REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Sâm., 10 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6817
25.4° Constanța Sâmbătă, 10 August 2024 Anul XX Nr. 6817
 

În locul SĂPĂTURILOR de pe CIȘMELEI, Primăria Constanța vrea o GRĂDINĂ PUBLICĂ

În locul SĂPĂTURILOR de pe CIȘMELEI, Primăria Constanța vrea o GRĂDINĂ PUBLICĂ

Replica API 27 august 2021 | 00:21 4208

Terenul intravilan situat pe strada Cișmelei, numărul 21A, a făcut subiectul unui adevărat scandal între investitorul Georgeta Tapangea, locuitorii din zonă și Primăria Constanța. Cetățenii nu mai au liniște de când arborii au fost tăiați, iar în locul acestora a apărut un exacavator, paleți cu materiale de construcții, dar și muncitorii. La acel moment chiar și city managerul municipiului, Felicia Ovanesian, își exprima nemulțumirea spunând că sunt „fantomele trecutului”, autorizația fiind data de pe vremea lui Decebal Făgădău. Ei bine, Primăria Constanța, prin primarul orașului, Vergil Chițac, dorește cu orice preț să stopeze lucrările, iar în locul acestora să realizeze o grădină publică.

Locuitorii de pe strada Cișmelei sunt revoltați, după ce au aflat că pe strada lor se va construi un spațiu comercial cu regimul de înălțime S+P+2E. Construcția urma a fi realizată pe spațiu verde, pe un teren retrocedat de Radu Mazăre. La acel moment, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a anunțat că va face tot ce-i stă în putință pentru ajutorarea cetățenilor din zonă și pentru stoparea ridicării imobilului. ”Sunt alături de cetățenii blocurilor 2 și 3 de pe strada Cișmelei numărul 21 și voi apela la toate pârghiile legale pentru a opri construirea unui spațiu comercial pe spațiul verde retrocedat de Mazăre, respectiv autorizație semnată de Făgădău, avându-i complici pe consilierii locali care în 2006 au votat să se schimbe destinația terenului de la verde la numai bun de betonat”!, declara Chițac, la începutul lunii iunie.

Soarta locuitorilor din Tomis Nord va fi decisă în ședința de Consiliu Local

Ei bine, în locul imobilului dorit de Georgeta Tapangea, Primăria Constanța dorește să realizeze o grădină publică. În acest sens, în cursul zilei de vineri, 31 august a.c., consilierii locali vor avea de votat și proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico - economice, faza de studiu de prefezabilitate pentru ” Amenajarea unei grădini publice în cartierul Tomis Nord zona Brotăcei – Tic Tac din Municipiul Constanța ”. Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

Obiectivul general al proiectului este reprezentant de regenerarea spațiilor verzi

Cartierul Tomis Nord reprezintă o importantă zonă de dezvoltare urbană actuală și de perspectivă a municipiului Constanța, reprezentantă de diverse centre comerciale și locuințe colective. În momentul de față, zona propusă studiului în vederea regenerării spațiilor verzi a fost văduvită prin construirea a unor spații comerciale, pe suprafețe ce la un moment dat au constituit spațiu verde aferent locuințelor colective. Este de menționat că în conformitate cu prevederile europene în vigoare suprafața de spațiu verde per cap de locuitor ar trebui să fie de 26 de mp. În municipiul Constanța, suprafața de spațiu verde per cap de locuitor a fost estimată la acest moment este de 16 mp.

Acest proiect își propune să respecte cât mai mult omul și problemele sale, să respecte natura și să contribuie la creșterea suprafețelor de spații verzi amenajate la standarde cât mai înainte, standarde considerate normale la nivel european.

Obiectivele proiectului privind amenajarea unei grădini publice

Obiectivul general al proiectului îl constituie regenerarea spațiilor verzi, reconversia funcțională a terenurilor și a suprafețelor degradate în scopul revitalizării mediului urban al municipiului Constanța, reducerea poluării aerului și creșterea oportunităților de petrecere a timpului liber pentru locuitorii cartierului Tomis Nord. Totodată, acest proiect susține dezvoltarea infrastructurii urbane reprezentând creșterea calității suprafețelor verzi la nivelul orașului.

-Regenerarea spațiului verde situat în cartierul Tomis Nord zona Brotăcei Tic Tac pe o suprafață de cca. 1.516,4 mp.

-Reducerea poluării aerului în ceea ce privește emisiile de noxe și a nivelului de zgomot;

-Îmbunătățirea aspectului urbanistic și a mediului ambiental.

Lucrările propuse a se executa, au menirea de a îmbunătăţi condiţiile de mediu și a calității vieții cetățenilor din zonă și nu numai , prin lucrări de conservare a spațiilor verzi, amenajare și extindere a acestora, etc. Prin executarea acestor lucrări se vor obţine şi rezolva următoarele aspecte ale comunităţii: salubrizare terenuri; acțiuni de modelare a terenurilor; amenajare spații verzi (plantare cu plante perene/gazonare suprafețe, plantări arbori și arbuști; realizare de alei pietonale, creare trotuare; dotare cu mobilier urban ( bănci, coșuri de gunoi);

Primăria Constanța trebuie să demareze procedura de expropriere

Pentru dezvoltarea opțiunilor tehnico-economice fezabile selectate pentru a fi studiate în cadrul studiului de fezabilitate, ar fi necesar ca Primăria municipiului Constanța să demareze procedura de expropriere pentru terenul pentru suprafață de 230 mp aflat în proprietatea investitorului Tapangea Georgeta, situat în strada Cișmelei nr.21A, zona blocului 3, teren înregistrat cu număr cadastral 236911 conform planului de amplasament și delimitare a imobilului întocmit de GEOCAD LIMITS S.R..L și vizat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară sub nr. 34593/29.04.2013 pentru care este necesară inițierea procedurii de expropiere în conformitate cu prevederile Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.

Autorizaţie de construire, emisă din 2017

În 2006, a fost aprobat PUD-ul ”construire spațiu comercial S+P+2E, str. Cişmelei, lângă bl. 3 şi bl. 2, teren în suprafaţă de 230 mp, cu menţiunea respectării condiţiilor din avizele: RAJA nr. 926/57824/2005, SC ELECTRICA nr. 3686/2005, ROMTELECOM nr. 224/14972/2005, TERMOELECTRICA nr. 5117/2005” Terenul se afla în proprietatea lui Uzun Gheorghe şi Mariana din 2005. În anul 2014, a fost schimbată destinaţia terenului din “spaţiu verde” în “construire spaţiu comercial S+P+E”.

În 2017, Primăria Constanţa a emis o autorizaţie de construire, iar în 2018 tot Primăria a reautorizat documentul emis anterior. Astfel, proprietarii dețin autorizație de construire pentru imobil P+2E, spațiu comercial, emisă în 2018, iar lucrările ar fi trebuit să înceapă deja pe 28.10.2019, având termen de execuție 36 de luni.

Cine este Tapangea Georgeta?

Proprietara investiției este Georgeta Tapangea. Din câte se pare, aceasta este administratorul firmei Pizza Gusto SRL, înființată în anul 2015. Se pare că afacerile nu i-au mers deloc bine în anul fiscal 2020 deoarece firma a declarat o cifră de afaceri de 355 lei, un profit net de -15.633 lei, datorii de 247.560 lei și niciun angajat.

Citește și: CHIȚAC: Voi OPRI construcția de pe strada CIȘMELEI!

Un IMOBIL cu 2 ETAJE și SPAŢIU COMERCIAL va RĂSĂRI pe strada CIŞMELEI

CHIȚAC dă de pământ cu INVESTITORUL blocului de pe strada CIȘMELEI

LOCUITORII din TOMIS NORD sunt DISPERAȚI: Au ÎNCEPUT LUCRĂRILE pe CIȘMELEI!

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scoate placa pune pomul. Mai multi pomi.
2
0
Razvane?ce faci tata?
0
0
E deja sapat si turnata fundatia! Care spatiu verde? E deja in proiect spatiu comercial!
2
0
Cum au aparut acesti trepadusi cu capete de oaie, proprietari de terenuri in Constanta, este o mare enigma. Pana la revolutie, erau niste neica nimeni! Femei de serviciu , paznici sau ciobeni la turmele de capre, de la marginea Constantei. Acum, proprietari de terenuri intravilane.
10
1
Deja s-a sapat groapa si turnat un strat de beton. Pana se misca primaria blocul va fi gata
8
5
ar fi interesant sa ne spuneti si ce suma va lua tapangea de la primarie pe acel teren. cumva suficienta sa ridice un bloc cu 8 etaje in mamaia nord?
7
1
adica nu facem un frumos bloc de lucs?
7
3
O idee buna
10
1
Atentie si la terenul din fata sppitalului militar, pe peticul ala de pamant au aparut tarusi sa il ingradeasca si probabil sa construiasca vreun bloc, nemernicii
21
0

REPLICA



LOTO

6/49
35128162337
5/49
22135243618
joker
36111623118