REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

În Constanța, dacă nu te pricepi la tehnologie, nu te poți debranșa de la sistemul de termoficare

În Constanța, dacă nu te pricepi la tehnologie, nu te poți debranșa de la sistemul de termoficare

Marieta ȘTEFAN 21 august 2023 | 00:00 9031

Un sistem centralizat de încălzire este normal în orice societate modernă, dar în contextul unei infrastructuri din ce în mai învechite și care întâmpină defecțiuni când ți-e lumea mai dragă și iarna mai rece, e de fapt un obstacol în fața confortului personal. De aceea din ce în ce mai multe persoane aleg să facă trecerea către un sistem individual de încălzire. Numai că, la Constanța, pentru a te putea debranșa de la sistemul de încălzire centralizată este necesar să faci o solicitare online. Dar nu toată lumea se pricepe la tehnologie. Persoanele în vârstă se plâng că nu știu să facă acest lucru și că sunt nevoiți să apeleze la copii, nepoți sau vecini. Iar cine nu are ajutor... mai greu să găsească o soluție. Din păcate, nu se poate face nimic pentru ei, deoarece normele europene cer ca sistemele prin care se lucrează cu publicul să fie digitalizate.

in Constanta, daca nu te pricepi la tehnologie, nu te poti debransa de la sistemul de termoficare

Sistemul de încălzire centralizată reprezintă un deziderat al oricărei societăți moderne, însă infrastructura învechită, care nu este verificată periodic și care favorizează apariția defecțiunilor fix atunci când ai mai mare nevoie de ea, toamna sau iarna, poate reprezenta un obstacol și i-a făcut pe mulți să își dorească să se debranșeze, optând în special pentru centralele pe gaz.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, operațiunile de deconectare de la sistemul de termoficare se desfășoară în afara perioadei de furnizare a căldurii. Tot conform normelor impuse de Uniunea Europeană și de Guvern, pentru a putea face această operație, solicitantul trebuie să facă solicitarea online.

Este foarte bine că ne modernizăm și totul devine încet, încet digitalizat, dar pentru unele persoane, în special pentru cele în vârstă, constituie un impediment. Multe dintre ele se plâng că nu știu să facă această operațiune și sunt nevoiți să apeleze la copii, dacă sunt în țară, la nepoți sau la un vecin mai tânăr. Am expus această problemă conducerii ”Termoficare Constanța SRL”, pentru a afla părerea în această problemă și pentru a ști dacă există vreo soluție în acest sens. Din păcate, nu este nimic de făcut. Sistemul este digitalizat de trei ani, conform normelor impuse de Uniunea Europeană și nu se pot face excepții.

in Constanta, daca nu te pricepi la tehnologie, nu te poti debransa de la sistemul de termoficareLiviu Popa

Nu este problema mea. Noi am digitalizat sistemul de trei ani pentru că aceasta este politica țării și a Europei. Am pus la dispoziție pe site posibilitatea de a se înscrie pentru debranșare. Persoanele în vârstă pot apela la copii, la nepoți sau chiar la membrii asociației de locatari de care aparțin”, ne-a declarat Liviu Popa, director Termoficare Constanța SRL.

Reamintim că pentru a te putea deconecta de la sistemul de încălzire centralizată sunt necesare mai multe documente. În primul rând este nevoie de cererea de debranșare, care poate fi luată de la sediul Registraturii RADET sau poate fi descărcată de pe site-ul lor. Aceasta include numele complet al solicitantului, adresa completă, precizarea sursei alternative care va fi folosită în locul sistemului centralizat, data și semnătura.

De asemenea, mai este nevoie de acordul scris al vecinilor, pe verticală și pe orizontală, care va trebui depus la Direcția Tehnică (Serviciul Tehnic și Avize) și de cererea către Asociația de Proprietari și acordul scris al acesteia, care trebuie depusă tot la Direcția Tehnică.

in Constanta, daca nu te pricepi la tehnologie, nu te poti debransa de la sistemul de termoficare

Pe lângă acestea, vor mai trebui atașate la dosar și o copie după actul de identitate al proprietarului, o copie cu actul de proprietate al locuinței pentru care se solicită debranșarea și acordul de acces la sistemul de distribuție de gaze. Este posibil să fie nevoie de despăgubirea celorlalți vecini deja debranșați, în cazul în care nu ai contribuit în momentul în care a fost trasă noua conductă de gaz pentru centrale.

Totodată se mai depun proiectul tehnic de debranșare de la rețeaua de termoficare, întocmit de un proiectant specializat și atestat MLPTL (Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței), IS (instalație sanitară) și IT (instalație termică) și o copie CUI pentru SRL sau PFA al executantului de proiect. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pesedist care se pricepe la ceva! Lumeeee! Pai de aia intra ei in partide, ca au scoala?
6
0
Corect, daca se debranseaza tot blocul n-au ce sa mai comenteze , e proprietate privata si nu afecteaza pe altul asa ca debransati-va si pe urma n-au decat sa vina sa constate. Apometru de apa calda nu mai inregistreaza nimic.
6
1
Si daca nici aia nu se pricep?
2
0
Iar de maine sa apeleze la membrii asociatiei care au gaz
3
0
Îndrum dornicii de cunoaștere sa citească din legea 325/2006 doar punctele 41 și 42 ale Art. 5 pentru a înțelege cum definește complet diferit DEBRANȘAREA și DECONECTAREA. Un inginer competent - cum s-a spus ca ar fi cel menționat în articol -, nu s-ar judeca în instanta pentru a-i tine cu forța clienți pe constănțenii care nu-i mai vor în casa agentul termic, deoarece acesta este furnizat de instalații care nu corespund exigentelor actuale d.p. v. ecologic, sanitar si epidemiologic, al confortului termic, care nu tin seama de modificările climatice și promovează risipirea banului public furnizând 27 grade în locuințe, doar pentru a face planul și a plăti armata de salariați. Este inacceptabil a se plăti pentru energie termica mai mult ca acum 10 ani, ținând cont ca la Constanta sunt doar câteva zile cu temperaturi negative!
7
0
Termenul legal si corect pentru renunțarea la serviciile Termoficare - în cazul celor care locuiesc la bloc - este DECONECTARE, nicidecum DEBRANȘARE. DEBRANȘAREA presupune existenta unei relații contractuala directa cu Termoficare, DECONECTAREA este doar renunțarea la agentul termic din conductele instalațiilor interioare ale clădirii, care aparțin locatarilor. ing. Popa, servitor al sistemului, nu s-a saturat de procesele pe care le-a avut cu constănțenii pe motivul deconectării și pe care le-a pierdut în totalitate, chiar și la Înalta Curte de Casație și Justiție?
11
0
Nu vă m-ai debranșați că se v-a face un CET nou
2
17
si spune ca face un cet nu. pentru cine, ca au ramas cu doar cativa consumatori. in loc sa atraga clienti, mai tare ii goneste si pe astia existenti. de maine cate luni ne tii fara apa calda jigodiee de securistt lingauu?
9
2
Sistemul centralizat este in plină și rapida modernizare. Vai de cei cu centrale pe gaz. Mai vorbim cât de c*rând. Ce o sa mai ziceți când lumea va face cereri de rebranșare??? Popa de la termoficare chiar e profi.
4
18
Cererea online se depune la ghișeul 2 , etajul 1
14
2
daca se lucreaza digital, ar trebui redus personalul si inmultit popa.
14
2
La bloc, asociatia trebuie sa se ocupe de debransare, ca ea are contract direct cu radet, nu proprietarii ! Si sunt firme care se ocupa de acte, de ce nu dati informatii complete?
24
1
Un gunoi comunist , debransare si dispare nesimtitul asta
23
1
Cel mai bun Director pe care l a avut Constanta in regiiile statului !Felicitari D le Popa !Astept sa va votez in camera deputatilor !
5
32
Atitutidine de 2 lei primesti doar de la oameni pe masura, felicitari tovarase popa.
16
1
Voi faceți demersuri la RADET? Taiati-va fraților caloriferele și bagati-va gaz că nu au ce să facă ăștia!
32
1
Popa Liviu este un libidinos. Cat a fost Mazare la butoane, nesimțitul ăsta s-a gudurat pe langă PSD, doar-doar a fi primit o funcție în partid. Pe fost director Rachieru Ilie l-a tot pupat în c*r, numai să nu fie scuipat afară. Acum , s-a dedicat fundului lui Chițac . Ăsta este un exemplu de lichea care face orice numai să ramană în funcție. Licheaua nu spune cate p******e are pe Badea Carțan , cate c***e și trimiși de la psd si pnl are ca angajați și de ce avariile nu sunt reparate în maxim 24 h. Și sa mai spună și de ce toți impuțiții , cu el în frunte, din conducere sunt " pe gaze" și nu pe termoficare. Zi asta lichea ordinară!
43
1
Eu am renunțat să mă debransez de când am văzut ca se fac lucrări în oraș și am auzit ca se va construi un nou CET. Ha ha ha ha ha ha ha !!!!!!!
12
19
Dupa trei luni de chin si un dosar stufos de vreo 80 de pagini…am primit numarul de inregistrare 8000 si ceva, deci cam atatia am reusit sa scapam…
31
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510