REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
14.4° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

În loc să stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuză autoritățile locale și presa de discriminare

În loc să stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuză autoritățile locale și presa de discriminare

Deria ISLEAM 17 septembrie 2024 | 00:00 334

Recent, organizatorii festivalului Sunwaves au lansat acuzații la adresa presei și autorităților locale constănțene, susținând că au fost victime ale discriminării din cauza articolelor care subliniau prezența consumului de droguri la eveniment. Deși organizatorii festivalului au trimis o citație de discriminare către presa locală și autoritățile constănțene, acuzând că evenimentul lor este asociat pe nedrept cu consumul de droguri, realitatea din teren spune altceva. În anii trecuți, poliția și Jandarmeria au depistat zeci de participanți cu substanțe interzise, iar la ediția din 2022, peste 150 de persoane au fost prinse în posesia de droguri de risc și mare risc. În loc să își îndrepte atenția către prevenirea acestor incidente în cadrul festivalului, organizatorii par mai degrabă deranjați că faptele sunt aduse la lumină. Autoritățile și presa, inclusiv ziarul Replica de Constanța, și-au făcut datoria, relatând exact situația din rapoartele oficiale. Poate că organizatorii ar trebui să se concentreze mai mult pe gestionarea propriului eveniment, decât pe căutarea unor vinovați externi.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare Organizatorii Sunwaves acuză presa și autoritățile locale de discriminare

Sunwaves: un festival iconic pentru muzica electronică, dar nu lipsit de controverse

Festivalul Sunwaves, unul dintre cele mai mari evenimente de muzică electronică din Europa, a adus an de an mii de turiști pe litoralul românesc, mai ales în zona Mamaia Nord. Festivalul este renumit pentru lineup-urile sale de top, reunind DJ-i internaționali de renume, precum Ricardo Villalobos, Seth Troxler, și Raresh, atrăgând o mulțime diversificată, atât din România, cât și din străinătate. Edițiile Sunwaves au contribuit semnificativ la promovarea României pe harta festivalurilor de muzică electronică, devenind o destinație de neocolit pentru iubitorii genului.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare

Droguri confiscate de autorități, în timpul festivalului Sunwaves

Cu toate acestea, festivalul nu a fost lipsit de controverse, iar asocierea evenimentului cu consumul de droguri a devenit o problemă recurentă în mass-media și în dezbaterile publice. Consumul de substanțe interzise este o problemă comună la multe festivaluri internaționale, iar Sunwaves nu a făcut excepție. În ultimii ani, forțele de ordine au desfășurat controale stricte, pentru a preveni traficul și consumul de droguri.

Autoritățile au intervenit prompt și corect

La fiecare ediție Sunwaves, Poliția și Jandarmeria au desfășurat ample controale, având ca scop prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise. Conform datelor oficiale furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, la edițiile anterioare au fost înregistrate mai multe cazuri de posesie de droguri de risc și de mare risc, fapt ce a justificat intensificarea măsurilor de securitate la eveniment. Autoritățile au urmărit să mențină siguranța participanților și să prevină incidentele periculoase, nefiind vorba de discriminare, ci de aplicarea legislației în vigoare.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare autoritățile, prezente la festival

Comunicatele Poliției Române, în urma desfășurării Festivalului Sunwaves 2024 și 2022

În urma Festivalului Sunwaves din 2024, Poliția Română a emis un comunicat în care a informat despre descoperirea unor substanțe interzise de risc și mare risc, inclusiv cocaină și ecstasy, în rândul participanților. Autoritățile au subliniat că aceste substanțe erau destinate consumului personal și au reiterat importanța respectării legislației antidrog. Comunicatul a subliniat că descoperirile se aliniază cu eforturile continue de combatere a traficului și consumului de droguri în evenimentele de amploare. Poliția a menționat, de asemenea, că acțiunile lor sunt parte dintr-o strategie mai amplă de prevenire și protecție a sănătății publice, și că vor continua să colaboreze cu organizatorii de evenimente pentru a asigura un mediu sigur pentru toți participanții.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare Festivalul „Sunwaves”

La ediția din 2022, peste 150 de persoane au fost depistate în posesia unor substanțe interzise. Aceste intervenții nu au vizat publicul general al festivalului, ci acele cazuri specifice care prezentau o încălcare clară a legii. Autoritățile au acționat conform legii și nu au avut ca scop stigmatizarea participanților, ci asigurarea ordinii publice.

Comunicat transmis de Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanța pe 1 mai 2024

„Prima zi de desfășurare a festivalului SUNWAVES a fost una fără evenimente negative pentru cei peste 3.000 de participanți. Principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost prevenirea incidentelor și verificarea condițiilor de siguranță. Măsurile proactive și dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului, format din lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne (Politie, Jandarmerie, IGI, BCCO), au urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror evenimente.”

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare fotografie realizată în prima zi a festivalului „Sunwaves”, 1 mai 2024

„(...)Specialiștii din cadrul Agenției Naționale Antidrog au realizat o serie de activități cu caracter preventiv, atât premergător începerii festivalului, cât și pe perioada de desfășurare a evenimentului, în urma cărora 258 de persoane interesate au fost informate și consiliate cu privire la efectele și riscurile asociate consumului de substanțe interzise, reducerea consecințelor negative asociate consumului, precum și modalitatea prin care pot cere sprijin în caz de urgență.

(...) În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile proactive de verificare adoptate au fost oprite din a participa la festival 11 persoane depistate având asupra lor substanțe interzise. Acțiunile de prevenire și combatere nu au avut loc doar în zona de desfășurare, atenția forțelor de ordine fiind concentrată și pe parcările, restaurantele și barurile din zona apropiată locului  de desfășurare a festivalului.a transmis Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța, pe data de 2 mai a.c.

Comunicat transmis în cea de-a doua zi a Festivalului Sunwaves

„În a doua zi de desfășurare a festivalului SUNWAVES (...) În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile proactive de verificare adoptate au fost oprite din a participa la festival 7 persoane depistate având asupra lor substanțe interzise. Acțiunile de prevenire și combatere nu au avut loc doar în zona de desfășurare, atenția forțelor de ordine fiind concentrată și pe parcările, restaurantele și barurile din zona apropiată locului  de desfășurare a festivalului”, declara Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanța

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare fotografie realizată în a doua zi a festivalului „Sunwaves”, 2 mai 2024

Pe 7 mai, oamenii legii anunțau că un individ a fost prins cu o cantitate însemnată de droguri la Festivalul Sunwaves de la Mamaia. „În ziua de 06.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea unui inculpat, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și de mare risc. Acesta a fost prins in flagrant, la aceeași data, în proximitatea zonei de acces către perimetrul de desfășurare a unui festival de muzică organizat în Stațiunea Mamaia , în timp ce deținea cantitățile de aproximativ 10 grame ciuperci care conțin Psilocine, 3 grame pulbere de amfetamina si cofeina, 3 grame pulbere MDMA, 40 capsule având ca substanță activă 2C-I, 40 capsule care conțin methoxetamine, 20 capsule având în compoziție ca substanță activă 2C-B, 3 grame pulbere ketamină, 2 grame rezină de canabis si 10 grame canabis, toate porționate si ambalate in scopul comercializării. La data de 07.05.2024, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanta cu propunerea de arestare preventiva a inculpatului, pentru o perioada de 30 de zile”.

De asemenea, procurorii mai anunțat că, în ultimele 24 de ore, 46 de persoane, care aveau asupra lor stupefiante, au fost ridicate de la festivalul de muzică din stațiunea Mamaia. Autoritățile le-au confiscat substanțele interzise. Persoanele au fost preluate de ofițerii de la Brigada de Crimă Organizată și Combatere și Antidrog. Au fost întocmite mai multe dosare penale și câteva persoane au fost reținute.

Informarea DIICOT din 6 mai 2024

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, cercetat pentru trafic de droguri de risc și de mare risc.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliției Române pe 6 mai 2024, în penultima zi de desfășurare a Festivalului „Sunwaves”

Poliția Română a raportat mai multe arestări, vizând traficanți care distribuiau substanțe interzise în rândul participanților la eveniment. În timpul controalelor, au fost confiscate diverse tipuri de droguri, inclusiv canabis, ecstasy și cocaină, unele dintre ele fiind aduse special pentru acest festival. Traficanții acționau atât în perimetrul festivalului, cât și în zonele adiacente, încercând să profite de numărul mare de tineri prezenți la Sunwaves. Autoritățile au continuat monitorizarea și prevenirea acestui fenomen pe toată durata festivalului.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare trafic de droguri de risc și de mare risc

Video 1 - Trafic de droguri de risc și de mare risc

125 de persoane prinse cu droguri au avut interzis la festival, în 2023

„Având în vedere că foarte mulți cetățeni au ales să petreacă minivacanța de 1 Mai pe litoral, structurile MAI au acordat o atenție suplimentară asigurării ordinii și liniștii publice la nivelul județului Constanța, cu accent pe zonele de desfășurare a evenimentelor publice de amploare. Măsurile proactive și dispozitivul preventiv integrat de ordine publică din zona festivalurilor au urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale. (...) Având în vedere că în stațiunile de pe litoral se organizează în continuare evenimente publice de amploare, precum festivalul „Sunwaves 30” din Mamaia care va dura până pe 3 mai, forțele de ordine rămân la datorie pentru a se asigura că sunt respectate condițiile de siguranță pentru participanți. 

În ultimele patru zile, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, în colaborare cu reprezentanții I.P.J. Constanța, au realizat o serie de activități cu caracter preventiv în urma cărora persoanele interesate au fost informate cu privire la pericolele la care se supun în situația consumului de substanțe interzise și alcool.”

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare Maiorul Constantin Murariu

„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 4 zile, au acționat proactiv concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășoară activități ilegale, inclusiv persoane care consumă sau încercă să vândă substanțe interzise.  Astfel, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța și jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi „TOMIS” Constanța au aplicat 103 amenzi în valoare de 44.580 lei (dintre care 89 de sancțiuni aplicate la regimul rutier, potrivit OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice si 13 sancțiuni potrivit LG. 61/ 1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială) și un avertisment. (...) În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 125 de persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere.

Presa locală, inclusiv Replica de Constanța, a relatat faptele obiectiv

Presa locală, printre care și ziarul Replica de Constanța, a publicat articole bazate pe informații oficiale provenite de la autorități. Jurnaliștii au reflectat în mod echilibrat evenimentele și au menționat intervențiile forțelor de ordine în contextul controalelor de rutină desfășurate la festival. Nu s-au făcut afirmații nefondate sau generalizări care să afecteze imaginea participanților sau a organizatorilor, ci doar s-a prezentat adevărul bazat pe datele comunicate public.

În plus, în materialele publicate, ziarul a subliniat și importanța culturală și economică a festivalului Sunwaves, unul dintre cele mai cunoscute evenimente de muzică electronică din Europa. Acesta atrage mii de turiști, aducând beneficii semnificative sectorului turistic și industriei ospitalității din Mamaia Nord și Constanța. Jurnaliștii au recunoscut rolul pozitiv al festivalului în comunitate, dar au semnalat și aspectele legate de siguranță publică, fără a denatura realitatea.

Acuzațiile de discriminare, o exagerare?

Deși organizatorii Sunwaves au acuzat o discriminare sistematică, realitatea este că măsurile luate de autorități și modul în care au fost reflectate în presă sunt justificate de fapte concrete. Numărul mare de participanți face ca orice eveniment de amploarea Sunwaves să fie monitorizat atent, iar intervențiile sunt necesare pentru a preveni incidente care ar putea pune în pericol siguranța publicului larg. Este important de subliniat că măsurile de securitate sunt o practică standard la toate festivalurile majore din lume, nu doar la Sunwaves.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Sunwaves acuză presa de discriminare

Replica a scris despre toate festivalurile locale

Organizatorii festivalului Sunwaves au acuzat ziarul Replica de Constanța de discriminare, susținând că acesta ar fi scris doar despre evenimentul lor în contextul problemelor legate de consumul de droguri. Totuși, acuzațiile sunt nefondate, întrucât ziarul a relatat corect și echilibrat despre toate marile festivaluri din zonă, inclusiv Beach Please și Neversea, tratând cu aceeași obiectivitate orice situație problematică ce a apărut. Replica a respectat de fiecare dată adevărul și a informat corect publicul, fără a favoriza sau defăima vreun eveniment în mod special.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Sunwaves acuză presa de discriminare

Acuzațiile de discriminare aduse de organizatorii Sunwaves nu au nicio bază reală, deoarece ziarul Replica a tratat toate festivalurile cu aceeași imparțialitate.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare Articolul Replica: Selly, adevărul despre consumul de droguri la „Beach, please“: „Cifrele nu mint niciodată“

Faptul că s-au relatat incidente legate de consumul de droguri nu reprezintă o discriminare, ci o expunere a faptelor reale, la fel cum s-a procedat și în cazul altor evenimente, precum Beach Please și Neversea.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare Articolul Replica: Selly, adevărul despre consumul de droguri la „Beach, please“

Replica a acționat în interesul informării corecte a publicului, fără a face diferențe între festivaluri sau participanți.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Sunwaves acuză presa de discriminare

Ziarul Replica nu a făcut decât să-și îndeplinească rolul jurnalistic, relatând despre evenimentele care au avut loc la festivalurile din Constanța. Nu a fost vorba de discriminare, ci de o prezentare corectă a faptelor, indiferent de numele festivalului sau de organizatori. În articolele sale, Replica a urmărit mereu să aducă informații obiective, fără a favoriza sau a marginaliza pe cineva, arătând clar că nu există nicio intenție de a defăima Sunwaves sau orice alt festival.

in loc sa stopeze consumul de droguri, Sunwaves acuza autoritatile locale si presa de discriminare Articolul Replica: Nesimțirea n-are vârstă. Plaja Neversea a ajuns o mare de gunoaie, deși erau ghene la orice pas.

Autoritățile locale din Constanța și presa au acționat conform normelor legale și profesionale, raportând corect evenimentele desfășurate în cadrul festivalului Sunwaves. Acuzațiile de discriminare par a fi o exagerare în acest context, faptele și intervențiile demonstrând că scopul principal a fost menținerea unui climat de siguranță, nicidecum stigmatizarea participanților.

În apărarea lor, organizatorii festivalului au trimis redacției mai multe filmări din care reiese clar prezența numeroasă a autorităților la fața locului, comparativ cu alte cluburi din zonă unde controalele păreau mult mai relaxate. Deși festivalul a încercat să sublinieze o posibilă discriminare față de evenimentul lor, este totuși important de menționat că prezența intensă a autorităților la un eveniment de amploarea Sunwaves este perfect normală. Atragerea unui număr atât de mare de participanți impune o vigilență sporită pentru a asigura siguranța publicului și pentru a preveni incidentele, mai ales într-un context în care autoritățile sunt conștiente de riscurile asociate unor astfel de adunări mari. Așadar, măsurile stricte de securitate nu ar trebui interpretate ca un semn de discriminare, ci ca un efort responsabil de a menține ordinea și siguranța.

Video - Probe trimise de organizatorii festivalului Sunwaves

.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De la începuturile sale, SunWaves a fost un magnet și un refugiu pentru consumul de droguri
2
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166