REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

În Ungaria, prima dezbatere electorală la televiziunea naţională după aproape 20 de ani

În Ungaria, prima dezbatere electorală la televiziunea naţională după aproape 20 de ani

A.F. 1 iunie 2024 | 00:00 117

Televiziunea publică din Ungaria a organizat joi seară prima dezbatere electorală în aproape 20 de ani cu ocazia alegerilor europene, într-o ţară din Europa Centrală în care media se află sub controlul regimului Viktor Orban, transmite AFP.

in Ungaria, prima dezbatere electorala la televiziunea nationala dupa aproape 20 de ani

Mai multe mii de persoane s-au adunat în faţa centrului de conferinţe din Budapesta unde a avut loc evenimentul pentru a-l urmări pe un ecran gigant şi a protesta faţă de regulile considerate părtinitoare şi nefavorabile schimburilor de idei.

Mitingul a fost organizat la apelul lui Peter Magyar, un fost înalt funcţionar intrat în disidenţă în februarie şi devenit principalul opozant al premierului naţionalist.

El a fost cel care a împins canalul public MTVA să organizeze această dezbatere după ce a ameninţat că va manifesta în fiecare zi sub ferestrele sale.

Dar dacă a obţinut câştig de cauză, el a criticat formatul ales fără consultare.

Toate cele 11 partide politice care concurează pentru votul din 9 iunie, inclusiv cele cu şanse reduse de a trimite deputaţi în Parlamentul European, au fost invitate să participe, cu doar opt minute pentru a lua cuvântul fiecare.

Suficient pentru a limita, potrivit lui Peter Magyar, vocea opoziţiei.

În mulţime, susţinătorii săi au spus că sunt "curioşi să vadă ce se va întâmpla", precum Tamas Kusz, un dezvoltator web de 42 de ani.

Aceasta este prima dezbatere din 2006 şi "va rămâne în istorie mai ales pentru contextul său haotic", a declarat el pentru AFP.

În Ungaria, "este, totuşi, îmbucurător să vezi că în sfârşit lucrurile se mişcă puţin", a reacţionat Bernadett, o funcţionară de 32 de ani, care a refuzat să-şi dea numele de familie.

În acelaşi sens, o studentă de 19 ani, Hanna, a găsit atât "ciudat", dar şi "liniştitor" să audă lucruri rele despre Viktor Orban la televiziunea publică, unde acoperirea este în general pozitivă şi vocile critice sunt ignorate.

De la revenirea sa la putere în 2010, peisajul media ungar a fost profund remodelat: media publice au devenit canalul pentru politica oficială, în timp ce cei apropiaţi ai puterii au cumpărat părţi întregi din sectorul media privat.

În cursul ultimelor alegeri legislative din 2022, marcate de o victorie detaşată a taberei Orban, observatorii internaţionali din OSCE au subliniat "lipsa de imparţialitate a presei", în principal în beneficiul partidului la putere, "limitând capacitatea" ungurilor de a "face o alegere informată", citează Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166