REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

În sfârșit! După ani de așteptări, Sinagoga Mare intră în reabilitare. Video

În sfârșit! După ani de așteptări, Sinagoga Mare intră în reabilitare. Video

Valentina CAMARA 9 martie 2023 | 00:00 3298

Zona peninsulară a Constanței este cunoscută pentru clădirile vechi și impunătoare ce atrag atenția miilor de turiști veniți anual, la malul mării, însă în același timp peisajul apocaliptic a acestor imobile ce stau să cadă strică imaginea Constanței. Iată că, printre acestea se află și Templul Israelit Constanța, cunoscut ca Sinagoga, care, în sfârșit, va intra în reabilitare. Compania Națională de Investiții se ocupă de investiție, demarând procedurile în vederea achiziției lucrărilor de primă urgență și reabilitare generală. Valoarea estimată a acestui proiect de reabilitare general ajunge la aproximativ 2 milioane de euro.

in sfarsit! Dupa ani de asteptari, Sinagoga Mare intra in reabilitare. Video

Sinagoga Așkenază sau Sinagoga Mare din Constanța, situată pe strada Constantin A. Rosetti numărul 2 din peninsulă, este o clădire pe lângă care nu poți trece fără să o admiri, chiar dacă se mai sprijină doar pe câteva ziduri.

in sfarsit! Dupa ani de asteptari, Sinagoga Mare intra in reabilitare. Video

De-a lungul timpului clădirea a fost lăsată în paragină de toate administrațiile locale, însă când a fost preluată de CNI s-a crezut că va fi reabilitată. Însă, proiectul a bătut pasul pe loc, din varii motive. Iată că, într-un final, CNI a început demersurile pentru reabilitarea generală a templului Israel Constanța, demarând procedura de licitație în vederea contractării unei societăți care se va ocupa de lucrări. Valoarea totală a proiectului este estimată la 9.815.555,12 de lei .

in sfarsit! Dupa ani de asteptari, Sinagoga Mare intra in reabilitare. Video

Așa cum se vede și în imagini, clădirea s-a degradat continuu. Bălării de aproape 2 metri, ziduri crăpate, pereți surpați sunt doar câteva din accesoriile dezolante cu care te întâmpină vechiul lăcașul de cult al evreilor. Expertiza tehnică realizată în urmă cu câțiva ani a scos la iveală faptul că structura de rezistență trebuie să fie complet reabilitată, acoperișul este complet prăbușit, iar elementele decorative trebuie să fie restaurate.

in sfarsit! Dupa ani de asteptari, Sinagoga Mare intra in reabilitare. Video

Ca scurt istoric, precizăm că Sinagoga este un lăcaș de cult evreiesc, construit în anul 1911 sau în 1914, în stil maur, cu detalii interioare în stil evreiesc, după un proiect al arhitectului vienez Adolf Linz. Între 1941 - 1944, clădirea a fost transformată în depozit militar german, iar după război a redevenit lăcaș de cult. Degradarea a început după Revoluție. În prezent, Sinagoga Mare nu mai este folosită de mica comunitate evreiască din Constanța, fiind părăsită, prezentând avarii și degradări mari (planșeul de acoperiș este prăbușit complet, planșeele supantelor, coloanele și arcele de zidărie de la etajul 2 sunt prăbușite de asemenea într-o proporție însemnată, cu crăpături și fisuri importante în pereții structurali) și cu zone importante de construcție (mai ales fațadele principală și secundară) în apropierea colapsului.

in sfarsit! Dupa ani de asteptari, Sinagoga Mare intra in reabilitare. Video

facsimil-expertiza tehnică a structurii

Comunitatea se întrunește acum în lăcașul din str. Sarmisegetuza, vizavi de Centrul cultural al germanilor dobrogeni.Imobilul nu este nominalizat pe lista Monumentelor Istorice dar se află într-o zonă protejată a orașului Constanța înscris pe lista Monumentelor Istorice sub nr. CT-II-a-B-02832.03.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vin arabii pun niste TNT si a rezolvat problema
4
0
Nu e corect.Sa reparam spitale,sa facem scoli și spitale.Sinsgoga sa fie reparata cu banii credincioșilor iudei.S-ar putea ca in final sa fie o afacere.evreii sa o gestioneze,vizitarea ei sa fie taxată.Ar mai fi ovariană:sa se repare,sa treacă ca bun al primăriei,taxele pt.vizitare sa le încaseze Primaria.,fără sa se facă slujbe.
7
0
Cine plateste?tot noi,ca la cazinou? Noi platim si cipanezii mulg profiturile fara sa bage un leu? Cine plateste sinagoga,ca baietii sint plini de aur?
6
2
din Constanta de ce nu au dat un ban? Jmekeri ii lasa pe romani sa plateasca pentru biserica lor. Sorin Stefanescu de la Tonis Trade este evreu era numit Sorin Katz dar a schimbat numele fiindu-i rusine ca este evreu. A fu-rat 6 imobile ce apartineau primariei Constanta deci constantenilor a fost condamnat cu suspendare de juecatorii platiti . El de ce nu da bani? dar Sorin Strutinsky care a furat cu Mazare si este evadat. Dar Sorin Lucian Ionescu din gruparea Mazare seful everilor din Constanta nici unul nu a dat un ban. Sa-i vezi la final cum isi fac un srl si taie bilete la intrarea in sinagoga la turisti care vor sa viziteze. Asa fac evreii.
17
0
de evrei fac mare caz de anti-semitism.Aici se vede ca lor nu le pasa de sinagoga simbol a prezentei etniei in Constanta. Din cat a fu-rat Elan Schartzenberg complicele lui Mazara si celalalt ex-croc Abraham Morgenstern care a furat la campusul Henry Coanda(botezat la misto Henry Coanda ca aeroportul pentru ci-orile zburatoare ) nu au dat un ban ca sa reconstruiasca biserica.Necredinciosi.
15
0
Primul spital din Romania a fost construit de biserica, analfabetule functional
1
13
de ortopedie de la Ef Sud, sta in paragina de 30 de ani, colectivul exceptional de medici a fost surghiunit si voi donati banii nostrii pe la biserici! Alooo, credinciosii sa-si plateasca popii si lacasurile, nu ca milogeasca pe la buget! Si mai invatati-i cate o meserie pe cinstitii si fericitii barbosi, este criza!
18
2
Sa nu credeti ca Itic si cu Strul vor plati reparatiiile , nu nu , din taxele si impozitele noastre se va repara !
26
6

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677