REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Îndepărtarea timpurie a ovarelor poate afecta mai târziu sănătatea creierului femeilor

Îndepărtarea timpurie a ovarelor poate afecta mai târziu sănătatea creierului femeilor

A.F. 27 iunie 2024 | 00:00 80

Îndepărtarea timpurie a ovarelor, în special înainte de vârsta de 40 de ani, poate afecta sănătatea creierului femeilor, a arătat un studiu recent. Printre altele, crește riscul de demență

indepartarea timpurie a ovarelor poate afecta mai tarziu sanatatea creierului femeilor

Cercetătorii au descoperit că femeile care suferă ooforectomie înainte de menopauză se pot confrunta cu un risc mai mare de a se confrunta cu reducerea integrității substanței albe a creierului pe măsură ce îmbătrânesc.

Îndepărtarea ovarelor înainte de menopauză crește riscul de demență

Integritatea substanței albe se referă la starea și funcționalitatea substanței albe, care sunt fibrele nervoase sau axonii din creier. Reducerea integrității substanței albe se observă de obicei odată cu îmbătrânirea și la persoanele cu afecțiuni precum scleroza și accidentul vascular cerebral.

De asemenea, este asociat cu tulburări cognitive și diverse probleme neurologice.

„Știm că îndepărtarea ambelor ovare înainte de menopauza naturală cauzează disfuncții endocrine bruște, ceea ce crește riscul de afectare cognitivă și demență. Dar au fost efectuate puține studii de neuroimagistică pentru a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza”, a spus un autor al studiului, Michelle Mielke Școala de Medicină a Universității Wake Forest într-un comunicat de presă.

Echipa de cercetare a ajuns la concluzii după ce a analizat datele de la Mayo Clinic Study of Aging, care a inclus femei peste 50 de ani și a folosit imagistica cu tensori de difuzie, o tehnică RMN care măsoară substanța albă a creierului.

Studiul a inclus 22 de participante care au avut ooforectomie bilaterală premenopauză (PBO) – îndepărtarea ambelor ovare – înainte de vârsta de 40 de ani:

  • 43 de participante care au avut PBO între 40 și 45 de ani,
  • 39 de participante care au avut PBO între 46 și 49 de ani,
  • 907 participante care nu au avut PBO înainte de vârsta de 50 de ani.

Extirparea ambelor ovare duce la o scădere bruscă atât a estrogenului

Cercetătorii au observat că femeile care au suferit îndepărtarea ovarelor înainte de 40 de ani au redus semnificativ integritatea materiei albe în mai multe regiuni ale creierului. Deși au existat tendințe similare cu ambele grupuri, multe dintre rezultate nu au fost semnificative statistic.

Deoarece aproximativ 80% dintre participante au avut un istoric de terapie de înlocuire cu estrogeni după ooforectomie, cercetătorii nu au putut evalua dacă utilizarea terapiei de înlocuire cu estrogeni după PBO a redus impactul acesteia asupra integrității substanței albe.

Cercetătorii avertizează că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege modul în care modificările substanței albe sunt asociate cu afectarea cognitivă.

„Deși aceste constatări sunt importante de luat în considerare pentru femei înainte de a avea ooforectomie bilaterală premenopauză pentru afecțiuni non-canceroase, avem nevoie de o cohortă mai mare și mai diversă de femei pentru a valida aceste rezultate”, a spus Mielke.

„Extirparea ambelor ovare duce la o scădere bruscă atât a estrogenului, cât și a testosteronului la femei. Prin urmare, o posibilă explicație pentru rezultatele noastre este pierderea atât a estrogenului, cât și a testosteronului”, a adăugat Mielke, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016