REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Dum., 6 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6874
20.4° Constanța Duminică, 6 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6874
 

Înaltul Comisariat al ONU: Pandemia riscă să diminueze accesul la educaţie al copiilor refugiaţi

Înaltul Comisariat al ONU: Pandemia riscă să diminueze accesul la educaţie al copiilor refugiaţi

Replica API 4 septembrie 2020 | 00:00 1032

Jumătate dintre copiii refugiaţi din întreaga lume nu sunt şcolarizaţi, situaţie care riscă să se agraveze odată cu pandemia de COVID-19, a atenţionat joi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP, citată de Agerpres.

Într-un raport, UNHCR prezice că în absenţa unor măsuri imediate adoptate de comunitatea internaţională pentru a contracara efectele catastrofale ale COVID-19 asupra educaţiei refugiaţilor, potenţialul a milioane de tineri refugiaţi care trăiesc în unele dintre cele mai vulnerabile comunităţi din lume va fi pus în pericol.

"După tot ce au îndurat, nu putem să le răpim viitorul refuzându-le astăzi o educaţie", a subliniat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, într-un comunicat.

UNHCR are temerea că după pandemie riscul de abandon în rândul copiilor de refugiaţi va creşte, pentru că mulţi dintre ei nu vor avea probabil posibilitatea de a-şi relua studiile din cauza închiderii şcolilor, dificultăţilor de a plăti costurile şcolarizării, uniforme şi manuale şcolare, lipsei de acces la tehnologii sau obligaţiei de a lucra pentru a asigura nevoile familiei.

ONU este îngrijorată în special de şcolarizarea fetelor refugiate, pentru că acestea erau în dezavantaj faţă de băieţi în ceea ce priveşte şcolarizarea şi de două ori mai puţin susceptibile de a-şi continua studiile la nivel secundar.

În ţările unde rata brută a şcolarizării în rândul fetelor refugiate la nivel secundar era deja sub 10%, toate fetele riscă acum să-şi abandoneze studiile în mod definitiv, îşi exprimă îngrijorarea UNHCR.

Datele raportului se bazează pe statistici din 12 ţări care găzduiesc mai mult de jumătate dintre copiii refugiaţi din lume.

Deşi rata brută de şcolarizare a refugiaţilor în învăţământul primar este de 77%, doar 31% dintre tineri sunt înscrişi în cel secundar şi doar 3% dintre tinerii refugiaţi îşi continuă studiile la nivel superior.

Chiar dacă mult inferioare mediilor la nivel mondial în rândul copiilor care nu sunt refugiaţi, aceste statistici arată totuşi un progres, potrivit UNHCR, care constată că şcolarizarea în învăţământul secundar a crescut cu 2% în 2019.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se intorc de pe vremea impuscatului statul roman inca ii fura pe fata prin fosti si actuali militieni si fosti secretari pcr si fosti directori de fabrici de pe vremea respectiva ,nu li se gasesc anii de munca nu li se da dreptate in justitie ,nu li se da drept la memorie ,ONU trebuie petitionat ,ba mai mult se exercita presiuni impotriva lor si a famililor lor.
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710