REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

În farmacii a început să nu se mai găsească antibiotice

În farmacii a început să nu se mai găsească antibiotice

Marieta ȘTEFAN 6 iulie 2023 | 00:00 3752

Multe medicamente nu se găsesc în farmacii. Printre acestea se găsesc și antibiotice cum ar fi - ”Monural”, ”Zinat”, ”Ospamox” și ”Metronidazol”. Producătorii români și străini au început să refuze să mai producă unele dintre medicamente, deoarece prețul de producție este mai mare decât cel de vânzare.

in farmacii a inceput sa nu se mai gaseasca antibiotice

Prețurile cresc vertiginos. Indiferent dacă vorbim despre produse alimentare, utilități, combustibili, tutun sau medicamente. În ceea ce privește acestea din urmă, sunt folosite în special de o anumită categorie socială – persoanele în vârstă. Cei care au copii o duc mai bine, dar ceilalți, care sunt nevoiți să se descurce singuri spun că, în momentul în care primesc pensia, plătesc utilitățile, își fac rețeta, care este, de obicei, pentru boli cronice, deci necesară, iar cu ce rămâne, își cumpără mâncare. „Nu am copii, iar pensia mea este mică. Cum iau banii, îmi plătesc întreținerea, lumina și cablul și după aceea mă duc la farmacie să îmi fac rețeta. Sunt bolnavă cu inima și nu pot să nu iau tratamentul. Îmi rămân cam 200 de lei, cu care trebuie să mă descurc o lună întreagă”, ne-a declarat Elena, o persoană în vârstă din Constanța.

Multe medicamente nu se găsesc

În farmacii lipsesc multe dintre medicamentele cu care cei sub tratament erau obișnuiți. Printre ele amintim „Monural”, antibiotic folosit în infecțiile urinare, ”Zinat”, un antibiotic cu spectru destul de larg, foarte folosit în însoțirea tratamentelor răcelilor,” Extraveral”, din plante, care liniștește sistemul nervos, alte două antibiotice ”Ospamox” și ”Metronidazol”,” Ketonal”, un antiinflamator, ”Clexane”, care previne formarea cheagurilor de sânge postoperator,” Ercefuryl”, un antimicrobian intestinal și… lista poate continua.

Farmacistele fac tot posibilul să suplinească cu alte doctorii, care conțin aceeași substanță activă, dar mulți dintre pacienți sunt reticenți, neînțelegând că este același lucru, sau aproape același lucru. Producătorii români și străini au început să refuze să mai producă unele dintre medicamente, deoarece prețul de producție este mai mare decât cel de vânzare.

in farmacii a inceput sa nu se mai gaseasca antibiotice

Acest lucru se datorează faptului că prețul de vânzare este impus de Ministerul Sănătății. ”Primesc telefoane de la pacienți. Există o întreagă listă de medicamente care nu se mai produc. Acest lucru se întâmplă deoarece costul de producție este mai mare decât cel de vânzare. Prețul este mai mare decât cel cu care au voie să-l vândă. De exemplu, costul producției este de cinci lei, și ei au voie să-l vândă cu patru lei. Prețul de vânzare este impus de Ministerul Sănătății, care a emis o listă în acest sens. În plus, producătorii trebuie să plătească taxa Clawback, care s-ar traduce un ajutor al producătorilor români pentru statul român, în sensul că valul de medicamente ce se produce în plus față de anul anterior, se plătește. Taxa a rămas aceeași și totul a fost suportat de producători. Unele firme producătoare de medicamente s-au retras de pe piață, din acest motiv”, ne-a declarat Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.

in farmacii a inceput sa nu se mai gaseasca antibioticeVasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța

Medicamentele din import – cel mai mic preț din Europa

Prețul medicamentelor din import este cel mai mic dintr-o listă de doisprezece state din Comunitatea Europeană. ”Medicamentele din import au cel mai mic preț dintr-o listă de doisprezece – treisprezece state din Comunitatea Europeană. De exemplu, un medicament care se exportă în România cu doi euro, în alt stat are prețul de zece euro. Normal că producătorul extern preferă să-l exporte unde câștigă mai mulți bani. În plus, există intermediari români, care cumpără medicamentele de la producătorii externi și le revând. Și aceștia vor să obțină prețul cel mai bun și le trimit în alte țări. Acest fenomen îl numim export paralel”, a conchis Vasile Rizea.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mereu ii trageti ca la noi sunt cele mai mici preturi. dar nu spuneti ca sunt cele mai mici salarii si avem cele mai mari taxe pe salariu? spuneti doar ce va convine
8
0
Politicienii au făcut o infecție din cauza la multi bani și au luat toate antibioticele Poate se tratează de furat bani de la stat
12
0
Eu zic sa mai verificați încă o data titlul.
9
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436