilor câțiva lei. Astfel, 1 kg de făină albă s-a ieftinit cu 18%, de la 4,8 lei la 3,9 lei, un kg de mălai s-a ieftinit de la 6 lei la 4,9 lei, un litru de ulei de floarea soarelui s-a ieftinit cu 16%, fiind în prezent 9,9 lei, iar un kg de zahăr s-a ieftinit cu 15%, prețul de acum fiind de 5,5 lei. Cea mai mare ieftinire este la brânza telemea, o ieftinire cu 20%, de le 52,3 de lei la 41,72 de lei. Un cofraj de 10 ouă s-a ieftinit cu 12%, prețul de acum fiind de 10,9 lei. Laptele, iaurtul, pâinea și spinările cu aripi de pui s-au ieftinit cu un procent situat între 10 și 11%.

in atentia celor care nu pot fara tratament: medicamentele ieftine s-au scumpit


Ajustarea prețurilor cu inflația….

În schimb, tot de la 1 august medicamentele care erau considerate ieftine și accesibile și persoanelor în vârstă, s-au scumpit de șase-șapte ori. Producătorii de medicamente din România au avertizat în repetate rânduri, în ultimele luni, că o parte din medicamentele fabricate în țară riscă să dispară de pe piață din cauza exploziei prețurilor la utilități, materii prime și materiale necesare fabricării produselor farmaceutice.

Una dintre principalele solicitări ale producătorilor a fost ajustarea prețurilor cu inflația pentru medicamentele generice. Ministerul Sănătății a răspuns acestei solicitări printr-un act normativ care permite creșterea prețurilor medicamentelor ieftine începând cu corecția prețurilor din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed). Și astfel, o cutie de supozitoare de ”Diclofenac”, care costa înainte de valul de scumpiri 6 lei, acum costă 40 de lei.

Și supozitoarele de ”Paracetamol” , folosite și de mămici pentru bebelușii lor când au febră, s-au scumpit de la 13 lei, la 50 de lei. Doamnele care sunt gravide sau care vor să rămână însărcinate vor plăti, în loc de 20 de lei, 60 de lei pentru ”Acifol” (Acid Folic). Cei mai afectați sunt pensionarii, care au rețete pentru boli cronice și care sunt nevoiți de situație să ia medicamente.

„Părinții mei dădeau împreună, lunar, pe rețete, 30 de lei. Luna aceasta au dat 180 de lei. Mama beneficiază de reducere în baza faptului că este pensionară, iar tata are certificat de handicap și cu toate acestea, rețetele au avut un preț de șase ori mai mare decât luna trecută”, ne-a declarat Virgil din Constanța.

Așa că, dacă tragem o linie la sfârșit de lună și facem un calcul simplu, pentru pensionari, despre care se zicea că este cea mai importantă ieftinirea alimentelor de bază, va fi cel mai greu. Cât vor da pe medicamente nu va fi nici măcar echivalentul sumei economisite la alimente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acifol de la 18lei acu 1an a ajuns la 67lei. asta inseamna guvernare psd . le vom arata si noi la anul multumirea prin vot impotriva
0
0
nu vom uita psdul la anul. ii vom duce la 10% pe acesti indivizi ce isi bat joc de romani
0
0
In 2020 am luat acifol cu 6 lei. Luna trecuta l-am luat cu 30 de lei. Luna asta a fost 67 de lei. Rusine statului roman! Ce mult “bine” ne face! Scade 1 leu la alimente si dubleaza/tripleaza pretul medicamentelor! Rusine!
2
0
Eu nu cred ca sau scumpit medicamentele de 6 sau 7 ori cum spuneti in articol pentru ca si asha erau destul de scumpe pentru majoritatea romanilor ori si farmaciile lucreaza ca si magazinele unde se vand alimente sau produse nealimentare adica scumpesc totul la maxim pana le scade vanzarea,cum faceau si buticari pana au aparut supermarketurile si iau linistit pe buticari speculanti care acum striga inclusiv prin vocea unor politicieni populisti:"multinationalele scot bani din Romania",pai veniti voi mai"patriotilor"cu aceasi marfa dar la preturi mai mici decat in supermarketuri si ati omorat afacerile multinationalelor cum au omorat si supermarketurile afacerile buticarilor romani.
7
2
De medicamente și operații la cap să aibă parte toți cei care au furat și fură țara r*mânia
5
0
Înainte de a da un articol, informați va corect, nu după cum bate vântul. Preturile sint umflate grosolan, la medicamente. Ce va mai place sa exagerați, parca sinteti mahalaua din Piață Chiliei. Rușine, ziariști de 2 bani!
3
5

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768