REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.1° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
26.1° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Începe JUDECATA în dosarul de ABUZ în SERVICIU al lui Decebal FĂGĂDĂU

Începe JUDECATA în dosarul de ABUZ în SERVICIU al lui Decebal FĂGĂDĂU

Replica API 22 martie 2021 | 16:16 5130

Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, s-a aflat luni, 22 martie, în atenția judecătorului de cameră preliminară în dosarul în care a fost trimis în judecată, alături de fostul secretar al orașului, Marcela Enache, pentru abuz în serviciu.

Cu această ocazie, judecătul a respins, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate în cauză de către Făgădău Decebal şi Enache Marcela, cu privire la legalitatea sesizării instanţei şi a administrării probelor de către organele de urmărire penală, în dosarul de urmărire penală nr. 144/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. Totodată, a constatat competenţa şi legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul emis la data de 22.12.2020, în dosarul de urmărire penală nr. 144/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii. Decizia nu este definitivă.

Reamintim că Făgădău Decebal, este acuzat de abuz în serviciu, iar Enache Marcela, de complicitate la abuz în serviciu,.

Concret, este vorba despre trei terenuri vândute ilegal, la prețuri derizorii, și fără licitație publică, pe vremea când era viceprimar cu atribuții de primar, către firma controlată de Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu, respectiv Astera Consulting. Mai multe detalii din rechizitoriul DNA puteți afla din materialul de mai jos.

În cursul anului 2015, Decebal Făgădău, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța (la data faptelor) și Marcela Enache (în calitate de secretar al municipiului Constanța), care, în calitățile menționate mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța. Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. Primăria municipiului Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu sumele menționate mai sus.

Făgădău, ajutat de secretarul municipiului

Mai exact, la data de 16.01.2015, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău a vândut, fără licitație publică și la un preț mult sub valoarea reală, către Astera Consulting trei suprafețe de teren aparținând domeniului privat al municipiului. De asemenea, la data de 18.02.2013, în calitate de secretar al municipiului Constanța, Marcela Enache a contrasemnat pentru legalitate Hotărârea Consiliului Local Constanța nr.19 prin care se aprobau vânzările prin negociere directă a unor terenuri aparținând domeniului privat al UAT Constanța, deși acestea contraveneau art.123 alin.2 din Legea nr.215/2001 care interzicea vânzarea de imobile aparținând domeniului privat al unităților administrativ teritoriale altfel decât prin licitație publică, ajutându-l astfel pe suspectul Făgădău Decebal să comită infracțiunea de abuz în serviciu reținută în sarcina sa.

Terenul pe care zace scheletul din Portul Tomis nu fusese inventariat

Totul a început la data de 15.11.2012, când SC Astera Consulting SRL a formulat o cerere prin care a solicitat să cumpere de la Primăria mun.Constanța terenul în suprafață de 364 m.p. situat în municipiul Constanța, zona Peninsulară (unde se află scheletul clădirii mastodont) pentru destinația de ”întregire proprietate”. La data de 16.01.2013, Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanța a emis situația juridică prin care a avizat favorabil vânzarea, atestând că terenul este neconstruit și constituie domeniu privat al municipiului Constanța conform HCL nr.420/2001, ”urmând a fi inventariat în baza Legii nr.213/1998”. Printr-o adresă din 29.03.2013 a Serviciului Cadastru din cadrul Serviciului Patrimoniu s-a comunicat Serviciului Urmărire și Executare Contracte- vânzări că terenului în suprafață de 364 m.p., aparținând domeniului privat al municipiului Constanța în baza HCLM nr.20/2013, anexa 14 și cu privire la care se aprobase vânzarea prin negociere directă conform HCLM nr.19/2013. Apoi, prin adresa din 4.04.2013, Direcția Patrimoniu a comunicat Direcției Administrația Domeniului Public și Privat că terenul în discuție a fost introdus în inventarul domeniului privat al municipiului Constanța. Prin urmare, la data la care SC Astera Consulting SRL a formulat cererea de cumpărare, precum și la momentul la care Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Constanța a avizat favorabil vânzarea, atestând că terenul constituia domeniu privat al municipiului Constanța, imobilul respectiv nu fusese încă inventariat ca atare.

Vânzare prin negociere directă, la jumătate de preț

La data de 22.01.2013, Primăria municipiului Constanța a emis certificatul de urbanism nr.145 în care s-a arătat că imobilul era proprietatea municipiului Constanța, dobândit conform HCL nr.420/2001, folosirea actuală era teren liber, avea suprafața de 364 m.p., iar scopul pentru care fusese emis certificatul era acela de vânzare teren, întregire proprietate cu funcțiunea spații publice. Prin HCL nr.19/18.02.2013, adoptată în aceeași ședință de Consiliu Local, anterior însă hotărârii prin care bunul imobil a fost inventariat în domeniul privat, s-a aprobat vânzarea prin negociere directă a terenului în suprafață de 364 m.p. către SC astera Consulting SRL, în scopul întregirii proprietății - spații publice.

La data de 27.08.2014, sub nr.115303 a fost înregistrat la Primăria municipiului Constanța raportul de evaluare având ca obiect terenul în suprafață de 364 m.p., prin care a fost stabilit un preț de 51.324 euro, echivalentul a 225.640,83 lei. Însă, așa cum rezultă din raportul de expertiză tehnică judiciară efectuată în cauză, la data vânzării, terenul în discuție valora 93.548 euro.

Alte două terenuri, vândute prin aceleași metode

La fel s-a întâmplat și cu un teren de 397 mp, tot în acea zonă, care a fost vândut prin aceleași metode, tot pentru reîntregirea proprietății. Acesta a fost vândut cu 59.947 euro, adică 151 euro/m.p.. Potrivit expertizei tehnice judiciare prețul real la acea dată era de 104.014 euro. Cel de-al treilea teren, amplasat tot acolo, de 427 m.p., a fost vândut tot în acea perioadă, prin aceleași metode, cu suma de 64.477 euro, când prețul real era de 111.874 euro.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa se caute bine acolo la Marcela, cam pe acolo e cheia la toate
7
0
Auuuuu mai faga....interesant este daca aceasta enache,probabil machidoanca mai este in primarie.....daca mai sunt relicvele astea in peimarie...nea primare,actualul,nea vergil esti varza....apropo...nu sunt la curent cu stirile ...merla aia mai este acolo langa tine..
6
2
Asa asa! Hai sa inceapa circul si cu asta! Coleg cu Nicusor si Mazare!
4
2
Cine pwla mea e BARHALESCU. CRISTIAN GHEORGHE nume de prost
2
1
Se apropie funia de par.
6
2
Arogantule te asteapta baietii cu belitelebl a puscarie. Sa tii ochelarii aia de inteligent cand le faci cap .
3
1
20 de ani acest oras, din care mi-as dori sa ma mut, i-a votat pe acesti ticalosi. Si cel ma tare ma deranjeaza ca nici unul nu era constantean get beget. Mazare din Bucuresti, Constantinescu din Ploiesti, Strutzu din Botosani -satu nu stiu care - si , in fine, cireasa de pe tort, Fagadau din Tulcea satul Altin Tepe, adica polul saraciei dintr-un judet sarac. Bai fratilor, unul nu era din Constanta. Toti parvenitii ne-au facut praf, iremediabil. Ma bucur nespus cand citesc asemenea articole.sa fie intr-un ceas bun.
10
2
Alt dosar politic, tot ce este PSD e corupu chipurile, ba abuz in serviciu , ba cheama oamenii la vot, ba angajeaza oameni, ba isi creeaza avantaj electoral ca vine in vizita premierul Marii Britanii, etc, etc. Cum dracului la Basescu, la Iohanis, la Cutu, la ministrul Tabla, la Grinda , toti miliardari, si hoti li se inchid dosare sau le lasa in dulapuri pana la prescreptie. Uite la ce nivel de trai au ajuns romanasii doar dupa 1 an si jumatate de ciuma galbena.
5
10
pnl e la fel de naspa, ala de isi face hotel in piata ov la judecatorie, crezi ca e psd? a lasat patrimoniul tarii de mii de ani in mijlocul campului si isi ridica hotel. consilier pnl!
13
2
Mai fratilor, astia au furat zeci de milioane de euro si voi vreti sa faca puscarie pentru o suta de mii?! Ca nastase cu matusa tanara!
15
4
Poate DNA isi face timp sa verifice si combinatiile lui FAGADAU cu Dl.BOGDAN NITA ca tot era mana dreapta a lui si cum sau achizitionat autobuzele ISUZU si de ce a fost Doamna director MARIANA SOCEANU la ISTAMBUL la IZUSU dupa ce sau achizitionat autobuzele cand a pierdut Fagadau alegerile,nu le-au iesit ploile
14
3
Iar o sa-si ia deneau o muie, ca de obicei.
3
4
Hai Fagabou . Te asteapta Nicusor si cu Raducu! Ai si tu un loc langa ei. Poate ca atunci cand ajungi langa ei o sa iti mai dispara din aroganta!
20
5
luatil ba si pe barhalescu la strans de coaie, cine e asta in domeniul turismului, un nimeni pompat de la spate in toate felurile, lipea scaune la mobexpert si a ajuns deodata expert in turism. hai sictir!
13
1
Hai ca se strange latul : Nicusor, Mazare, Strutzu. Barhalescule tu urmezi ! Era si timpul nu-i asa? La cata lume ai furat si pacalit nemernicule.
20
3
nu a zis nimeni nimic, anii au trcut puterea s a schimbat , la rand ca la moara dar se macina tarziu!
14
2
de judecatori ce sa inventeze ca sa nu bata prea mult la ochi. Astia au furat de au saracit orasul si judecatorii muisti se fac ca judeca. Dar pe strut de ce nu-l dati in urmarire internationala ??? Ca de muia cu cacat de la mine nu scapati !!!
22
4
Este normal ca pretul pe faleza de la Cazino sa fie mic pentru ca acolo bate vantul tot timpul , iti rugineste clanta de usa,,vezi un piesaj vesnic albastru si un aer prea curat iti scade imunitatea.Aici , in cartier pretul este la triplu, dar face,vecinii iti imprejmuiesc proprietatea cu constructii de nici o musca nu mai trece, faci si economie la caldura pt ca toti isi vor pune aerisirile de la centrale si closete spre tine,aici nu pare sa functioneze legea ,daca esti tare poti face ce vrei., muzica o poti asculta gratis de la ciocanul vecinului Deci, preturile sunt absolut corecte.
21
8
PSD, avum va place? Sau este tot politic?
31
10
OHOHOHOHO, CATE A DAT ASA SCUPRA LA OVIDIU HABAR N-AVETI INTAI LE-A DAT SI DUPA ACEEA LA INTERVAL DE UN AN, DOI ANI MATRASIT LICITATIA. DE CE CTEDETI CA A DAT-O AFARA PE FATA DE LA ARHIVA SI SI-A PUS SLUGA LUI? DE CE I-A UMPLUT DE TERNURI PE MEMBRI COMISIEI DE LICITATIE? PRIMA A FOST MANJITA NANE MONICA CU 6000 DE M.P PE DRUMULVECILOR GUNOAIE LA UN PRET DE 35 CENTI M.P. eA S-A MULTUMIT CU ATATA,CEILALTI AU PRIMIT CADOURI BABANE IN ORAS. VOM REVENI.
17
2
Hai ca se poate!
27
5

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303