REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Încă o victimă a Dosarului Coldea: Directoarea DNSC a demisionat

Încă o victimă a Dosarului Coldea: Directoarea DNSC a demisionat

A.F. 14 iunie 2024 | 20:02 37958

Directorul adjunct al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică Manuela Catrina, acuzată recent de fostul ambasador al SUA în România Adrian Zuckerman de relaţii apropiate cu China, demisionează din funcţie, argumentând că a decis să îşi prezinte demisia întrucât în actuală formulă este ”limitată în demersul de punere în practică a proiectelor care contează pentru România”. Ea precizează că decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid.

inca o victima a Dosarului Coldea: Directoarea DNSC a demisionatManuela Catrina

„Ultimul an jumate a fost intens şi plin, cu multe proiecte realizate în zona securităţii cibernetice, dar cu un consum şi un efort personal mai mult decât e normal. Mulţumesc în primul rând comunităţii de cyber şi partenerilor transatlantici pentru încrederea de a construi împreună. Şi mulţumesc micii dar inimoasei echipe pe care am construit-o şi cu care am făcut de multe ori imposibilul posibil.

Am decis să îmi prezint demisia întrucât în actuală formulă sunt limitată în demersul de punere în practică a proiectelor care contează pentru România”, a scris Catrina pe Facebook.

Ea afirmă că este şi rămâne înainte de toate un om politic, aşa încât decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid
”Valorile se trăiesc şi această decizie este în primul rând o reafirmare a angajamentului meu faţă de valorile constituţionale democratice. Voi rămâne în continuare partner în construcţia unei securităţi cibernetice robuste şi susţînător al intereselor naţionale, şi sper că această decizie să fie un punct de reflecţie pentru toţi cei implicaţi în guvernarea şi protecţia ţării noastre”, precizează Catrina.

Ea subliniază că mereu sunt noi proiecte importante în care se va implica activ cu ”energie si dedicare”.

Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, a lansat recent o serie de acuzaţii la adresa directorului adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina, privind legăturile acesteia cu China, afirmând că se cunoaşte foarte bine că aceasta susţine interesele unor companii chineze precum Huawei sau Lenovo.

Zuckerman a declarat, în cadrul conferinţei Tech Dialogues: IT & Medicine, organizată de Romanian American Chamber of Commerce - IT Chapter, la sfârşitul lunii mai, că ”persoana care este numărul 2 în DNSC este o susţinătoare a comuniştilor chinezi, susţine Huawei, susţine Lenovo”.

Acesta a subliniat că Directoratul nu poate avea credibilitate în domeniul securităţii cibernetice având în vedere că Manuela Catrina susţine deschis interesele unor companii chineze, despre care se cunoaşte că nu sunt sigure din perspectiva securităţii cibernetice.

”Cele mai multe state europene au interzis Huawei, excepţie făcând Manuela Catrina, care susţine Huawei”, a adăugat fostul ambasador.

Zuckerman a avut de-a lungul timpului mai multe poziţii critice faţă de China şi faţă de companiile chineze.

El afirma şi într-un interviu acordat la sfârşitul anului trecut că în România există multe persoane care susţin interesele Rusiei şi ale Chinei, în detrimentul intereselor naţionale ale României.

„Influenţa rusească şi chineză e mult mai mare decât credem. Suntem în mijlocul unui război hibrid şi în România există trădători care susţin China sau Rusia. Multe lucruri care trebuiau să se întâmple aici nu s-au întâmplat. Serviciile trebuie să-şi facă treaba“, preciza Zuckerman.

De asemenea, pe durata mandatului său la Bucureşti, el a criticat în repetate rânduri China şi compania Huawei despre care afirma, în 2020, într-un editorial, că rămâne o alegere greşită în chestiunea tehnologiei 5G, deoarece „naţiunile nu trebuie să încredinţeze securitatea cetăţenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară şi afaceri necinstite”.

”Huawei rămâne alegerea greşită. România poate accepta revoluţia 5G şi să evite Revoluţia Culturală Chineză”, mai afirma el cu ocazia participării la un eveniment public..

O declaraţie similară, din 2019, potrivit căreia la 30 de ani de când au căzut comuniştii, este straniu să avem discuţii de chestiuni ca 5G cu chinezii comunişti, a provocat reacţia Ambasadei Chinei.

Manuela Catrina a fost numită director adjunct al DNSC în decembrie 2022. Anterior, a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

Catrina, membru PSD din 1996, a fosf director executiv la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai”.

Huawei a figurat ca partener al Bucharest Cybersecurity Conference din 12-13 octombrie 2023, organizată de DNSC, iar un reprezentant al companiei a fost speaker în panelul moderat de Manuela Catrina.

Manuela Catrina şi-a afişat public pe pagina sa de Facebook afinităţile faţă de China, începând cu evenimente organizate cu parteneri chinezi, atât din poziţia de director al Institutului ”Ovidiu Şincai”, cât şi din cea de cea de lider al Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bucureşti şi continuând cu mesaje de susţinere, în timpul pandemiei de COVID-19.

„Respect eforturile guvernului chinez și mi-e greu să cred că altcineva putea face mai mult într-o situație similară decât face China acum. Să ne rugăm să aibă succes și să îndreptăm un gând cald spre cei care sunt în miezul luptei cu virusul”, scria ea pe pagina de Facebook, la începutul pandemiei.

„Am simțit întotdeauna că de China ne leagă o prietenie specială, de-a lungul zbuciumatei istorii recente ne-am fost mereu alături. Am avut şansa să am mulţi prieteni chinezi şi să invăţ câte un pic despre ei. Nu pot să înțeleg reacțiile guvernului PNL care nici măcar acum în al 12-lea ceas, nu pricepe cum stau lucrurile. Când Dumnezeu vrea să te piardă îți ia mințile! Legăturile dintre România și China au construit în ultimii ani adevărate poduri între oameni și în vremuri de restriște umanitatea nu poate merge înainte decât împreună”, comenta ea ca reacţie la un articol referitor la respingerea de către România a unei oferte de ajutor din partea Chinei, în martie 2020, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca aceasta femeie este sustinatoare declarata a companiilor chineze din domeniul IT inseamna ca nu este o problema de securitate. Problema de securitate apare cand unii lucreaza cu strainii in mod ascuns si submineaza interesele patriei. Aia sunt problema ca nu i cunoastem nu cei pe care ii cunoastem.
0
3
Acest taifun Catrina ....firește se agita și ptr.un salariu imens.
2
0
Care e legătură cu Coldea?
4
0
Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos ---==> use.my/arctrum
0
1
Chiar suntetzi siguri ca directoarea asta este nevinovata,este turnatoare mai aceshtia de la "r*****a"altfel nu demisiona doar pentru ca a fost acuzata ca este omul rushilor,are Coldea ceva acte sau inregistrari la mana pe care dupa ce i le-a aratat grasutzei ia spus:"ce faci mama pleci singura sau te bag eu in pushcarie pentru innalta tradare".
3
4
Ce mwyan de capac de hazna are acest element! Ferească Dumnezeu!
3
1
militia si secu, sa traiasca!. au invatat sa tradeze!
1
2
psd e infiltrat de oamenii lui coldea posibil si ciolacu sa fie agentul lui coldea
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510