REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Începe Evaluarea Naţională; peste 160.000 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris pentru examen

Începe Evaluarea Naţională; peste 160.000 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris pentru examen

Virgil STOIAN 25 iunie 2024 | 08:38 291

Marți, 25 iunie 2024, încep probele scrise din cadrul examenului de Evaluare Națională. 6103 absolvenți ai clasei a VIII-a sunt așteptați să susțină testarea cunoștințelor la limba și literatura română în cele 116 centre de examen din județul Constanța. Următoarea probă, cea la matematică, va avea loc joi, 27 iunie 2024.

incepe Evaluarea Nationala; peste 160.000 de absolventi de gimnaziu s-au inscris pentru examen

Elevii sunt așteptați să se prezinte la unitățile de învățământ la ora 8.00, deoarece accesul lor în săli este permis până la ora 8.30. Aceștia trebuie să aibă un act de identitate valid și/ sau carnetul de elev ștampilat pentru anul în curs și să pregătească instrumente de scris (pix sau stilou) doar cu culoare albastră. Pentru realizarea schemelor sau a desenelor se poate folosi și creion negru.
Probele debutează la ora 9.00, când elevii vor primi o broșură cu subiecte și hârtie ștampilată pentru ciorne.
Elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise, timpul fiind calculat după completarea casetei de identificare. Timp suplimentar de lucru se acordă doar elevilor care au solicitat în scris acest lucru și pentru care Comisia Județeană a aprobat condițiile de susținere a examenului, conform procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.
Amintim că subiectele și baremul devin publice în fiecare zi de examen după ora 15.00 și pot fi consultate pe site-ul subiecte.edu.ro.
Este primul examen serios din viața lor, dar am încredere că sunt bine pregătiți și că își vor controla emoțiile, deoarece au susținut în acest scop o simulare națională și trei simulări județene. Colegii mei din tot județul le sunt alături, astfel încât examenul să se desfășoare fără incidente majore și să îi asigure rezultatele meritate fiecărui copil. Le doresc mult succes!”, a declarat inspectorul școlar general, prof. Sorin MIHAI.

Proba la matematică, joi

Următoarea probă, cea la Matematică, va avea loc joi, iar în cursul zilei de vineri - proba de limba şi literatura maternă. "Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen", a precizat Ministerul Educaţiei.

Accesul elevilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8,00 - 8,30. Aceştia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor se poate folosi şi creion negru.

Probele încep la ora 9,00, când elevii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare).

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen). Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2024.

Ministerul Educaţiei precizează că este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14,00, iar contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16,00 - 19,00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8,00 - 12,00).

"Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori", mai arată Ministerul Educaţiei.

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale, număr care va fi disponibil pe durata probelor scrise.

Activităţile din cadrul evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Subiectele şi baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15,00

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510