REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.9° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
19.9° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

În secolul 21, încă mai există școli în Constanța cu toalete în fundul curții. Video

În secolul 21, încă mai există școli în Constanța cu toalete în fundul curții. Video

Virgil STOIAN 2 august 2024 | 00:00 246

Una dintre problemele învățământului rural, aproape dintotdeauna, a fost toaletele aflate în fundul curții. Fie iarnă fie vară, copiii sunt nevoiți să iasă din școală pentru a se duce la toaletă. Ei bine, se pare că anul acesta primarii din județul Constanța au realizat că trăim în secolul 21 și au evoluat...  Reporterii Replica au vorbit cu primarii din Lipnița și din Ion Corvin dar și cu Sorin Mihai, inspectorul școlar general, pentru a aflat care este situația și cum va începe noul an școlar.

in secolul 21, inca mai exista scoli in Constanta cu toalete in fundul curtii. Video

Mai e puțin și începe școala și am fost curioși să aflăm care mai este situația în județ în ceea ce privește unitățile de învățământ. Dacă au fost reabilitate, igienizate, dacă viitorii elevi vor avea condiții optime pentru a putea asimila tot ceea ce îi vor învăța profesorii, învățătorii și educatorii lor. În multe dintre localități școlile au fost reabilitate cu ajutorul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sau urmează a fi reabilitate în cursul acestui an.

 

in secolul 21, inca mai exista scoli in Constanta cu toalete in fundul curtii. Video


În Lipnița, potrivit primarului Nicolae-Florin Dinu, nu sunt probleme cu toaletele: „Școala unde avem toaletă în curte se închide, intră în conservare, nu o să mai avem copii. Noi avem șapte sate, și în toate satele avem școli. Din astea 7, patru vor fi la conservare. Nu sunt copii și îi transportăm cu microbuzul. În maximum o lună se face recepția la o școală la care am terminat proiectul. Unde erau probleme cu toaletele, acelea sunt la conservare, deci putem spune că începem anul școlar foarte bine.

in secolul 21, inca mai exista scoli in Constanta cu toalete in fundul curtii. VideoNicolae-Florin Dinu, primarul din Lipnița

În schimb, la Ion Corvin școala o să înceapă cu toaleta în curte, însă primărița Tudorița Floros face tot posibilul pentru a schimba acest lucru: „Școala de la Ion Corvin are toaleta în curte. Avem un proiect, școală cu grădiniță, și grădinița am făcut-o, și acum să vedem dacă putem să facem doar școala. Noul an școlar o să înceapă așa și o să vedem ce o să facem pe parcurs.

in secolul 21, inca mai exista scoli in Constanta cu toalete in fundul curtii. VideoTudorița Floros, primarul din Ion Corvin

Sorin Mihai crede că, la acest moment, nu mai există toalete care să nu fie racordate la apă curentă sau canalizare: „De fiecare dată apare această discuție cu toaletele în curte. Eu zic că se pune fals sau greșit problema. Cred că ne raportăm la acele toalete care nu sunt dotate corespunzător, care nu sunt racordate la canalizare, care nu sunt racordate la apă curentă. O toaletă în curte poate să fie la standarde înalte, iar clădirea respectivă să nu permită modificări care să aducă acele grupuri sanitare în interior. Noi coordonăm metodologic unitățile de învățământ, tot ceea ce înseamnă clădiri ține de UAT, de consiliul local. De fiecare dată ne implicăm, nu mai avem la nivelul județului Constanța, la acest moment, toaletele uscate care nu sunt racordate la canalizare, la apă curentă. Modificarea unei clădiri care este veche, astfel încât să aduci toaletele în interior ține de fiecare primărie. Tot ce înseamnă clădiri ține de patrimoniul UAT-urilor, nu de noi. Noi putem să sprijinim autoritățile locale să găsească finanțare și vom face acest lucru în continuare.

in secolul 21, inca mai exista scoli in Constanta cu toalete in fundul curtii. VideoSorin Mihai

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
chiar azi s-a spus la stiri ca doar 40% din populatia romaniei are apa potabila curenta dintr-o retea deci mai incet cu secolul 21 ca noua ne place in evul mediu unde vrem sa mai stam vreo 100 - 200 de ani ca doar de asta votam psd de 34 de ani si il scoatem mereu pe locul 1
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768