REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.7° Constanța Sâm., 5 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6873
17.7° Constanța Sâmbătă, 5 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6873
 

Inaugurarea Cazinoului a fost din nou amânată. Chițac: „Cred că am fost prea optimist când am zis Ziua Marinei“. Video

Inaugurarea Cazinoului a fost din nou amânată. Chițac: „Cred că am fost prea optimist când am zis Ziua Marinei“. Video

Georgiana BOGLEA 6 iulie 2024 | 00:00 4877

Veste proastă pentru toți iubitorii de cultură! Cu toții așteptam cu sufletul la gură inaugurarea uneia dintre cele mai emblematice clădiri din România, adică a Cazinoului din Constanța. Deși marea redeschidere ar fi trebuit să aibă loc de Ziua Marinei, se pare că acest eveniment mult așteptat va fi amânat din cauza lucrărilor care durează mai mult decât era preconizat. Când va fi totuși inaugurat Cazinoul... rămâne o enigmă.

Inaugurarea Cazinoului a fost din nou amanata. Chitac: „Cred ca am fost prea optimist cand am zis Ziua Marinei“. VideoCazinoul din Constanța

Lucrările pentru reabilitarea Cazinoului au început în urmă cu 4 ani, iar după multe piedici, acestea par să nu se sfârșească curând.

Cazinoul de pe faleza din  Constanța este o capodoperă arhitecturală ce a înfrumusețat peisajul de la malul Mării Negre încă de la începutul secolului al XX-lea. După aproape două decenii în care această bijuterie arhitecturală a fost lăsată uitării și aproape că ajunsese o ruină, iată că autoritățile s-au gândit să îl reabiliteze și să îl pună, din nou, în valoare.

Inaugurarea Cazinoului a fost din nou amanata. Chitac: „Cred ca am fost prea optimist cand am zis Ziua Marinei“. VideoCazinoul din Constanța

Restaurarea  Cazinoului de pe faleza din Constanța a reprezentat o provocare uriașă, cu o investiție pe măsură, de peste 100 milioane de lei. Cel mai important este faptul că cei care au muncit din greu sunt pe cale de a reuși să aducă această clădire somptuoasă la frumusețea de altă dată. Deși încă se lucrează, rezultatele se pot vedea cu ochiul liber.

Vergil Chițac: „Important este că sunt bani pentru asta și se lucrează și că se va termina“

Totuși, până să putem vedea această bijuterie arhitecturală adusă la strălucirea de altă dată... va mai dura puțin. Cât? Nu se știe. Primarul Vergil Chițac a declarat în timpul unui interviu în studioul Replica, care a avut loc vineri 5 iulie a.c., că lucrările de reabilitare a Cazinoului de pe faleză vor mai dura cel puțin 3 luni deoarece sunt foarte complexe.

Inaugurarea Cazinoului a fost din nou amanata. Chitac: „Cred ca am fost prea optimist cand am zis Ziua Marinei“. VideoVergil Chițac, primarul Constanței

„Cred că am fost prea optimist când am zis Ziua Marinei pentru că acolo lucrările sunt complexe. Am vorbit cu domnul Petre Badea de la Aedificia Carpați SRL, directorul general care e antreprenorul general și mi-a zis că ei de acum, din iulie, se apucă să picteze la interior. Ei au multe mii de metri pătrați de pictură și lucrul acesta va dura cel puțin 3 luni de zile. Cazinoul nu va fi inaugurat de Ziua Marinei. Mai mult decât atât, sunt și lucrări de consolidare a zidului în zona mării, plus terasa care trebuie înlocuită. Pe dedesubt sunt tubulaturi pentru scurgere pluvială, sisteme electrice și până nu se termină lucrările astea nu poate fi dat în funcțiune Cazinoul. Important e că lucrările se fac acum, nu mai avem nicio licitație de făcut. Ne-am făcut și treaba noastră, deci este acordată. Important este că sunt bani pentru asta și se lucrează și că se va termina. Și după ce se va termina, se va inaugura. În același timp însă, e o licitație de care se ocupă viceprimarul Rusu pentru dotarea interioară“, a declarat primarul Vergil Chițac.

Video 1:

Cazinoul va avea destinație culturală... în principiu

Cazinoul a fost conceput pentru a fi muzeu. La subsol clădirea Cazinoului este formată din 3 camere care de asemenea vor fi muzeu, iar la etaj sunt 2 săli mari, sala multifuncțională, sala de spectacole, unde se va introduce și echipament, scenă, scaune, iar alături va fi încă o sală mare care se numea Sala Oglinzilor, sala de bal.

„De asemenea, foarte, foarte important, trebuie să facem o companie în subordinea primăriei care să se ocupe de administrarea Cazinoului și în general de chestiuni culturale pentru că este un edificiu cultural Cazinoul. Am înțeles că compania asta are meserii din astea speciale. Compania va fi înființată de către noi. Existau 2 variante: să facem o licitație prin care să acordăm exploatarea Cazinoului unei firme private în anumite condiții puse în caietul de sarcini sau să ne facem noi propria companie în subordinea Consiliului  Local care să administreze acest edificiu cultural pentru că am mai spus «ok, o să avem Cazinoul, dar trebuie să producă și bani.» E extrem de important să producă bani măcar cât consumă. Că dacă nu se întâmplă lucrul ăsta o să băgăm mâna în buzunar în fiecare în bugetul local să dăm către Cazino că nu putem să ne permitem să îl închidem. La Cazino vor fi organizate și evenimente. Scopul pentru care a fost reabilitat Cazinoul și destinația lui este în marea sa majoritate culturală. Se mai pot face și conferințe, spectacole etc. Trebuie să vedem cum face bani, dar fără a altera scopul. Trebuie să le îmbinăm pe amândouă. Trebuie să păstrăm scopul cultural, dar în același timp să ne gândim că trebuie să facem și bani, să fim și pragmatici“, a zis primarul Vergil Chițac.

Inaugurarea Cazinoului a fost din nou amanata. Chitac: „Cred ca am fost prea optimist cand am zis Ziua Marinei“. VideoCazinoul din Constanța

Cazinoul din Constanța este reabilitat de firma Aedificia Carpati SRL, iar fondurile sunt asigurate de Compania Națională de Investiții prin Ministerul Dezvoltării. Clădirea Cazinoului va reveni în administrația autorităților publice locale din Constanța, după finalizarea lucrărilor.

Firma Aedificia Carpati SRL, probleme la DNA

Aedificia Carpati SRL are sediul în București, iar în anul 2023 a avut o cifră de afaceri de 78.068.935 lei, un profit de 1.304.985 lei, dar și datorii de 14.661.877 lei, raportate la un număr de 181 angajați. Acționarii companiei sunt Petre Badea,Vasile Ifrim  şi Ştefan-Victor-Şerban Drăgulescu.

În trecut, firma Aedifica Carpati SRL și administratorul său Petre Badea au avut și un dosar la DNA pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală.

Video 2:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chitac e mult prea optimist in tot ce spune. E cam in plus prin primarie.
1
0
Spune-ne cum tu și Hira ați făcut licitațiile pt cazino și nu doar pt cazino
6
1
Trebuia sa fie gata din iulie 2022
7
1
lasa boss nu te stresa ca va fi gata pana la ziua marinei de anul viitor, pana atunci spagile curg si prostia umbla cu capu spart prin primarie
8
0
Bine ca Chitac este noul primar, va continua proiectele.
0
8
il trage curentul, pe sub usa primariei. ce lucrare ai facut la viata ta?
6
0
...o s-o inaugureze înainte de alegerile celelalte, că altfel ce câștig ar avea?
11
0
Cum a ajuns din nou primar nea vergil? Simplu, a avut campanie electorala de catre pe se de. Unde mai gasesc ei asa un executant. Ei fac combinatii si daca e sa pice vina pe cineva, premarul e vinovatul de servici, adica el scoate castanele din foc pentru de alde nea felics. Intre timp, voi inghititi praf si nervi. Ca zice ca face alianta cu pe se de si h aur, nu face alianta, i se impune. Durerea mare e ca iar ajunge un imcompetent vice. Ghiciti voi care.
13
0
Cum a iesit tot asta primar,pt mine este o enigma
20
1

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710